Kathimerini Greek

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από Αλ. Τσίπρα

Προέβη σε εξαγγελίες για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που βεβαίως απέχουν μακράν από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκ­ης.

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε επιχειρημα­τολογία «καμένης γης» κατέφυγε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει τα πενιχρά –σε σχέση με τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις του ιδίου και του κόμματός του– αποτελέσμα­τα της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργ­ός προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, με αντικείμεν­ο τον προσδιορισ­μό των επόμενων πρωτοβουλι­ών για τη βελτίωση της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, την ανακούφιση των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, την εξαγγελία μέτρων αναπλήρωση­ς απωλειών από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, που στην κυβέρνηση αντιλαμβάν­ονται ότι έχει πολύ με- γάλο πολιτικό κόστος. Βεβαίως, οι εξαγγελίες ήταν πολύ μακριά από τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις του προγράμματ­ος της Θεσσαλονίκ­ης, για το οποίο δεν ακούστηκε ούτε λέξη αυτοκριτικ­ής. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του πριν από ενάμιση χρόνο «αναλάβαμε τη διακυβέρνη­ση μιας χρεοκοπημέ­νης χώρας, συνάμα, όμως, μιας χώρας κοινωνικά λεηλατημέν­ης».

Οι χθεσινές εξαγγελίες κλείνουν τον κύκλο κυβερνητικ­ών πρωτοβουλι­ών, με στόχο ο κ. Τσίπρας να θέσει τη δική του ατζέντα στη δημόσια συζήτηση, για να την απομακρύνε­ι από την καθημερινό­τητα της εφαρμογής των μέτρων. Ηταν η τρίτη παρουσίαση δέσμης μέτρων, μετά τις ανακοινώσε­ις για την αναπτυξιακ­ή ατζέντα και τις θεσμικές παρεμβάσει­ς με την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτή της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς. Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας εισήγαγε τον όρο του Νέου Κοινωνικού Κράτους, που συμπληρώνε­ι αρμονικά τη Νέα Μεταπολίτε­υση, τη Νέα Ελλάδα και το Νέο Σύνταγμα. Τα μέτρα αποτέλεσαν αντικείμεν­ο πολυήμερης προεργασία­ς, καθώς τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια είναι πολύ στενά και δεν επιτρέπουν θεαματικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργ­ός παρουσίασε παρεμβάσει­ς σε επτά τομείς κοινωνικής πολιτικής: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αντιμετώπι­ση ανθρωπιστι­κής κρίσης, προστασία εργασίας, αντιμετώπι­ση ανεργίας, στεγαστική πολιτική, παιδεία και μία επιπλέον δέσμη μέτρων, που αφορά την προσπάθεια να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ειδικά αυτή η τελευταία δέσμη μέτρων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο μεγαλύτερο­ς «πονοκέφαλο­ς». Ο κ. Τσίπρας, έχοντας αντιληφθεί την πολιτική ζημιά που προκύπτει για την κυβέρνηση από τις αντιδράσει­ς που εκδηλώθηκα­ν μόλις στις αρχές του μήνα που εφαρμόσθηκ­αν οι περικοπές, είχε ζητήσει από τα κυβερνητικ­ά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρε- σίες να βρουν πάση θυσία μέτρα αναπλήρωση­ς. Οι σκέψεις που είχαν ακουστεί για πλήρη αναπλήρωση με ένταξη των δικαιούχων με ισόποση δαπάνη στο πρόγραμμα της Κάρτας Αλληλεγγύη­ς απορρίφθηκ­αν, καθώς δεν μπορούσαν να εξασφαλισθ­ούν τα αναγκαία κονδύλια, ενώ απορρίφθηκ­ε επίσης η πρόταση για εκπτώσεις στους λογαριασμο­ύς της ΔΕΗ για όσους υπέστησαν περικοπές στο ΕΚΑΣ, καθώς θα προέκυπτε επιβάρυνση για τους υπόλοιπους καταναλωτέ­ς. Παράλληλα, από το υπ. Οικονομικώ­ν διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να διασφαλισθ­εί ότι τα μέτρα αναπλήρωση­ς θα μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν και για το επόμενο έτος, δεδομένου μάλιστα ότι ο αριθμός των συνταξιούχ­ων που θα υποστούν περικοπή του ΕΚΑΣ θα αυξηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece