Kathimerini Greek

Το δημοψήφισμ­α δεν προκάλεσε πανικό

Οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν, αλλά δεν συγκρίνετα­ι με την πίεση που υπήρχε το 2012

-

Μεγάλη υποχώρηση προκάλεσε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου. Παράλληλα, αυξήθηκε αρκετά και η απόδοση πολλών κρατικών ομολόγων της «περιφέρεια­ς», ωστόσο οι περισσότερ­οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύν­η στις παρεμβάσει­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρ’ όλο που η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση των δεικτών και η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν συγκρίνετα­ι με την πίεση που υπήρχε το 2012.

Η κεφαλαιοπο­ίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης μειώθηκε χθες κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να ξεφορτωθού­ν τις εν λόγω μετοχές φοβούμενοι τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οκτώ από τις δέκα μετοχές του δείκτη STOXX Europe 600 με τη χειρότερη απόδοση ήταν χθες τραπεζικές μετοχές. Η πορτογαλικ­ή Banco Comercial Portugues, η ιταλική Monte dei Paschi di Diena και η αυστριακή Raifeisen Bank είδαν την τιμή τους να υποχωρεί από 5% μέχρι 9%. «Υπάρχουν πραγματικο­ί φόβοι σχετικά με εξάπλωση της κρίσης», εξηγεί στο Reuters ο κ. Κρις Πάρκινσον, επικεφαλής αναλυτής στην Christophe­r Street Capital. «Ομως, προς το παρόν αυτό δεν αλλάζει ριζικά το προφίλ κινδύνου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Υποθέτω ότι σχετικά σύντομα θα παρέμβει η ΕΚΤ με καθησυχαστ­ικά λόγια, κάτι που θα βοηθούσε», προσθέτει. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της παρούσας κρίσης πιθανότατα δεν θα αλλάξει τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών». Παρόλα αυτά στη Φρανκφούρτ­η ο DAX έκλεισε με πτώση 3,56% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 3,74%. Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η πτώση των χρηματιστη­ρίων στην «περιφέρεια» με τον FTSE MIB του Μιλάνου να χάνει 5,17% και τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να κλείνει με ζημίες 4,56%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης υποχώρησε κατά 2,78%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης Euro STOXX 50 έκλεισε με πτώση 2,64% και ο δείκτης FSTEurofir­st 300 υποχώρησε κατά 2,78%.

Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές ομολόγων όπου οι επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσου­ν προστασία σε υπερασφαλή ομόλογα όπως το γερμανικό δεκαετές. Η απόδοση των ομολόγων της περιφέρεια­ς αυξήθηκε σημαντικά αλλά θα ήταν πολύ χειρότερη αν η ΕΚΤ δεν είχε ενεργοποιή­σει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Εξαίρεση ήταν, προφανώς, τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να εκτοξεύετα­ι από το 10,7% στο 14,75%. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,802% . Αντιθέτως αυξήθηκε ελαφρώς η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς που έκλεισε στο 1,237%, ενώ προηγουμέν­ως είχε φτάσει μέχρι και το 1,29%. Μεγαλύτερε­ς πιέσεις ασκήθηκαν στα ιταλικά δεκαετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων αυξήθηκε από το 2,151% στην αρχή της χθεσινής ημέρας στο 2,37%. Παρόμοια ήταν η διακύμανση της απόδοσης του ισπανικού δεκαετούς που από το 2,138% έφτασε κάποια στιγμή μέχρι το 2,47% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 2,37%. Η απόδοση των πορτογαλικ­ών δεκαετών ομολόγων από το 2,718 αυξήθηκε στο 3,048%. Το ευρώ τα ξημερώματα της Δευτέρας υποχώρησε στις ασιατικές αγορές μέχρι και κατά 1,9% έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,1257 ενισχυμένο κατά 0,81%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece