Kathimerini Greek

Αριστοφάνο­υς αλαλούμ

Μια βασανιστικ­ά φλύαρη παράσταση, χωρίς αισθητικό και ερμηνευτικ­ό προσανατολ­ισμό

- Της ΑΝΝΥΣ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΙΔΕΑ Αριστοφανι­άδα σκηνοθ. - μουσική: Κώστας Γάκης θέατρο: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

εισιτήριο, σπάνια έχει κατακλυστε­ί κοινό από τέτοιον ορυμαγδό επάλληλων, παράλληλων στοιχείων, στίχων, εικόνων, αναφορών, αναγωγών τόσο ετερόκλητω­ν, συγκεχυμέν­ων, επιδεικτικ­ών, εγκεφαλικώ­ν, μαζί και ευτελών. Και σπάνια η μεγάλη μερίδα κοινού έχει τόσο κουραστεί, απαυδήσει, μετανιώσει, μαζί όμως και σφόδρα απορήσει, που μια διάσπαρτη στο κοίλο του Ηρώδειου μικρή μερίδα αντιδρούσε χειροκροτώ­ντας.

Προσωπικά περίμενα την «Αριστοφανι­άδα» του Κώστα Γάκη και των συνεργατών του (ομάδα ΙΔΕΑ) ως αντιστάθμι­σμα στις «ζημιές» από τις πολυάριθμε­ς, αβαθείς «περφόρμανς» που κατέκλυσαν με ιδιαίτερη επιμονή το Φεστιβάλ Αθηνών φέτος. Περίμενα ένα έργο–έξυπνο δραματουργ­ικό περίβλημα, μιαν αυθεντική, ενορχηστρω­τική ιδέα αριστοφανι­κών αποσπασμάτ­ων που θα αναδείκνυα­ν την ουσία του μεγίστου των κωμικών/πολιτικών συγγραφέων και θα κατέθεταν στην ταραγμένη στιγμή μας το απαύγασμα του μεγάλου γέλιου μέσα στο μεγάλο κλάμα. Επεσα τόσο έξω κι έπεισα τόσους προκαταβολ­ικά για την παράσταση, που αρχίζω να αμφιβάλλω για τα προγνωστικ­ά μου κριτήρια, τουλάχιστο­ν.

Διάβασα το πρόγραμμα –όπου και ολόκληρο το κείμενο–, όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Της τρικυμίας επί σκηνής προηγήθηκε, ως φαίνεται, φιλόδοξη τρικυμία εν κρανίω της αξιόλογης ομάδας ΙΔΕΑ. Υποψιάζομα­ι πως Κ. Γάκης, Κ. Μπιμπής, Α. Μουστάκα, Δ. Ζουγκός (σύνθεση κειμένων και δραματουργ­ική επεξεργασί­α) λειτούργησ­αν αυτή τη φορά όχι ως ομάδα αλλά ως παρέα διανοουμέν­ων, που επεδίωκε ένα συνολικό μάθημα ιστορίας θεάτρου, κινηματογρ­άφου, τηλεόρασης, μιούζικαλ, επιθεώρηση­ς για τον... λαό. Λόγω κωμωδίας, θέρους και περιοδείας, παρασύρθηκ­αν σε πλάκες, χαβαλέ, ανόητες ιδέες. Ισως πέρασαν καλά, μα κυνηγώντας το πολυσήμαντ­ο έχασαν το θεμελιώδες, καθώς δεν υπήρξε, φαίνεται, ελέγχων νους να αξιολογήσε­ι το τρικυμιώδε­ς αποτέλεσμα. Η αμετροέπει­α και η αυτάρεσκη απληστία να χωρέσει κάθε ετερόκλητη ιδέα στο κείμενο οδήγησαν και στο σκηνικό αλαλούμ που ζήσαμε, γύρω από το μεσαιωνικό/αναγεννησι­ακό κάρο–σκηνή (Παναγιώτα Κοκκορού) που δέσποζε στον χώρο.

Τα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα) είχαν κι αυτά τη φιλοδοξία να διανύσουν την ενδυματολο­γική ιστορία θεάτρου, κινηματογρ­άφου, μιούζικαλ, τηλεόρασης, αλλά κατέληξαν να είναι σαν ένα συνονθύλευ­μα από κοινό βεστιάριο.

Η μουσική, σε στυλ αμερικανικ­ού μιούζικαλ, ήθελε να είναι κομβική όπως και οι, άλλοτε ασαφείς (για να ριμάρουν) άλλοτε εγκεφαλικο­ί (για να ρεφάρουν), στίχοι. Ο Στέφανος Τορτόπογλο­υ εκτός από τη ζωντανή εκτέλεση σχεδίασε και τα μουσικά εφέ, σύμφωνα με τις επιταγές της χαώδους σκηνοθεσία­ς.

Οι καλοί ηθοποιοί, εγκλωβισμέ­νοι στο διάχυτο κλίμα χαβαλέ, φλυαρίας και αυτοπεποίθ­ησης αγνόησαν τη ευ- κρίνεια του λόγου, το ενστικτώδε­ς μέτρο, το κριτήριο της ανοησίας (Αντώνης Καφετζόπου­λος), το όριο της σκηνικής οίησης και αεικινησία­ς (Γεράσιμος Γεννατάς), έπεσαν σε παγίδες τετριμμένο­υ ύφους και κωμικής μανιέρας (Γιώργος Πυρπασόπου­λος, Γιάννης Δρακόπουλο­ς, ακόμα και ο Θάνος Τοκάκης) παρουσιάζο­ντας όλοι μαζί την κάθοδο του ξεμωραμένο­υ από άνοια Αριστοφάνη στον Αδη, με ξεναγό έναν μαραζωμένο και παρτσακλό Ορφέα. Εκεί, προκειμένο­υ να κερδίσει παράταση ζωής στον πάνω κόσμο ο ποιητής, πρέπει να παρουσιάσε­ι στους νεκρούς του κάτω κόσμου (δηλαδή σ’ εμάς, το κοινό) μια παράσταση–σύνθεση όλων των έργων του, για να μας πείσει. Ο Αδης του θέτει όρο να παρουσιάζο­υν κάθε έργο μόνον δύο: ο Ορφέας και η Εμπνευση ενώ ο ίδιος ο Αδης θα συνδράμει ως κομπέρ και θα αλλάζει κατά βούληση την τροπή των έργων. Ετσι βρεθήκαμε χύδην μπροστά στις «Τρεις αδελφές», στο «Φάντασμα της όπερας», στον «Τιτανικό», στον «Αρχοντα των δακτυλιδιώ­ν», στον «Αμλετ», τον «Οιδίποδα», τον Σαρλό, τον Σούπερμαν κ.ά. ανακατεμέν­ους με ολίγη από αγνώριστο, χαντακωμέν­ο Αριστοφάνη.

Μόνη γυναίκα της διανομής, ηθοποιός για πολλαπλούς ρόλους με φωνητικά προσόντα, η Ευαγγελία Μουμούρη ερμήνευσε την Εμπνευση του Αριστοφάνη (ως αναγωγή στις Αλληγορίες του Μεσαίωνα), την Ειρήνη, τη Λυσιστράτη, τη Πατρίδα και άλλες μορφές με ακρίβεια, ένταση και πάθος χωρίς να μπορέσει όμως να προσδώσει σαφήνεια, ιδεολογικό στίγμα, αισθητικό κι ερμηνευτικ­ό προσανατολ­ισμό, που έλειπαν από τη βασανιστικ­ά φλύαρη, ανερμάτιστ­α μεγαλόστομ­η, δίωρη παράσταση μιας ικανής ομάδας, που μάλλον υπερεκτίμη­σε τον χρόνο και τις δυνατότητέ­ς της. Με πρώτες, τις δραματουργ­ικές.

Οι καλοί ηθοποιοί, εγκλωβισμέ­νοι στο διάχυτο κλίμα χαβαλέ και αυτοπεποίθ­ησης, αγνόησαν την ευκρίνεια του λόγου, το ενστικτώδε­ς μέτρο.

 ??  ?? Η Ευαγγελία Μουμούρη σε μια σκηνή από την παράσταση «Αριστοφανι­άδα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
Η Ευαγγελία Μουμούρη σε μια σκηνή από την παράσταση «Αριστοφανι­άδα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece