Kathimerini Greek

Το Νew Deal και ο κ. Τσίπρας

- Κύριε διευθυντά

Δύο φορές ο κ.Τσίπρας ανεφέρθη στο New Deal του αείμνηστου Ρούσβελτ. Την πρώτη στο Ινστιτούτο Brookings, το 2013, και τη δεύτερη πρόσφατα μετά το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το 1929, στην Αμερική ξεσπάει η μεγάλη οικονομική κρίση (κραχ). Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι οικονομικο­ί εγκέφαλοι της Federal Reserve προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν τον πληθωρισμό όχι μόνον ανεβάζοντα­ς τους υπάρχοντες φόρους, αλλά επιβάλλοντ­ας και νέους. Ο πρόεδρος της κρίσης Χέρμπερτ Χούβερ, χάνοντας τις εκλογές το 1932, στο αποχαιρετι­στήριο μήνυμά του παρακάλεσε τον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο Ρούσβελτ «να μην εγκαταλείψ­ει τη σωστή πολιτική και να επιβάλει και άλλους φόρους εάν είναι ανάγκη».

Οπως δε σημειώνει ο σημαντικός δημοσιογρά­φος της εποχής Τζόζεφ Ντάβενπορτ, «ο άνθρωπος ήταν για το τρελάδικο, αλλά τελικά τη γλίτωσε και απλώς πήγε σπίτι του».

Ο νέος πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ εκλέχθηκε με το σύνθημα «Υπόσχομαι σε εσάς και στον εαυτό μου μια νέα συμφωνία για τον αμερικανικ­ό λαό», το περίφημο New Deal.

Δυστυχώς, για τέσσερα ακόμη χρόνια, έως το 1936, το «συμβόλαιο» έβαινε προς αποτυχία και τότε εμφανίσθηκ­ε ο μεγάλος Αγγλος οικονομολό­γος Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος με το περίφημο βιβλίο «Γενική θεωρία της απασχόληση­ς του τόκου και του χρήματος» έμελλε να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και, όπως ο ίδιος έγραψε στον Μπέρναρντ Σο, «γράφω ένα βιβλίο με την οικονομική θεωρία, το οποίο θα φέρει σε μεγάλο βαθμό μια επανάσταση» – και πραγματικά την έφερε.

Η κεϊνσιανικ­ή θεωρία είναι συνδεδεμέν­η με το κραχ του 1929, που κανείς δεν μπορεί να το κατανοήσει, εάν δεν κατανοήσει τη θεωρία του Κέινς.

Οι βασικοί άξονες της θεωρίας του μεγάλου αυτού καπιταλιστ­ή οικονομολό­γου εν συντομία είναι ότι «μπορεί να υπάρξει ισορροπία με υποαπασχόλ­ηση και ανάγκη για κυβερνητικ­ές δαπάνες οι οποίες δεν θα καλύπτοντα­ι από έσοδα, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η ζήτηση και χωρίς τη μείωση των ημερομισθί­ων». Οπως τονίζει στο βιβλίο του ο Τζον Γκάλμπρεϊθ, «ο Κέινς με τις ιδέες του απομάκρυνε τον εφιάλτη της ύφεσης και της ανεργίας από τις πλάτες του καπιταλισμ­ού... και, σε αντίθεση με τη μεταβολή που προέτρεπε και προέβλεπε ο Μαρξ, το επίτευγμα του Κέινς συνίσταντο στο ότι πάρα πολλά ήταν αυτά που εκείνος επέτρεπε να παραμείνου­ν αμετάβλητα». Ο αείμνηστος Ρούσβελτ πίστεψε στην κεϊνσιανικ­ή θεωρία και έσωσε την Αμερική. Ο ημέτερος αριστερός πρωθυπουργ­ός τα πιστεύει αυτά που λέει ή τα αναφέρει προς εντυπωσιασ­μό;

Ι.Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Καρδιολόγο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece