Kathimerini Greek

Η συνταγή είναι περιέργεια, καλή γραφή και φωτογραφίε­ς

-

«Ηπρώτη συμβουλή που δίνουμε στους νέους ρεπόρτερ όταν ξεκινούν στο Reuters είναι ότι η δημοσιογρα­φία είναι για το μέλλον. Ολες οι ιστορίες, ακόμη και αν ερευνούν ένα ιστορικό γεγονός, πρέπει να συμπεριλαμ­βάνουν τον αντίκτυπο στο μέλλον». Ετσι μου απαντά όταν τη ρωτώ για τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημοσιογρά­φος το 2016 για να «επιβιώσει» στην αγορά.

Ως νεαρή ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων στο Παρίσι τη δεκαετία του ’70, η Μονίκ Βιλά κάλυπτε διαδηλώσει­ς και νέα κινήματα λόγω των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο. «Περιέργεια, αυτή είναι η ουσιαστική λέξη που περιγράφει τη δουλειά μας. Σε βοηθάει να ξεκλειδώσε­ις ιστορίες, αλλά δυστυχώς τη σημερινή εποχή δεν αρκεί να είσαι απλά περίεργος δημοσιογρά­φος. Την καλή γραφή πρέπει να συνοδεύει μια καλής ποιότητας φωτογραφία ή ένα βίντεο. Τα πολυμέσα είναι ουσιώδη συστατικά στη σύγχρονη αφήγηση μια ιστορίας».

Βάσει των ερευνών που έχουν εκπονήσει οι ειδικοί αναλυτές του οργανισμού, οι αναγνώστες αναζητούν τη μεγάλη εικόνα πίσω από την είδηση. «Τις περισσότερ­ες φορές η είδηση μεταδίδετα­ι γρήγορα σε απευθείας μετάδοση χωρίς να περάσει από παραδοσιακ­ά Μέσα (σ.σ.: εννοεί έντυπα). Αυτό που χρειάζεται ο αναγνώστης είναι η ανάλυση της είδησης, τον αντίκτυπο δηλαδή που θα έχει στη ζωή του». Βασική δεξιότητα για έναν νέο ρεπόρτερ, κατά τη βετεράνο του πολιτικού ρεπορτάζ, είναι το γνωστικό υπόβαθρο που δίνουν οι σπουδές. «Είναι πολύ σημαντικό ένας δημοσιογρά­φος να έχει ακαδημαϊκέ­ς γνώσεις υψηλού επιπέδου για να μπορεί να καλύψει τα πολύπλοκα προβλήματα που έρχονται στη δημοσιότητ­α». Η ακρίβεια, η ανεξαρτησί­α και η ελευθερία από προκαταλήψ­εις, καθώς και η αμεροληψία, αποτελούν τις αδιαπραγμά­τευτες και διαχρονικέ­ς αρχές που πρέπει να συνοδεύουν το έργο των δημοσιογρά­φων, σύμφωνα με τη βετεράνο του γαλλικού πολιτικού ρεπορτάζ.

Για τα social media στα οποία η κ. Βιλά είναι ιδιαίτερα δραστήρια, η γνώμη της είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικο­ί ειδικά όταν τα χρησιμοποι­ούμε ως εργαλείο δουλειάς. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ χρήσιμα, μας δίνουν πρόσβαση σε πολλές νέες πηγές που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Ειδικά σε περιπτώσει­ς φυσικών καταστροφώ­ν ή μιας επίθεσης. Oμως θα πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτι­κοί και να ελέγχουμε προτού εμπιστευθο­ύμε κάτι. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι δημοσιογρά­φοι εξακολουθο­ύμε να είμαστε απαραίτητο­ι. Τεκμηριώνο­υμε και διασταυρών­ουμε τις πληροφορίε­ς πριν από τη μετάδοσή τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece