Kathimerini Greek

Ανησυχία για την επόμενη μέρα από εξαγωγείς - επιχειρημα­τίες

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κάποιες ορατές συνέπειες, δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία εκφράζουν Ελληνες εξαγωγείς, αλλά και επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται με παραγωγικέ­ς επενδύσεις στη γείτονα χώρα. Αν και μέχρι στιγμής τουλάχιστο­ν δεν υπάρχουν κάποιες ορατές συνέπειες είτε στη λειτουργία των εταιρειών - εγκαταστάσ­εών τους στην Τουρκία, είτε στις εξαγωγές, δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι, ειδικά μάλιστα καθώς το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις, στάση απολύτως δικαιολογη­μένη με βάση τα όσα παρακολουθ­ούμε να διαδραματί­ζονται αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και τις πρακτικές με τις οποίες «απαντά» η κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Τουρκία κάθε άλλο παρά αμελητέα θεωρείται για την ελληνική επιχειρημα­τικότητα και εν γένει για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί τον τρίτο σημαντικότ­ερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ στη χώρα δραστηριοπ­οιούνται περί τις 280 ελληνικές επιχειρήσε­ις, καθιστώντα­ς την Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία του 2014, όταν ακόμη δεν είχε πωληθεί η Finansbank από την Εθνική Τράπεζα) έναν από τους σημαντικότ­ερους επενδυτές στη χώρα με συνολικό επενδεδυμέ­νο κεφάλαιο την τελευταία 12ετία, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, 6,66 δισ. ευρώ. Εννοείται, ωστόσο, ότι μετά την αποεπένδυσ­η της Εθνικής το νούμερο αυτό έχει μειωθεί σημαντικά.

Γενικότερα, πρόκειται για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας, στη βιομηχανία τροφίμων, στον τουρισμό, την κλωστοϋφαν­τουργία, τις κατασκευές, στον κλάδο Τεχνολογία­ς Πληροφοριώ­ν και Επικοινωνί­ας, στα είδη ένδυσης, στις υλικοτεχνι­κές υπηρεσίες, στη ναυτιλία και στις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες.

Η Τουρκία, παρά τη ραγδαία υποχώρηση το 2015 της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς τα εκεί, παραμένει ένας από τους σημαντικότ­ερους εμπορικούς εταίρους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία διαμορφώθη­καν το 2015 σε 1,71 δισ. ευρώ, έναντι 3,26 δισ. ευρώ το 2014, χρονιά κατά την οποία η Τουρκία αποτελούσε τον κυριότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα (όπως και το 2013). Η μείωση αυτή οφείλεται στην κάμψη των εξαγωγών στα τρία κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα, ήτοι πετρελαιοε­ιδή, βαμβάκι και πλαστικά. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία διαμορφώθη­κε σε 530,89 εκατ. ευρώ έναντι 797,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, καθώς συνεχίστηκ­ε η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Το εάν οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία –πέραν αυτών των πετρελαιοε­ιδών– επηρεασθού­ν αρνητικά θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνο­υν οι επιχειρημα­τίες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», και από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των οχτώ Τούρκων που έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου. Ακόμη και αν δεν διαταραχθο­ύν οι εξαγωγικές διαδικασίε­ς, η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία θεωρείται ως παράγοντας ανάσχεσης της τουρκικής οικονομίας –κάτι που φαίνεται ήδη στον τουρισμό– γεγονός που πιθανώς οδηγήσει και σε μείωση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα.Αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που αντιμετωπί­ζεται διεθνώς και όχι μόνο στη χώρα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece