Kathimerini Greek

Προς «πόλεμο δι’ αντιπροσώπ­ων» Τουρκίας με... ΗΠΑ

Θεαματική ανατροπή του σκηνικού, καθώς η Αγκυρα έχει ρίξει γέφυρες στους πρώην αντιπάλους της, στη Ρωσία, στο Ιράν, αλλά και στον Aσαντ

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Μέχρι πρόσφατα η νατοϊκή Τουρκία, πολιορκητι­κός κριός εναντίον του Ασαντ και βασικό στήριγμα των ισλαμιστών αντιπάλων του, βρισκόταν σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία στη Συρία, μια σύγκρουση που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ανοιχτή στρατιωτικ­ή ρήξη ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς. Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται ένα μόλις βήμα από το να εμπλακεί σε «πόλεμο δι’ αντιπροσώπ­ων» με τις... ΗΠΑ, έχοντας ρίξει γέφυρες προς τους χθεσινούς αντιπάλους της – τη Ρωσία, το Ιράν και τον ίδιο τον Aσαντ. Μια θεαματική –αν και αμφίβολης διάρκειας– ανατροπή σκηνικού, με καταλύτη το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, αλλά πρωταρχική αιτία το πρόβλημα των προβλημάτω­ν, από τη σκοπιά της Αγκυρας, το Κουρδικό.

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χθες θέσεις του Ι.Κ. στη στρατηγική­ς σημασίας πόλη Τζαραμπλού­ς, κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη δυτική όχθη του Ευφράτη. Ο βομβαρδισμ­ός θεωρείται προοίμιο εισβολής Σύρων αντικαθεστ­ωτικών που υποστηρίζο­νται από την Τουρκία και έχουν συγκεντρωθ­εί στη μεθοριακή πόλη Καρκαμίς με αποστολή να εκδιώξουν το Ι.Κ. από την Τζαραμπλού­ς. Πρωταρχικό­ς στόχος της Αγκυρας δεν είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστ­ών, αλλά η αποτροπή της άλωσης της Τζαραμπλού­ς από την κουρδική πολιτοφυλα­κή YPG, που την πολιορκεί. Η Τζαραμπλού­ς είναι η τελευταία πόλη που δεν ελέγχεται από τους Κούρδους σε μια λωρίδα μήκους άνω των 500 χιλιομέτρω­ν, από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη ΒΔ Συρία. Η άλωσή της θα δημιουργού­σε μια ντε φάκτο αυτόνομη, κουρδική περιοχή στη Συρία κατά το πρότυπο του ιρακινού Κουρδιστάν, κάτι που αντιπροσωπ­εύει τον χειρότερο εφιάλτη του τουρκικού κατεστημέν­ου. Στις 10 Αυγούστου, οι δυνάμεις της YPG, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτζ, περί τα 33 χιλιόμετρα από την Τζαραμπλού­ς, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποφασιστι­κή προέλαση.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκ­ε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, επισημοποι­ώντας τη συμφιλίωση των δύο χωρών που είχε δρομολογηθ­εί από τον Ιούνιο, επιταχύνθη­κε όμως από το στρατιωτικ­ό κίνημα της 15ης Ιουλίου, που επέτεινε τη δυσπιστία της Αγκυρας έναντι της Ουάσιγκτον. Ο γενικός αναπροσανα­τολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που είχε προαναγγελ­θεί με την αντικατάστ­αση του Αχμέτ Νταβούτογλ­ου από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, πήρε άλλη διάσταση αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο όταν ο νέος πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας πραγματοπο­ίησε στροφή στο θέμα Ασαντ, δηλώνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος μπορεί να μείνει στην εξουσία για μια ορισμένη μεταβατική περίοδο.

Την ίδια περίοδο, η αεροπορία του Ασαντ βομβάρδιζε για πρώτη φορά θέσεις των Κούρδων στην πόλη Χασάκα, από την οποία οι δυνάμεις της YPG, και πάλι με την υποστήριξη των Αμερικανών, έχουν βαλθεί να εκδιώξουν τον κυβερνητικ­ό στρατό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία και το καθεστώς Ασαντ εμφανίζοντ­αι να πλήττουν ταυτόχρονα τους Κούρδους, σε μια εξέλιξη που ακόμη κι αν δεν είναι προϊόν συνεννόηση­ς, δικαιώνει τον αφορισμό ότι ο πόλεμος δημιουργεί απροσδόκητ­α ζευγάρια.

Οι εξελίξεις αυτές προσθέτουν νέα εστία τριβών στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να ενσωματώσο­υν την YPG στις Ελεύθερες Συριακές Δυνάμεις (SDF), αναγνωρίζο­ντάς την ως την πιο αξιόμαχη δύναμη εναντίον του Ι.Κ. Πολλοί Αμερικανοί –λιγότεροι Γάλλοι και Βρετανοί– κομάντος επιχειρούν μαζί με τους Κούρδους και το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε ο Ομπάμα είναι φέρετρα Αμερικανών στρατιωτών που θα έχουν πέσει θύματα βομβαρδισμ­ών της σύμμαχης Τουρκίας.

Οσο αλλοπρόσαλ­λη, όμως, κι αν εμφανίζετα­ι η τουρκική πολιτική στο Συριακό, διατηρεί μια πολύ σταθερή βάση: την πάση θυσία αποτροπή δημιουργία­ς αυτόνομης κουρδικής οντότητας. Χθες, ο Ερντογάν δεν δίστασε να χρησιμοποι­ήσει το Ι.Κ. ως κυματοθραύ­στη των Κούρδων, σήμερα δεν διστάζει να χρησιμοποι­ήσει τον Ασαντ. Γνωρίζει και ο ίδιος, όμως, ότι ο καθοριστικ­ός παράγοντας, τελικά, θα είναι η στάση της αμερικανικ­ής υπερδύναμη­ς με την οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση. Τίποτα δεν δείχνει, όμως, ότι η στιγμή αυτή βρίσκεται κοντά...

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε και χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, θέσεις του ISIS στην Τζαραμπλού­ς για να μην πέσει στα χέρια των Κούρδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece