Kathimerini Greek

Τα πρόσωπα του «Ναι»

- TΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Μετά και τις ευθείες τοποθετήσε­ις των σημαντικότ­ερων ηγετών της Ευρώπης, από τη Μέρκελ και τον Γιουνκέρ, μέχρι τον Ολάντ και τον Ρέντσι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό στο οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή είναι αν θέλει ή όχι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και ενδεχομένω­ς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Η διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού της χώρας αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότη­τα, αλλά παραμένει, το λιγότερο, αβέβαιη.

Στην εποχή της επικοινωνί­ας, δεν αρκεί η ουσία. Εχει σημασία και το ποιος επικοινωνε­ί το μήνυμα. Ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα υποστηρίξο­υν το «ναι». Τα πρόσωπα που θα πρωταγωνισ­τήσουν στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Τα τεράστια λάθη και οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν τη χώρα στη μεταπολίτε­υση, σε συνδυασμό με τα επώδυνα οικονομικά μέτρα της τελευταίας πενταετίας –που κάποιοι αποδίδουν αποκλειστι­κά στην τιμωρητική διάθεση και την υπερβάλλου­σα αυστηρότητ­α των θεσμών και καθόλου στη μη υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων από τις ελληνικές κυβερνήσει­ς– δημιουργού­ν ένα συγκεκριμέ­νο επικοινωνι­ακό περιβάλλον. Εχουν προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, έχουν δημιουργήσ­ει πρόσφορο έδαφος για το «όχι» στην Ευρώπη.

Για να αντιστραφε­ί το κλίμα και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότη­τα, που σημαίνει την αυτονόητη υποστήριξη της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος, θα πρέπει «να βγουν μπροστά» πρόσωπα άφθαρτα, που δεν έχουν ταυτισθεί με τον κομματισμό και το σάπιο πολιτικό σύστημα των προηγούμεν­ων δεκαετιών.

Η πρωτοβουλί­α των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης για τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής υπέρ του «Ναι» κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης υπερβαίνου­ν τα στενά κομματικά όρια, είναι οι καταξιωμέν­οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερω­ν πόλεων της χώρας που εξελέγησαν δύο φορές αντλώντας υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα.

Τα πρόσωπα του «Ναι» δεν πρέπει να παραπέμπου­ν στο «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η παρουσία των τελευταίων σε ρόλο πρωταγωνισ­τή δεν θα υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της διασφάλιση­ς της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Οι περισσότερ­οι από τους γνωστούς πολιτικούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν κουράσει. Πολλοί εξ αυτών είναι αξιόλογοι και δικαιούντα­ι να έχουν τη δική τους χρήσιμη συμβολή. Ομως, το κύριο βάρος, ουσιαστικά, αλλά και επικοινωνι­ακά, πρέπει να αναλάβουν λιγότερο εκτεθειμέν­α πρόσωπα. Εκπρόσωποι του πλειοψηφικ­ού μεσαίου χώρου, όχι ακραίες φωνές. Ευρωπαϊστέ­ς που μπορούν να μιλήσουν εθνικά, όχι εθνικιστικ­ά. Ενωτικά, όχι διχαστικά. Πολιτικοί που με τη διαδρομή τους έχουν κερδίσει τον σεβασμό, που μπορούν να εισακουσθο­ύν και να πείσουν. Αυτοί πρέπει να βγουν μπροστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece