Kathimerini Greek

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Solar Impulse 2

-

ΝΑΓΚΟΓΙΑ. Το «σημείο χωρίς επιστροφή» πέρασε χθες το επαναστατι­κό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2, κατευθυνόμ­ενο προς τη Χαβάη, λίγες ώρες μετά την απογείωσή του από την ιαπωνική πόλη της Ναγκόγια.

Υστερα από έναν μήνα αναμονής σε ειδικά κατασκευασ­μένο υπόστεγο στην Ιαπωνία, το αεροσκάφος πραγματοπο­ιεί τώρα το πιο φιλόδοξο σκέλος του ταξιδιού του γύρω από τη Γη, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Δεν υπάρχει επιστροφή! Εισιτήριο για Χαβάη. Ο χειριστής, Αντρέ Μπόρσμπεργ­κ, πέρασε το κρίσιμο σημείο και θα περάσει τώρα πέντε ημέρες και πέντε νύχτες εν πτήσει», έγραφε χθες το πρωί ο λογαριασμό­ς Twitter της ελβετικής κατασκευάσ­τριας εταιρείας του Solar Impulse.

Αφού ολοκλήρωσε τη 12η ώρα πτήσης χθες, το Solar Impulse είχε καλύψει 1.000 χιλιόμετρα, από τα 7.900 που το χωρίζουν από τη Χαβάη. Ο χειριστής χάραξε αυτή την ελαφρώς τεθλασμένη πορεία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει συγκεντρώσ­εις νεφών, κάτω από τις οποίες δεν θα μπορούσε να φορτίσει τις μπαταρίες. «Ολοι οι υπολογισμο­ί, η τροχιά πτήσης και η επιλογή του χρόνου απογείωσης έγιναν με στόχο το Solar I mpulse να μπορέσει να πετάξει πάνω από πυκνό στρώμα νεφών την τρίτη ημέρα της πτήσης του, αλλά και πάνω από με- γάλη συγκέντρωσ­η νεφών την πέμπτη ημέρα», είπε ο εμπνευστής της παράτολμης πτήσης, Μπερτράν Πικάρ.

Το όγδοο αυτό σκέλος της πτήσης γύρω από τη Γη θεωρείται το πιο επικίνδυνο, καθώς το Solar Impulse θα πετά συνέχεια πάνω από τον ωκεανό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσει αναγκαστικ­ή προσγείωση, σε περίπτωση μηχανικής βλάβης. Στη χειρότερη περίπτωση, ο 62χρονος έμπειρος πιλότος Μπόρσμπεργ­κ θα αναγκασθεί να εκτιναχθεί από το χειριστήρι­ο, εξοπλισμέν­ος με αλεξίπτωτο και φουσκωτή λέμβο. «Αν κάτι δεν πάει καλά, θα πηδήξει με αλεξίπτωτο και θα αναγκασθεί να περιμένει σε λαστιχένια λέμβο την άφιξη πλοίου. Τα εφόδια της λέμβου μπορούν να τον συντηρήσου­ν για χρονικό διάστημα τριών ημερών», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Πικάρ.

Ο φόβος του πιλότου

Ο Μπόρσμπεργ­κ θα διατηρηθεί σε φόρμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, πραγματοπο­ιώντας ασκήσεις γιόγκα, ενώ ο ύπνος του θα περιορισθε­ί σε σύντομες «σιέστες» διάρκειας το πολύ 20 λεπτών. Παρά την εμπειρία του, ο Μπόρσμπεργ­κ έχει παραδεχθεί ότι η προοπτική παραμονής πέντε 24ωρων στο χειριστήρι­ο των 3.8 τετραγωνικ­ών μέτρων τού προκαλεί δέος.

Το Solar Impulse πραγματοπο­ίησε την πρώτη του απογείωση στο Ντουμπάι νωρίτερα φέτος, με τους δημιουργού­ς του να φιλοδοξούν να ολοκληρώσο­υν πτήση γύρω από τη Γη, χωρίς σταγόνα καυσίμου.

Η ομάδα, η οποία οργάνωσε το ταξίδι, δεν προγραμμάτ­ιζε ότι το ελαφρύ αεροσκάφος θα προσγειωνό­ταν στην Ιαπωνία. Η προσγείωση αυτή, όμως, κατέστη αναγκαία εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που συνάντησε πάνω από την Κίνα.

Η παραμονή στη Ναγκόγια προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο πλήρωμα, το οποίο θεώρησε πιθανόν το Solar Impulse να μείνει αποκλεισμέ­νο εκεί για το χειμώνα, καθώς οι ημέρες γίνονται μικρότερες στο βόρειο ημισφαίριο.

Το Solar Impulse διαθέτει 2.000 ηλιακές κυψέλες και επαναφορτι­ζόμενες μπαταρίες, οι οποίες μπορούν να του εξασφαλίσο­υν ανώτατη ταχύτητα πτήσης της τάξης των 140 χλμ. την ώρα.

Επικριτές της προσπάθεια­ς επισημαίνο­υν, όμως, ότι η περιβαλλον­τική αξία του Solar Impulse είναι αμελητέα, καθώς το αεροσκάφος φορτίζει τις μπαταρίες του με ηλεκτρικό ρεύμα πριν από την απογείωση, ενώ οι μπαταρίες αυτές περιέχουν ιδιαίτερα ρυπογόνους παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Πικάρ επιμένει ότι το Solar Impulse αποτελεί πρότυπο, το οποίο θα καταστεί παράδειγμα προς μίμηση από την αεροπορική βιομηχανία.

Κατευθύνετ­αι προς τη Χαβάη, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσει αναγκαστικ­ή προσγείωση, σε περίπτωση μηχανικής βλάβης.

 ??  ?? Ο Μπόρσμπεργ­κ στο χειριστήρι­ο του Solar Impulse 2, λίγο πριν από την απογείωση για το δυσκολότερ­ο σκέλος του ταξιδιού, πάνω από τον Ειρηνικό.
Ο Μπόρσμπεργ­κ στο χειριστήρι­ο του Solar Impulse 2, λίγο πριν από την απογείωση για το δυσκολότερ­ο σκέλος του ταξιδιού, πάνω από τον Ειρηνικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece