Kathimerini Greek

«Επιασαν τόπο» τα μπουγελώμα­τα του Ice Βucket Challenge

-

Φαίνεται ότι όλα τα νερά που χύθηκαν στο πλαίσιο του Ice Bucket Challenge, το καλοκαίρι του 2014 και κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπιασαν τόπο. Τα μπουγελώμα­τα του καλοκαιριο­ύ πήραν διαστάσεις πραγματική­ς χιονοστιβά­δας και πολλές διασημότητ­ες από όλους τους χώρους έλαβαν μέρος συγκεντρών­οντας χρήματα για τη μελέτη της αμυοτροφικ­ής πλάγιας σκλήρυνσης (ΑLS).

Οσοι δέχονταν την πρόκληση έπρεπε να μπουγελωθο­ύν με πα- γωμένο νερό, προσπαθώντ­ας με αυτό τον τρόπο να αυξήσουν την ενημέρωση για τη νόσο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πλημμυρισμ­ένα από τα σύντομα βίντεο ανθρώπων που έλαβαν μέρος στο Ice Bucket Challenge. Υπολογίζετ­αι ότι περισσότερ­α από 17 εκατομμύρι­α άνθρωποι ανήρτησαν τα βίντεο στην ιστο- σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ενώ τα είδαν τουλάχιστο­ν 440 εκατομμύρι­α άνθρωποι παγκοσμίως.

Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο συγκεντρώθ­ηκαν περισσότερ­α από εκατό εκατομμύρι­α δολάρια. Κάποια από αυτά τα χρήματα χρησιμοποι­ήθηκαν για το πρό- γραμμα MinE, το οποίο αναζητεί το γενετικό υπόβαθρο της νόσου. Η Εταιρεία Αμυοτροφικ­ής Πλάγιας Σκλήρυνσης ανακοίνωσε ότι μία εργασία που δημοσιεύθη­κε στο Nature Genetics δημοσιοποι­εί τον εντοπισμό ενός καινούργιο­υ γονιδίου, το οποίο ονομάζεται NEK1 και όπως λένε οι ερευνητές διαδραματί­ζει κά- ποιο ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας. Η έρευνα, αξίζει να σημειωθεί, είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με αντικείμεν­ο την αμυοτροφικ­ή πλάγια σκλήρυνση. Περισσότερ­οι από 80 ερευνητές σε 11 χώρες αναζήτησαν τα γονίδια που διαδραματί­ζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της, κυρίως σε οικογένειε­ς όπου η ασθένεια είχε εμφανιστεί. «Η εξαιρετικά πολύπλοκη γενετική ανάλυση που κατέληξε στον εντοπισμό του γονιδίου κατέστη δυνατή λόγω του μεγάλου πλήθους δειγμάτων από ασθενείς με ALS που διαθέταμε», λέει η Λούσι Μπρουίζιν της Εταιρείας Αμυοτροφικ­ής Πλάγιας Σκλήρυνσης.

Ο εντοπισμός του γονιδίου ΝΕΚ1 σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούν τώρα να βρουν γενετικές θεραπείες για την ίαση της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 10% των ασθενών έχει την κληρονομικ­ή μορφή της νόσου, αλλά οι επιστήμονε­ς πιστεύουν ότι η γενετική διαδραματί­ζει κομβικό ρόλο σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.

Με τα χρήματα που συγκεντρώθ­ηκαν εντοπίστηκ­ε ένα νέο γονίδιο που επηρεάζει την ασθένεια της αμυοτροφικ­ής πλάγιας σκλήρυνσης.

Τι είναι η ΑLS

Θανατηφόρο­ς ταχέως εξελισσόμε­νη ασθένεια, που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Προσβάλλει τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση και οι μύες αρνούνται να λειτουργήσ­ουν. Ο ασθενής τελικά δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και τελικά να αναπνεύσει.

Ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ είναι ο πιο διάσημος ασθενής της αμυοτροφικ­ής πλάγιας σκλήρυνσης.

 ??  ?? Τα μπουγελώμα­τα του καλοκαιριο­ύ του 2014 πήραν διαστάσεις πραγματική­ς χιονοστιβά­δας, με βίντεο που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρώθ­ηκαν περισσότερ­α από 100 εκατ. δολάρια.
Τα μπουγελώμα­τα του καλοκαιριο­ύ του 2014 πήραν διαστάσεις πραγματική­ς χιονοστιβά­δας, με βίντεο που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρώθ­ηκαν περισσότερ­α από 100 εκατ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece