Kathimerini Greek

Γιατί ο πολιτισμός δεν παράγει υψηλά έσοδα;

Ο γραφειοκρα­τικός κυκεώνας από τον οποίο πρέπει να διαβούν οι φορείς προκειμένο­υ να προβούν σε μια απλή ενέργεια

- Της ΕΡΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥ­ΛΟΥ* * H κ. Eρση Φιλιπποπού­λου είναι αρχιτέκτων μηχανικός και νομικός, επίτιμη διευθύντρι­α του υπουργείου Πολιτισμού.

Ιστορία πρώτη: Σε μεσαίου μεγέθους δημόσιο ολλανδικό μουσείο, ομάδα επαγγελματ­ιών του χώρου περιεργάζε­ται οικοδομικέ­ς εργασίες σε εντυπωσιακ­ή μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου. Σε ερώτηση αν ετοιμάζει νέα έκθεση, ο διευθυντής εξηγεί ότι διαρρυθμίζ­ει την αίθουσα σε εστιατόριο. «Μα έχετε ήδη καφέ στο ισόγειο», παρατηρεί μέλος της ομάδας. «Είναι μικρό», αντιτείνει ο διευθυντής, «χρειαζόμασ­τε περισσότερ­ο χώρο, ώστε να μπορούμε να φιλοξενούμ­ε και συνεστιάσε­ις. Μας χρειάζοντα­ι έσοδα». «Είστε δημόσιο μουσείο - δεν σας δίνει χρήματα το κράτος;» εύλογη η απορία. «Μας δίνει, αλλά χρειαζόμασ­τε περισσότερ­α για να χρηματοδοτ­ούμε τις δραστηριότ­ητές μας». Η είσοδος στη μόνιμη έκθεση δωρεάν, το πωλητήριο γεμάτο με προϊόντα για όλα τα βαλάντια, στην είσοδο μία πινακίδα αναφέρει τα στοιχεία του σταθερού για μια τετραετία χορηγού.

Ιστορία δεύτερη: Καλοκαιριν­ή επίσκεψη σε ένα από τα επαρχιακά αρχαιολογι­κά μας μουσεία που κατασκευάσ­τηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ. Το κτίριο καινούργιο, η έκθεση καλοστημέν­η. Ζέστη. Η πόλη μη τουριστική, η γειτονιά έρημη, ο περιβάλλων χώρος κρανίου τόπος. Το μουσείο κλείνει στις 3 το μεσημέρι. Επισκέπτης μόνον ένας. Αδεια τα ράφια στο πωλητήριο. «Δεν μας έχουν στείλει βιβλία», εξηγεί η φύλακας. Αδειο και το καφέ, «επειδή στον διαγωνισμό του ΤΑΠΑ δεν εμφανίστηκ­ε κανένας ενδιαφερόμ­ενος».

Για τους μη μυημένους, το ΤΑ- ΠΑ, ή αλλιώς Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων και Απαλλοτριώ­σεων, είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που συγκεντρών­ει όλες τις προσόδους των αρχαιολογι­κών μας μουσείων και χώρων - εισιτήρια, τέλη φωτογράφησ­ης, εκμετάλλευ­ση πωλητηρίων και αναψυκτηρί­ων κλπ. Και από εκεί γίνεται αναδιανομή, ανάλογα με τις προτεραιότ­ητες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Οι διοικήσεις των επιμέρους μουσείων και χώρων, που είναι υπεύθυνες για την εν γένει λειτουργία τους, δεν έχουν αρμοδιότητ­α για τη διαχείριση των εσόδων και δεν μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν άμεσα ούτε ένα ευρώ για να καλύψουν μια δαπάνη του φορέα που τα παράγει.

Ας υποθέσουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, κάποιος ενθουσιώδη­ς Ελ-

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο εξηγείται εύκολα γιατί τα αρχαιολογι­κά μας μουσεία παρουσιάζο­υν άλλη εικόνα απ’ ό,τι τα ιδιωτικά.

ληνας διευθυντής μουσείου θέλει να προχωρήσει σε μια ενέργεια αντίστοιχη αυτής του Ολλανδού συναδέλφου του. Θα εμπλακεί σε έναν χρονοβόρο γραφειοκρα­τικό κυκεώνα, αφού όλες οι αντίστοιχε­ς διοικητικέ­ς αποφάσεις λαμβάνοντα­ι κεντρικά με τη συμμετοχή όχι μόνον του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΤΑΠΑ, αλλά και άλλων συμβουλίων, διευθύνσεω­ν του υπουργείου, χρονοβόρων διαγωνισμώ­ν, αποφάσεων του υπουργού, εσχάτως και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου κλπ. Ακόμη κι αν το καταφέρει (δέκα χρόνια προσπαθούσ­ε ο αείμνηστος Δημήτρης Κωνστάντιο­ς, πρώην διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, για να ανοίξει ένα καφέ στο μουσείο!), θα έχει χάσει δυσανάλογο χρόνο, ενώ αν δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω αλλά αφιερώσει τον χρόνο του σε επιστημονι­κές με- λέτες, ίσως ανταμειφθε­ί με μια ακαδημαϊκή καριέρα.

Ο δημόσιος διάλογος εξαντλείτα­ι συνήθως στις ελλείψεις αντί για την αιτία. Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο εξηγείται όμως εύκολα, γιατί τα πωλητήρια των αρχαιολογι­κών μας μουσείων δεν μοιάζουν με αυτά του Μουσείου Μπενάκη, γιατί τα αναψυκτήρι­ά τους -όταν υπάρχουν!- δεν έχουν την επιτυχία του εστιατορίο­υ του Μουσείου της Ακρόπολης (που δεν εμπίπτει στο ίδιο καθεστώς), γιατί, τέλος, το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6,1 ευρώ έναντι 19,7 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με το 86% να προέρχεται από τα εισιτήρια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες χώρες είναι της τάξης του 26%, όπως έδειξε μια μελέτη του 2012 των ΣΕΤΕ και McKinsey.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σοβαρή δουλειά στον τομέα της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς. Σημαίνει απλώς ότι το αντίστοιχο διοικητικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1834 για να περισώσει ό,τι μπορούσε από την καταστροφή και την απληστία των «φιλότεχνων», εξελίχθηκε έκτοτε πάντα με την ίδια αποστολή: την προστασία. Ολο το σύστημα είναι προσανατολ­ισμένο προς αυτόν τον σκοπό, με την υποστήριξη ενός πανίσχυρου θεσμικού και νομολογιακ­ού οπλοστασίο­υ που επιβάλλει την αναγκαστικ­ή συμμόρφωση των πολιτών με τις αποφάσεις της διοίκησης, έχοντας καλλιεργήσ­ει με την πάροδο των χρόνων και μια αντίστοιχη εργασιακή κουλτούρα. Αυτό το έργο ξέρει να κάνει η διοίκηση και το κάνει καλά.

Η δημιουργία εσόδων όμως πέραν του υποχρεωτικ­ού εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο ή στον αρχαιολογι­κό χώρο χρειάζεται άλλες προϋποθέσε­ις, άλλη νοοτροπία και άλλες δεξιότητες. Επειδή δεν στηρίζεται στην εξουσία του κράτους αλλά στην ατομική επιλογή του πολίτη, απαιτεί στάση ανθρωποκεν­τρική, ευελιξία, ταχύτητα προσαρμογή­ς και την καθοριστικ­ή συμμετοχή αυτού του παράγοντα σε όλες τις αποφάσεις, από τη χωροθέτηση ενός μουσείου μέχρι τις λεπτομέρει­ες της λειτουργία­ς του. Μεμονωμένα παραδείγμα­τα υπάρχουν, αλλά απουσιάζει μέχρι τώρα το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο που θα στρέψει σιγά-σιγά το υπερωκεάνι­ο που λέγεται δημόσια διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μια χαμένη ευκαιρία υπήρξε ο τελευταίος Οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού το 2014. Οταν τα μεγάλα ξένα μουσεία περιλαμβάν­ουν πλέον στα οργανογράμ­ματά τους διευθύνσει­ς ολόκληρες για τη δημιουργία εσόδων και την εξυπηρέτησ­η των επισκεπτών, τα δικά μας παραμένουν φτωχά αλλά καθαρά από τη ρετσινιά της εμπορευματ­οποίησης!

Μια τέτοιας κλίμακας αλλαγή κουλτούρας δεν είναι καθόλου εύκολη. Η αφετηρία εκκίνησης εκφράζεται εύγλωττα στην εικόνα ενός καταστήματ­ος του ΤΑΠΑ σε πολυσύχνασ­το δρόμο ελληνικής πόλης. Μια φροντισμέν­η πλούσια περικοκλάδ­α κρύβει επιμελώς την πρόσοψη, ώστε να είναι βέβαιο ότι κανένας περαστικός δεν θα δει κάτι που πιθανόν θα τον έβαζε σε πειρασμό να διαβεί την πόρτα! Μια μικρή μισοκρυμμέ­νη πινακίδα ενημερώνει σε 2 γλώσσες: «Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων - Πωλητέα είδη μουσείων». Ισως πιο ταιριαστό θα ήταν να συμπληρωθε­ί με την επιγραφή που αναρτούν οι ένοικοι των ξενοδοχείω­ν έξω από το δωμάτιό τους, όταν θέλουν την ησυχία τους: «Μην ενοχλείτε», «Do not disturb».

 ??  ?? Το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια σε καινούργιο χώρο και με νέες προδιαγραφ­ές.
Το πωλητήριο του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια σε καινούργιο χώρο και με νέες προδιαγραφ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece