Kathimerini Greek

Οι εντυπωσιακ­ές και αντιφατικέ­ς εικόνες από την καλοκαιριν­ή Αθήνα στα διεθνή δίκτυα

- ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί το καλοκαίρι να τελειώνει, αλλά η πόλη είναι ακόμη καλοκαιριν­ή. Η μέρα μίκρυνε, η νύχτα μεγάλωσε, λίγο πριν από τις 7 ξημερώνει, γύρω στις 8 πλέον σβήνει η μέρα. Οι εικόνες της πρωτεύουσα­ς τις τελευταίες πλέον μέρες του Αυγούστου δεν περιλαμβάν­ουν πολλές ειδήσεις αλλά με μία λήψη μπορούν πολλά να αφηγηθούν.

Ενα από τα καλά νέα του Αυγούστου, για την πρωτεύουσα, είναι το άνοιγμα στο κοινό των Αέ- ρηδων στην Πλάκα. Το Ωρολόγιον του Κυρρήστου όπως είναι η σωστή ονομασία του, αλλά όλοι οι Αθηναίοι το ονομάζουν «Αέρηδες» και δείχνουν πόσο όμορφη και επινοητική είναι η γλώσσα.

Επισκέψιμο και εσωτερικά, λοιπόν, το Ωρολόγιον του Κυρρήστου και αυτό και αν είναι θετική είδηση για να αναπαραχθε­ί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που και αυτά με τη μειωμένη ειδησεογρα­φία της εποχής αναζητούν καλές και κακές ειδήσεις. Και να που, κοντά στους «Αέρηδες», μια ακόμη φωτογραφικ­ή επιλογή από την ελληνική πρωτεύουσα διοχετεύτη­κε στα διεθνή ΜΜΕ, πέραν από την καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση των προσφύγων. Αλλά οι λήψεις από την πλατεία Ομονοίας δεν είναι άσχετες με το προσφυγικό και εν γένει με την τεράστια κοινωνική ανισορροπί­α που έχει επικρατήσε­ι σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Αθήνας. Η φωτογραφία του Αγγελου Τζωρτζίνη, που έστειλε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τις διασώσεις προσφύγων στη Νότια και Δυτική Ελλάδα, δείχνει έναν Μαροκινό άνδρα στην πλατεία Ομονοίας με φόντο την οδό Αθηνάς. Εχει μία δραματική ένταση η εικόνα αυτή μέσα στην ακινησία της και την ισχυρή αφηγηματικ­ή της δύναμη. Αθήνα είναι αυτή η εικόνα της Ομόνοιας όπως Αθήνα είναι και η ειδυλλιακή εικόνα από τον Εθνικό Κήπο, μία ακόμη φωτογραφία του Αγγελου Τζωρτζίνη για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μέσα στις αλέες του Εθνικού Κήπου δημιουργεί­ται μία όαση προστασίας από τους θορύβους και την αισθητική κακοφωνία. Ενας πράσινος θόλος δείχνει να ορίζει ένα άλλο σύμπαν. Και αυτό, γνήσια αθηναϊκό επίσης. Εικόνες από την Αθήνα του Αυγούστου...

 ??  ?? Εικόνες από την Αθήνα του Αυγούστου. Αριστερά, πρόσφυγας στην πλατεία Ομονοίας. Στο κέντρο, ειδυλλιακή σκηνή από τον Εθνικό Κήπο. Δεξιά, θέα προς τους Αέρηδες στην Πλάκα.
Εικόνες από την Αθήνα του Αυγούστου. Αριστερά, πρόσφυγας στην πλατεία Ομονοίας. Στο κέντρο, ειδυλλιακή σκηνή από τον Εθνικό Κήπο. Δεξιά, θέα προς τους Αέρηδες στην Πλάκα.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece