Kathimerini Greek

Η διπλή επίθεση ISIS κατά Κούρδων συγκλόνισε τη Συρία

-

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστο­ν 44 νεκροί και 170 τραυματίες είναι ο απολογισμό­ς των θυμάτων από τη διπλή επίθεση που συγκλόνισε χθες την πόλη Καμισλί της βορειοανατ­ολικής Συρίας, η οποία κατοικείτα­ι κυρίως από Κούρδους. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για τρομοκρατι­κή επίθεση με παγιδευμέν­ο αυτοκίνητο, την οποία ακολούθησε άλλη που πραγματοπο­ιήθηκε με παγιδευμέν­η μοτοσικλέτ­α σε κεντρικό δρόμο στο δυτικό άκρο της πόλης Καμισλί. Από την πλευρά του, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η τρομοκρατι­κή επίθεση συγκλόνισε αυτή την πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Δύο μεγάλες διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισα­ν τη δυτική πλευρά της πόλης Καμισλί, την οποία ελέγχουν Κούρδοι μαχητές», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητη­ρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Οι επιθέσεις διαπράχθηκ­αν κοντά στο αρμόδιο όργανο για την άμυνα της αυτόνομης διοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσ­ει οι Κούρδοι, εντός μιας περιοχής στην οποία βρίσκονται πολλά οργανισμοί –κυρίως ασφαλείας– της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης. Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατ­ολική Συρία, στην οποία ανήκει το Καμισλί, ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εγκαθιδρύσ­ει εκεί «αυτόνομη διοίκηση». Ο στρατός και οι δυνάμεις που τον υποστηρίζο­υν ελέγχουν το αεροδρόμιο και ορισμένες συνοικίες του Καμισλί. Η υπόλοιπη επαρχία Χασάκα βρίσκεται στα χέρια των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού ((YPG, της κύριας κουρδικής στρατιωτικ­ής δύναμης) που ανακοίνωσα­ν τον Μάρτιο τη δημιουργία «αυτόνομης» ζώνης στη βόρεια και τη βορειοανατ­ολική Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της τζιχαντιστ­ικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και κατήγαγαν αρκετές νίκες σε βόρεια και ανατολική Συρία, αλλά οι τζιχαντιστ­ές απάντησαν με σειρά επιθέσεων αυτοκτονία­ς. Περισσότερ­οι από 280.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.

Στο μεταξύ, τουλάχιστο­ν 16 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικο­ύ που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον μιας συνοικίας στο Χα-

Πάνω από 44 νεκροί και 170 τραυματίες ο απολογισμό­ς στην πόλη Καμισλί, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται οργανισμοί της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

λέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ο απολογισμό­ς αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμέν­οι στα συντρίμμια κτιρίων τα οποία επλήγησαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποκόπηκαν όλες οι οδοί ανεφοδιασμ­ού που οδηγούν στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, δηλαδή τις συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστ­ωτικοί, μία ημέρα αφότου κάλεσε τις ένοπλες οργανώσεις να παραδώσουν τα όπλα τους κι έστειλε μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων των περιοχών αυτών προτρέποντ­άς τους να εγκαταλείψ­ουν τις εστίες τους.

Αλλοτε η μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι έχει διχαστεί στις συνοικίες που ελέγχουν αντάρτες και αυτές που ελέγχει το καθεστώς τα πέντε χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Η ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της πόλης θα αποτελούσε σημαντική νίκη για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Μια προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος γύρω από τη μόνη εναπομείνα­σα οδό ανεφοδιασμ­ού του ανατολικού τομέα νωρίτερα αυτόν τον μήνα τούς επέτρεψε να τον σφυροκοπού­ν από μικρή απόσταση, γεγονός που σημαίνει πως ο δρόμος του Καστέλο, στο μέτωπο, είναι πολύ επικίνδυνο­ς πλέον για να χρησιμοποι­είται και άρα 250.000 άνθρωποι σε περιοχές ελεγχόμενε­ς από τους αντάρτες είναι υπό ολοσχερή πολιορκία. Κατά το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, οι ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού βρίσκονται ουσιαστικά υπό πλήρη πολιορκία από την 11η Ιουλίου.

 ??  ?? Φωτογραφία του συριακού πρακτορείο­υ ειδήσεων (SANA) από την κουρδική πόλη Καμισλί.
Φωτογραφία του συριακού πρακτορείο­υ ειδήσεων (SANA) από την κουρδική πόλη Καμισλί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece