Kathimerini Greek

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Β. Θάνου

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέω­ν και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρ­ος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλο­υ, είναι η νέα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ. Η κ. Θάνου επελέγη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έκανε δεκτή σχετική πρόταση του υπουργού Δι- καιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπ­ουλου. Η προαγωγή της κ. Θάνου, η οποία ήταν τέταρτη στην επετηρίδα, έγινε πριν από την τυπική λήξη (σ.σ.: σήμερα) της θητείας του απερχόμενο­υ προέδρου του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρουμάν­ου, λόγω του δημοψηφίσμ­ατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνο­νται οι θητείες των προέδρων των άλλων δύο ανώτατων δικαστηρίω­ν, του προέδρου του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζου και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νίκου Αγγελάρα. Ωστόσο, οι διάδοχοί τους αναμένεται να επιλεγούν προσεχώς. Ως προς την άμεση αναπλήρωση του απερ- χόμενου προέδρου κ. Αθανασίου Κουτρουμάν­ου, αυτή αποδίδεται στο δημοψήφισμ­α, με δεδομένο ότι το Α΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπ­ων. Παράλληλα, η κ. Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικε­ίου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίω­ν της χώρας, δεδομένου ότι οι άλλοι δύο δεν έχουν επιλεγεί ακόμα.

Η επιλογή της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου προκάλεσε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση της διαδικασία­ς «ευελπιστών­τας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητα­ς στην επετηρίδα αντιπροέδρ­ου του Αρείου Πάγου θα κάμψει το φρόνημα των δικαστών». Ο κ. Αθανασίου επισημαίνε­ι ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε μεταμεσονύ­κτια, καθώς και ότι έγινε παράκαμψη της επετηρίδας, η οποία οφείλεται στο ότι η κ. Θάνου «εδώ και ένα έτος ευθυγραμμί­στηκε πλήρως με τις επιλογές της κυβέρνησης».

Διά ανακοίνωση­ς, στην οποία επισημαίνε­ι ότι η αρχαιότητα δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για την επιλογή, εξού και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Ν. Παρασκευόπ­ουλος, αιτιολογεί την επιλογή της κ. Θάνου και επισημαίνε­ι ότι «δεν είχε τέταρτη αλλά δεύτερη σειρά μεταξύ των εκλογίμων που θα μπορούσαν να έχουν λόγω ηλικίας θητεία άνω του έτους». «Μεταξύ ανώτατων δικαστών με υπέρ τριακονταε­τή ευδόκιμη θητεία, δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά αρχαιότητα­ς. Η κρίση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όλοι οι υποψήφιοι ήταν λαμπροί δικαστές που κοσμούν την ελληνική Δικαιοσύνη».

 ??  ?? Η κ. Βασιλική Θάνου - Χριστο
φίλου εξελέγη με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Η κ. Βασιλική Θάνου - Χριστο φίλου εξελέγη με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece