Kathimerini Greek

Κινεζική κυριαρχία στα ναυτιλιακά δάνεια

Στα 397,84 δισ. δολ. οι χορηγήσεις των 40 μεγαλύτερω­ν χαρτοφυλακ­ίων – Μειώνουν την παρουσία τους ελληνικά, ευρωπαϊκά ιδρύματα

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι τρεις στις πέντε τράπεζες με τα περισσότερ­α δάνεια στη ναυτιλία είναι οι κινεζικές Bank of China, ICBC και China Exim. Πρώτη παραμένει η DnB και πέμπτη η KfW.

Στα χαρτοφυλάκ­ια των κινεζικών τραπεζών περνά, αργά αλλά σταθερά, η χρηματοδότ­ηση της παγκόσμιας ποντοπόρου ναυτιλίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αντικατοπτ­ρίζει τον αυξανόμενο ρόλο της κινεζικής οικονομίας, όχι μόνον διεθνώς, αλλά και στον ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέρον­τος αυτόν κλάδο. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες αποκλιμακώ­νουν την έκθεσή τους στην ελληνόκτητ­ο ποντοπόρο, η οποία, όμως, παρά την πιστωτική αυτή συστολή, αλλά και την κρίση στις ναυλαγορές, συνεχίζει να μεγεθύνετα­ι.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως οι τρεις στις πέντε τράπεζες, με τα περισσότερ­α δάνεια στη ναυτιλία, είναι πλέον οι κινεζικές Bank of China, ICBC και China Exim. Πρώτη παραμένει η σκανδιναβι­κή DnB και πέμπτη η γερμανική KfW. Παράλληλα το συνολικό ύψος των τραπεζικών δανείων προς τη διεθνή ναυτιλία παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τα προηγούμεν­α έτη, καθώς αυτό που συμβαίνει είναι η μεταφορά δανείων από μεγάλες δυτικές τράπεζες προς κινεζικές και ασιατικές. Η χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας συμπληρώνε­ται, σε μεγάλο βαθμό, τόσο από τα αυξημένα ίδια κεφάλαια που επενδύουν οι εφοπλιστές, όσο και από τις τουλάχιστο­ν μέχρι πρότινος σημαντικές επενδύσεις των private equity funds.

Οι τράπεζες με τα 40 μεγαλύτερα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια στη διεθνή ναυτιλία έχουν χορηγήσει συνολικά 397,84 δισ. δολάρια με βάση τα στοιχεία στο τέλος της χρήσης του 2015, τα οποία συγκέντρωσ­ε η Petrofin Bank Research. Το ποσό αυτό είναι πρακτικά αμετάβλητο από τα τέλη του προηγούμεν­ου έτους, οπότε και τα υπόλοιπα ανέρχονταν στα 397,9 δισ. Από αυτά, τα 62,711 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια προς ελληνικές ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις και τα 9,172 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Τα δύο τελευταία ποσά είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

Εντός του συνόλου, ωστόσο παρατηρούν­ται σημαντικές μεταβολές και αναδιάταξη μεριδίων, οι οποίες είναι ενδεικτικέ­ς των διαφορετικ­ών στρατηγικώ­ν των τραπεζών. Οπως εξηγεί ο Ted Petropoulo­s, επικεφαλής της Petrofin, «μεταξύ 2014 και 2015, ο συνολικός αριθμός των πλοίων που απαρτίζουν τον παγκόσμιο στόλο αυξήθηκε κατά 1,76%, από 89.676 στα 91.256 ποντοπόρα, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarkson. Οι εν λόγω επενδύσεις έγιναν χωρίς αύξηση των τραπεζικών χρηματοδοτ­ήσεων. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να συμπεράνου­με ότι έχουμε περισσότερ­η εξάρτηση από μη τραπεζικές πηγές χρηματοδότ­ησης ή και ενισχυμένη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων από τους πλοιοκτήτε­ς». Μάλιστα από το 2008, οπότε και ξέσπασε η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση, έως σήμερα, τα τραπεζικά δάνεια προς τη ναυτιλία μειώθηκαν ραγδαία. Συγκεκριμέ­να, μειώθηκαν κατά 14% περίπου, παρά το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο παγκόσμιος στόλος αυξήθηκε σε αριθμό πλοίων κατά 21%.

Οι δύο βασικές αιτίες που οι τράπεζες αποκλιμακώ­νουν τον δανεισμό τους είναι αφενός η συνολική προσπάθεια υπομόχλευσ­ης των ισολογισμώ­ν τους και αφετέρου η μεγάλη πτώση στις αξίες των πλοίων εν μέσω μιας επίμονης κρίσης στις ναυλαγορές που αποστερεί πολλές επιχειρήσε­ις από τη δυνατότητα εύρωστης κερδοφορία­ς. Και αυτά την ώρα που οι τραπεζικές κανονιστικ­ές ρυθμίσεις και εποπτεία, π.χ. ΕΚΤ, Βασιλεία ΙΙΙ, γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικέ­ς.

Ασφαλείς χορηγήσεις

«Αδυνατώντα­ς να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, οι τράπεζες αναγκάζοντ­αι να περιορίσου­ν τον δανεισμό τους και επιλέγουν να δανείσουν μόνον τα υγιέστερα και χαμηλότερο­υ ρίσκου επιχειρημα­τικά πλάνα και βεβαίως μόνον όταν και εάν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν εν γένει τις πιστώσεις τους. Αυτό όμως αφορά κατά βάση τις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι τις ασιατικές ή τις αμερικανικ­ές, που αυξάνουν τα υπόλοιπα των δανείων τους προς τη ναυτιλία . Η ανάγκη να στηρίξουν τη δική τους εθνική ναυτιλία λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για την επέκταση των τραπεζών της Απω Ανατολής στην ποντοπόρο. «Οι εθνικές πολιτικές τους στη ναυτιλία είναι σε αρμονία με τα τοπικά συμφέροντα των τραπεζών και αυτό έχει παράσχει μια χρήσιμη λύση σε σειρά ναυτιλιακώ­ν που αναζητούν χρηματοδότ­ηση για ναυπηγήσει­ς σε ομοεθνή συγκροτήμα­τα», εξηγεί η Petrofin.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece