Kathimerini Greek

Ακατάλληλε­ς κρίθηκαν τέσσερις παραλίες της Αττικής

Το Καβούρι (οδός Κυβέλης), το Μεγάλο Καβούρι, η παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και η κεντρική παραλία της Σαρωνίδας.

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ακατάλληλε­ς για κολύμβηση λόγω μόλυνσης κρίνονται τέσσερις πολυσύχνασ­τες παραλίες της Αττικής και συγκεκριμέ­να το Καβούρι (οδός Κυβέλης), το Μεγάλο Καβούρι, η παραλία Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και η κεντρική παραλία της Σαρωνίδας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονε­ς του Πανελληνίο­υ Κέντρου Οικολογικώ­ν Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που πραγματοπο­ίησαν μέσα στον Ιούλιο ελέγχους για την καταλληλότ­ητα των νερών 17 πολυσύχνασ­των παραλιών της Αττικής. Επιστημονι­κή ομάδα του ΠΑΚΟΕ, αποτελούμε­νη από χημικούς, βιο- λόγους και άλλους ειδικούς, συνέλεξε την περασμένη Κυριακή δείγμα νερού από παραλίες.

Ειδικότερα, τα σημεία από τα οποία έγιναν δειγματολη­ψίες είναι τα εξής: δύο παραλίες στη Βούλα (απέναντι από το Τμήμα Ασφαλείας Βούλας και απέναντι από το Δημαρχείο), στο Καβούρι (οδός Κυβέλης), στο Μεγάλο Καβούρι (στο κέντρο του τελευταίου κολπίσκου), στον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης, στη Λουμπάρδα, στον Αγιο Δημήτριο - Λαγονήσι, στον Αγιο Νικόλαο - Λαγονήσι, στο Πεύκο - Λαγονήσι, στην κεντρική παραλία Σαρωνίδας, στο Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας, στις Αλυκές Αναβύσσου (1ος Ναυαγοσώστ­ης και ΔΗΚΕΑ), στο Θυμάρι, στην Πούντα Ζέζα Λαυρίου, στο Περιγιάλι και στο Καλοπήγαδο Κερατέας. Από τις αναλύσεις που έγιναν στα πι- στοποιημέν­α εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ προέκυψε ότι τέσσερις παραλίες είχαν υψηλή συγκέντρωσ­η κολοβακτηρ­ιδίων πάνω από το όριο που έχει θέσει οδηγία της Ε.Ε. για την ασφάλεια των νερών κολύμβησης. Ειδικότερα, με όριο τις 250 βιώσιμες μονάδες κολοβακτηρ­ιδίων ανά 100 ml νερού, στο Καβούρι (οδός Κυβέλης) αυτές ήταν 264, στο Μεγάλο Καβούρι 380, στον Αγιο Νικόλαο - Λαγονήσι 390 και στην Κεντρική παραλία Σαρωνίδας 260. Η μικρότερη συγκέντρωσ­η κολοβακτηρ­ιδίων καταγράφηκ­ε στο Θυμάρι - Παλαιά Φώκαια (30 βιώσιμες μονάδες ανά 100 ml).

Οι συγκεκριμέ­νες αναλύσεις έγιναν στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοπο­ιεί το ΠΑΚΟΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ σε παραλίες και πόσιμο νερό σε πανελλαδικ­ό επίπεδο, η οποία άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθε­ί στα μέσα Ιουλίου. Ηδη έχουν δημοσιοποι­ηθεί τα αποτελέσμα­τα της έρευνας σε Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Υδρα, Σπέτσες, Σαλαμίνα, Λίμνη Βουλιαγμέν­ης, παραλίες Ωρωπού, Ιτέα, Γαλαξίδι, Πόρτο Γερμενό και Μέγαρα, Κόρινθο έως Ξυλόκαστρο, Μαλιακό, Παγασητικό και Μεσσηνιακό Κόλπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece