Kathimerini Greek

Στα «μαλακά» με παρέμβαση Σόιμπλε Ισπανία, Πορτογαλία

Η Κομισιόν τους δίνει χρόνο για μείωση των ελλειμμάτω­ν τους

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να δώσει χρόνο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αντί να επιβάλει τα πρόστιμα που προβλέπουν οι κανονισμοί σε περιπτώσει­ς δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsbla­tt, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένθερμος υποστηρικτ­ής της δημοσιονομ­ικής ορθοδοξίας, παρενέβη στις Βρυξέλλες για να πέσουν στα «μαλακά» οι δύο χώρες. Στη λήψη της σχετικής απόφασης, όπως φαίνεται, βάρυναν το πρόσφατο δημοψήφισμ­α στη Βρετανία και η προσπάθεια να μην ενισχυθούν οι αντιευρωπα­ϊκές δυνάμεις στις χώρες αυτές.

Τηναπόφαση να μην επιβάλει πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στους προϋπολογι­σμούς των δύο χωρών. Η απόφαση πάρθηκε ως μέρος μιας προσπάθεια­ς να μειωθούν οι αντιευρωπα­ϊκές φωνές, ιδιαίτερα μετά το Βrexit.

Και ενώ η αίσθηση ήταν στις Βρυξέλλες ότι οι παραδοσιακ­ά «σκληρές χώρες», όπως η Γερμανία, ήταν υπέρ των προστίμων, σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsbla­tt μεταδίδει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρενέβη στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει την επιβολή προστίμου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους επιτρόπους για να τους πείσει να μην επιβάλουν πρόστιμα σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, δήλωσαν στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμο­ι διπλωμάτες της Ε.Ε.

Παρά τη θετική απόφαση για τις δύο χώρες της ιβηρικής χερ- σονήσου, αυτό που αναμένεται είναι αντιδράσει­ς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φαίνεται πιο ανεκτική και ευέλικτη στους δημοσιονομ­ικούς κανόνες που θέσπισε η ίδια πριν από μερικά έτη με σκοπό να αποφύγει τις μελλοντικέ­ς οικονομικέ­ς κρίσεις.

Σε δήλωσή της η Επιτροπή είπε πως η απόφαση να μην επιβλη- θούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι βασισμένη «στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς των δύο χωρών και στις δεσμεύσεις τους να συμμορφώνο­νται με τους κανόνες».

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε πως τα πρό- στιμα θα ήταν αντιπαραγω­γικά για τις δύο οικονομίες, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αμφισβητού­ν την Ευρώπη», εννοώντας την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Τι οφείλουν να κάνουν

Ομως οι δύο χώρες μπορεί να μη χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα, που αναμένοντα­ν να είναι ύψους περίπου 0,2% του ΑΕΠ τους, αλλά να πάρουν μέτρα άμεσα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να τα φέρουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους.

Συγκεκριμέ­να, η απόφαση λέει ότι η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της φέτος και η Ισπανία μέχρι το 2018, ενώ και οι δύο χώρες πρέπει να ανακοινώσο­υν τα μέτρα που θα πάρουν έως τις 15/10.

Η Ισπανία συγκεκριμέ­να παρά τη διορία των δύο ετών, θα χρειαστεί να πάρει σκληρά μέτρα για να πετύχει τους στόχους της, καθώς θα πρέπει να κάνει μια δημοσιονομ­ική προσαρμογή ύψους 15 δισ. για να μειώσει το έλλειμμά της από το 4,6% που βρίσκεται τώρα στο κάτω από το 3%, όπως υπογραμμίζ­ει το Ευρωπαϊκό Σύμ-

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως τα πρόστιμα θα ήταν αντιπαραγω­γικά για τις δύο οικονομίες, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αμφισβητού­ν την Ευρώπη».

φωνο Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Πορτογαλία­ς έχει διορία μέχρι το τέλος του 2016 να πάρει μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ της χώρας, πέρα από τις περικοπές που αναμένεται να κάνει σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλία­ς, κ. Σίλβα, δήλωσε χθες σχετικά με την απόφαση ότι «είναι πολύ καλά νέα για την Πορτογαλία, την Ευρώπη και το ευ- ρωπαϊκό πνεύμα», τονίζοντας ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Για την περίπτωση της Ισπανίας που βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκ­ις, τόνισε ότι η προθεσμία έως το 2018 δίνει «αρκετό χρόνο για να ενεργήσει μία νέα κυβέρνηση» και να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

 ??  ?? Σε δήλωσή της η Επιτροπή υποστήριξε πως η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι βασισμένη «στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς των δύο χωρών και στις δεσμεύσεις τους να συμμορφώνο­νται με...
Σε δήλωσή της η Επιτροπή υποστήριξε πως η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι βασισμένη «στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και στις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς των δύο χωρών και στις δεσμεύσεις τους να συμμορφώνο­νται με...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece