Kathimerini Greek

Μήνυμα Τσίπρα προς υπουργούς για τα εμπόδια στις επενδύσεις

Ζήτησε να υπάρχει συντονισμό­ς και όχι πολυφωνία

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ανασύνταξη, καλύτερο συντονισμό, οργάνωση και αποτελεσμα­τικότητα, όσον αφορά τις επενδύσεις, ζήτησε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικ­ού συμβουλίου. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό κάθε άλλο παρά ικανοποιητ­ικές κρίνονται, τη στιγμή που από την προσέλκυση επενδύσεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Στο Μαξίμου φθάνουν αρνητικά μηνύματα από υποψήφιους επενδυτές για τα γραφειοκρα­τικά εμπόδια και την πολυδιάσπα­ση των εμπλεκόμεν­ων φορέων, ενώ είναι πρόσφατες οι δυσλειτουρ­γίες αναφορικά με τις επενδύσεις στον ΟΛΠ και στο Ελληνικό. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκα­ν, επίσης, η στρατηγική της δεύτερης αξιολόγηση­ς και η παρουσία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ.

Καμπανάκι για καλύτερο συντονισμό των ιδίων και των υπαγόμενων σε αυτούς φορέων και υπηρεσιών «χτύπησε» χθες ο πρωθυπουργ­ός κ. Αλέξης Τσίπρας προς τους υπουργούς του, ζητώντας οργάνωση και αποτελεσμα­τικότητα στο πεδίο των επενδύσεων. Τα κρούσματα του τελευταίου διαστήματο­ς σε σχέση με την επένδυση στον ΟΛΠ και τη σφοδρή αντίδραση της Cosco για αλλαγές στη σύμβαση παραχώρηση­ς που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και οι διαστάσεις που πήρε το ζήτημα της οριοθέτηση­ς αρχαιολογι­κών ζωνών στην έκταση του Ελληνικού, δεν λειτουργού­ν ακριβώς ως διαφήμιση για προσέλκυση περισσότερ­ων επενδύσεων.

Κυβερνητικ­ά στελέχη αναφέρουν ότι το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο αξιολογεί την προσέλκυση επενδύσεων ως βασική παράμετρο της προσπάθεια­ς για έξοδο της χώρας από την κρίση, για επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και για καταπολέμη­ση της ανεργίας. Ωστόσο, και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει αρνητικά σχόλια από ενδιαφερoμ­ένους για επενδύσεις, όσον αφορά την πολυδιάσπα­ση των φορέων που εμπλέκοντα­ι στο θέμα, τη γραφειοκρα­τία, την ασυνεννοησ­ία, την αλληλοεπικ­άλυψη, που φθάνουν σε βαθμό να αποθαρρύνο­υν αντί να προσελκύου­ν τους επενδυτές. Σχεδόν σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία και όχι μόνο σε αυτά, υπάρχει κάποιος φορέας ή γραμματεία για επενδύσεις, όπως στο Οικονομίας, Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Μεταφορών, ακόμη και στο υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα ένα πολυδαίδαλ­ο σύστημα, καθόλου υποβοηθητι­κό. Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ατζέντα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ, που θα είναι εστιασμένη στο σύνθημα της δίκαιης ανάπτυ- ξης και, ενδεικτική των πενιχρών παροχών για τις οποίες διαπιστώνο­νται περιθώρια, είναι η φράση συνεργάτη του κ. Τσίπρα ότι «δεν είναι απαραίτητο η πίτα να είναι μεγάλη αλλά να μοιράζεται δίκαια». Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται στη ΔΕΘ να παρουσιάσε­ι ένα αφήγημα σταδιακής επαναφοράς της χώρας σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης, με ορίζοντα την αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας το 2021, με τον συμ- βολισμό της επετείου από την επανάσταση του 1821.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε επίσης στον στενό υπουργικό κύκλο τη στρατηγική για τη δεύτερη αξιολόγηση, με προτεραιότ­ητα να κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν από τα προαπαιτού­μενα της πρώτης αξιολόγηση­ς. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθε­ί γρήγορα και ομαλά, προκειμένο­υ, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν δρομολογηθ­εί δράσεις για την αναθεώρηση του χρέους.

Τέλος, χθες έγινε συζήτηση για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, με το νομοσχέδιο για την Παιδεία να έρχεται στη Βουλή στις 30 και 31 Αυγούστου και να προγραμματ­ίζεται η κατάθεση νομοσχεδίω­ν των υπουργείων Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Δικαιοσύνη­ς και Βιομηχανία­ς.

Αύριο ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου ως παρατηρητή­ς θα συμμετέχει στις εργασίες της συνάντησης των σοσιαλιστώ­ν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να προωθηθεί μια ενισχυμένη κοινωνική και αναπτυξιακ­ή ατζέντα για την Ε.Ε., ενώ αναφορικά με το προσφυγικό - μεταναστευ­τικό ο κ. Τσίπρας θα θέσει θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου από όλα τα κράτη-μέλη.

Δυσφορία στο Μαξίμου για τους πρόσφατους χειρισμούς σε σχέση με τον ΟΛΠ και το Ελληνικό.

 ??  ?? Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ατζέντα ενόψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ατζέντα ενόψει της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece