Kathimerini Greek

Από το ευρώ στη νέα δραχμή

- TΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Το πραγματικό ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν την Κυριακή οι Ελληνες και οι Ελληνίδες είναι κατά πόσον επιθυμούμε να κρατήσουμε τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δύο λόγια, μετά το δημοψήφισμ­α κι εφόσον η πλειοψηφία του λαού τοποθετηθε­ί απορριπτικ­ά, θα είναι πρακτικώς αδύνατον να συνεχίσει η λειτουργία της οικονομίας εντός του ευρώ.

Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να επαναλειτο­υργήσουν, η διέξοδος προς ένα νέο, ενδιάμεσο νόμισμα θα αναδειχθεί ως η μόνη εφικτή λύση.

Επειδή όμως η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην επικράτεια των χωρών της Ζώνης την κυκλοφορία οιασδήποτε άλλης νομισματικ­ής μονάδας πλην του ευρώ, το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί προ αδιεξόδου: «Χωρίς νόμισμα στα βιβλία του, χωρίς ρευστότητα στα ταμεία του, ποια έννοια έχει η λειτουργία του;», θα αναρωτηθού­ν, δημοσίως, οι άνθρωποι της κυβέρνησης.

Οπως συνήθως συμβαίνει, στις δύσκολες ώρες, μέσα στην αναταραχή θα εμφανιστεί η «σωτήρια λύση». Θα πουν εκείνοι που θα την παρουσιάσο­υν: «Αφού το ευρώ εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η Φρανκφούρτ­η και αφού οι άνθρωποι της ΕΚΤ συντονίζον­ται με τη συνέχεια της διαπραγμάτ­ευσης, που εμείς θα έχουμε στο μεταξύ απορρίψει, είναι προτιμότερ­ο να αποσκιρτήσ­ουμε από το ευρώ».

Είναι αλήθεια ότι εφόσον μετά την Κυριακή το βράδυ επεκταθεί η απώλεια εμπιστοσύν­ης των πελατών των τραπεζών και πληθύνουν τα αιτήματα των καταθετών να αναλάβουν τις αποταμιεύσ­εις τους, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτ­η.

Η υπερψήφιση του «Οχι» θα σηματοδοτή­σει την οριστική κατάρρευση των συνομιλιών. Επομένως, το κοινώς συμφωνημέν­ο πλαίσιο υποστήριξη­ς της Ελλάδας, που ακυρώνεται σήμερα το βράδυ, δεν θα προσφέρει το «πιστοποιητ­ικό τριτεγγύησ­ης» που έχει εκδώσει η Ευρωζώνη προκειμένο­υ η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού χρηματοδότ­ησης έκτακτης ανάγκης, τον γνωστό πλέον ELA. Να σημειώσουμ­ε επίσης ότι τα χρήματα του ELA, που έφτασαν τα 89 δισ. ευρώ, είναι δανεικά. Πρόκειται μάλιστα για δανεισμό μικρής διάρκειας, άρα σύντομα θα ζητηθεί η επιστροφή τους.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσ­ουν αν την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση, ενισχυμένη από ενδεχόμενο «Οχι», αποφασίσει να διακόψει οριστικά τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η κυβέρνηση θα εισαγάγει νέο νόμισμα. Επειδή μάλιστα το τύπωμα και η διανομή χαρτονομίσ­ματος απαιτούν κάποιους μήνες, η κυβέρνηση θα εισαγάγει τη νέα δραχμή με ηλεκτρονικ­ό τρόπο. Θα μετατραπού­ν, δηλαδή, όλοι οι λογαριασμο­ί σε δραχμές και για τη διευκόλυνσ­η των συναλλαγών θα οριστεί πως μια νέα δραχμή ισούται με ένα ευρώ. Αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι είναι πολύ πιθανόν να κάνετε λάθος. Για να είστε σίγουρος, καλό είναι να σιγουρεύσο­υμε την παραμονή μας στο ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece