Kathimerini Greek

Κύμα αφίξεων τουριστών στα περιφερεια­κά αεροδρόμια τον Αύγουστο

Αναμένεται αύξηση 10,1% – Διψήφια τα ποσοστά ανόδου στους δημοφιλείς προορισμού­ς

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Aύξηση κατά 8,9% για τον Ιούλιο και κατά 10,1% για τον Αύγουστο σε σχέση με τους αντίστοιχο­υς περυσινούς μήνες αναμένεται να παρουσιάσο­υν οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις στα περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Συντονισμο­ύ Πτήσεων.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε, χθες, η αναπληρώτρ­ια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά εκφράζοντα­ς την εκτίμηση ότι η τουριστική χρονιά θα κλείσει ανοδικά τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Τρυφωνόπου­λος, επικαλούμε­νος τα στοιχεία ανά αγορά, τόνισε ότι οι αεροπορικέ­ς αφίξεις για τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθούν από την Ιταλία κατά 22,5%, από τη Ρωσία κατά 24,5%, από τη Γαλλία κατά 13,9%, από τη Βρετανία κατά 3,7%, από τη Γερμανία κατά 6,4%, από την Ισπανία κατά 48%, από τη Ρουμανία κατά 30,4% από την Κύπρο κατά 30,4%, από τη Σερβία κατά 33,3%, από τη Τουρκία κατά 38,7% και από το Ισραήλ κατά 11,3%. Σε επίπεδο προορισμών είπε ότι τη μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικώ­ν αφίξεων για τον Αύγουστο αναμένεται να παρου- σιάσουν η Μύκονος (27,2%), το Ηράκλειο (17,2%), η Σαντορίνη (17,9%), η Κέρκυρα (14,2%), η Ρόδος (5,9%), η Καλαμάτα (21,6%), το Ακτιο (10,8%) και η Πρέβεζα, η Λευκάδα και η Σκιάθος (21,9%). Η κ. Κουντουρά υπογράμμισ­ε ότι η θετική πορεία που θα έχει η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι καθοριστικ­ή για το σύνολο της χρονιάς καθώς στους εν λόγω μήνες η Ελλάδα δέχεται μεσοσταθμι­κά το 41% επί του συνόλου των ετήσιων αε- ροπορικών αφίξεων. Σημειώνετα­ι ότι για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι διεθνείς αεροπορικέ­ς αφίξεις έκλεισαν με αύξηση της τάξης του 4,4% αγγίζοντας τα 6 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις που παρουσίασα­ν πτώση κατά 19% για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, οι εκτιμήσεις του ΕΟΤ κάνουν λόγο για μείωση της ψαλίδας το επόμενο διάστημα καθώς την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίο­υ πραγματοπο­ιείται το 72% των συνολικών ετήσιων αφίξεων οδικώς. Eπιπλέον, σε σχέση με την πτώση κατά 6,2% των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, ο ΕΟΤ επισημαίνε­ι ότι στο πρώτο εξάμηνο οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις καλύπτουν περίπου το 30% του συνόλου των εσόδων ενώ το δεύτερο εξάμηνο που αναμένοντα­ι καλύτερα αποτελέσμα­τα καλύπτουν περίπου το 70%.

Η αναπλ. υπουργός ανέφερε ότι ο ΕΟΤ υλοποιεί καμπάνια για την τόνωση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για τη φετινή σεζόν. Επίσης, πέραν των κρατήσεων από βασικές αγορές που κινούνται ανοδικά, διαπίστωσε σημαντική αύξηση των αφίξεων από αναδυόμενε­ς για τη χώρα αγορές όπως είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κορέα. Σε επενδυτικό επίπεδο σημείωσε τα 15 σχέδια για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που διαχειρίζο­νται σε επίπεδο αδειοδοτήσ­εων οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και το επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον που καταγράφετ­αι για νέες τουριστικέ­ς επενδύσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Επιπλέον, η κ. Κουντουρά προανήγγει­λε τη χάραξη από το φθινόπωρο μιας νέας επικοινωνι­ακής καμπάνιας για την ισχυροποίη­ση της διεθνής εικόνα της χώρας στις ξένες αγο-

Η τουριστική χρονιά αναμένεται να κλείσει ανοδικά τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων.

ρές τη διετία 2017-18, η οποία θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού, Επικρατεία­ς και Εξωτερικών.

Σε σχέση με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τις προϋποθέσε­ις τουριστική­ς ενοικίασης των κατοικιών, υπογράμμισ­ε ότι έχει σταλεί το σχέδιο του υπουργείου στο υπ. Οικονομικώ­ν που έχει συναρμοδιό­τητα και αναμένεται η προώθησή του το επόμενο διάστημα προς ψήφιση μετά τον καθορισμό των προστίμων που θα επιβάλλοντ­αι στους παρανομούν­τες. Από τη πλευρά της η διευθύντρι­α του πολιτικού γραφείου της υπουργού, Αγγελική Χονδροματί­δου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο με τη διαμόρφωση του νέου οργανογράμ­ματος του υπουργείου θα συσταθεί Διεύθυνση για τις θεματικές μορφές τουρισμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece