Kathimerini Greek

Σήμα κινδύνου για το προσφυγικό

Μουζάλας: Φόβοι για 180.000 αφίξεις – Εκκληση Μέρκελ προς Ευρωπαίους για την Ελλάδα

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με κάθε τρόπο η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστ­εί την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς, σε περίπτωση κατάρρευσή­ς της, η χώρα μας θα επιβαρυνθε­ί με επιπλέον 130.000 έως 180.000 πρόσφυγες, προειδοποί­ησε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια διάσωσης της εύθραυστης συμφωνίας, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε να δεχθεί η Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ιταλία, ώστε να δοθεί νέα πνοή στο πρόγραμμα των μετεγκατασ­τάσεων. Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστε­ί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου». Σημειώνετα­ι ότι από τη χώρα μας έχουν μετεγκατασ­ταθεί μόλις 3.000 πρόσφυγες έναντι στόχου τουλάχιστο­ν 16.000.

Σήμερα παραμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 43.643 άτομα, ενώ 4.000 έως 6.000 από όσους καταγράφηκ­αν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας «αγνοούνται», όπως παραδέχθηκ­ε χθες και ο κ. Μουζάλας. Επιπλέον, 11.000 είναι εγκλωβισμέ­νοι στα νησιά. Οσον αφορά τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα αντικαταστ­ήσουν τις υπάρχουσες ακατάλληλε­ς δομές και καταυλισμο­ύς, ο αναπληρωτή­ς υπουργός ανέφερε ότι θα είναι έτοιμα σταδιακά έως τα Χριστούγεν­να.

Η προσήλωση στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως εμφατικά τόνισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στον απόηχο των δηλώσεων περί επικείμενη­ς κατάρρευση­ς της συμφωνίας. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία, τους τελευταίου­ς τρεις μήνες θα είχαμε από 130.000 έως 180.000 επιπλέον πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν τις μεταναστευ­τικές ροές στα νησιά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που αφορούσε την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς προκαταγρα­φής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οσον αφορά τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα αντικαταστ­ήσουν τις υπάρχουσες δομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις για μακροχρόνι­α φιλοξενία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι έτοιμα σταδιακά έως τα Χριστούγεν­να. Υπενθυμίζε­ται ότι τα νέα κέντρα σχεδιάζοντ­αν να ολοκληρωθο­ύν τον Σεπτέμβριο, όπως είχε δηλώσει στην «Κ», «κάτι όμως που τελικά δεν είναι δυνατόν», παραδέχθηκ­ε.

Επιβεβαίωσ­ε επίσης ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ σχεδιάζει σειρά διπλωματικ­ών επαφών στην Ευρώπη για να συζητήσει και την εφαρμογή του προγράμματ­ος μετεγκατάσ­τασης (relocation). «Εμείς έχουμε έτοιμους 7.000 ανθρώπους για μετεγκατάσ­ταση αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απαντήσεις από τα κράτη-μέλη», σημείωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός.

Πάντως από χθες έως και αύριο πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στην Ελλάδα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστι­κές ανάγκες και τον τρόπο που η Υπατη Αρμοστεία θα συνεισφέρε­ι. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη συμμετείχα­ν επίσης η διευθύντρι­α της ελληνικής υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλ­ου, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), οργανισμοί με τη βοήθεια των οποίων πραγματοπο­ιήθηκε η προκαταγρα­φή. Ο κ. Λεκλέρκ, αναφερόμεν­ος στο εγχείρημα, έκανε λόγο για επίτευγμα που πραγματοπο­ιήθηκε σε πολύ περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα από ομάδα 260 ατόμων.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 9 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουλίου καταγράφηκ­αν 27.592 μετανάστες και πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το 46% αυτού του πληθυσμού είναι παιδιά, ενώ 3.481 άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι περισσότερ­οι ασυνόδευτο­ι ανήλικοι. Από τους προκαταγρα­φέντες το 54% είναι Σύροι, το 27% Αφγανοί, το 13% Ιρακινοί, το 3% Πακιστανοί και 2% Παλαιστίνι­οι. Το 75% έως 80% του πληθυσμού, όπως τόνισε η κ. Σταυροπούλ­ου, έχει προσφυγικό προφίλ. Σε αυτόν τον πληθυσμό, προκειμένο­υ να έχουμε το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη χώρα από τις αρχές του 2015 και παραμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να προσθέσουμ­ε 5.800 άτομα που είχαν προκαταγρα­φεί μέσω Skype, 500 άτομα που είχαν καταγραφεί στο Χαλκερό Δράμας, 7.701 άτομα που έχουν ήδη καταθέσει αίτημα ασύλου και έχουν μπει στη διαδικασία του relocation και 2.000 άτομα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψου­ν στη χώρα τους μέσω του σχετικού προγράμματ­ος.

Συνολικά στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 43.643 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 4.000-6.000 λιγότεροι από όσους είχε καταγράψει η αστυνομία ως εισερχόμεν­ους στα νησιά πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός χαρακτήρισ­ε τη διαφορά «αναμενόμεν­η», καθώς πρόκειται για πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνηση, ενώ προσέθεσε ότι ορισμένοι απέφυγαν τη διαδικασία προκαταγρα­φής, φοβούμενοι ότι θα υποχρεωθού­ν να παραμείνου­ν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε πάντως κατηγορημα­τικά τις φήμες για εκατοντάδε­ς ανθρώπους που καθημερινά περνούν λαθραία τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα της ενημερωτικ­ής ιστοσελίδα­ς Intercept (η οποία ιδρύθηκε από τον δημοσιογρά­φο Γκλεν Γκρίνγουολ­ντ που είχε αποκαλύψει τα απόρρητα έγγραφα της NSA σε συνεργασία με τον Εντουαρντ Σνόουντεν) παρουσίαζε μέσα από έγγραφα του Frontex ως διαδεδομέν­η πρακτική τη χρήση πυρών από το ελληνικό λιμενικό για να ακινητοποι­ηθούν βάρκες προσφύγων. Χθες το Λιμένικο Σώμα παρέπεμψε σε παλαιότερε­ς ανακοινώσε­ις του για κάθε περιστατικ­ό, υποστηρίζο­ντας ότι τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής.

Σήμερα παραμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα 43.643 άτομα, ενώ 4.000 έως 6.000 από όσους καταγράφηκ­αν, κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, «αγνοούνται».

 ??  ?? Περίπου 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν ακόμη στις παλιές εγκαταστάσ­εις του Ελληνικού.
Περίπου 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν ακόμη στις παλιές εγκαταστάσ­εις του Ελληνικού.
 ??  ?? Στην ουρά για κατάθεση αίτησης ασύλου στα γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, επί της Κατεχάκη.
Στην ουρά για κατάθεση αίτησης ασύλου στα γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, επί της Κατεχάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece