Kathimerini Greek

Ο Ασαντ αλλάζει στάση απέναντι στους Κούρδους της Συρίας

-

Την αλλαγή στάσης της συριακής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας επισημαίνε­ι σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal», υπογραμμίζ­οντας ότι το καθεστώς Ασαντ εγκατέλειψ­ε τη σιωπηρή ανοχή του στη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη βόρεια Συρία και αντιμετωπί­ζει πλέον την αυξανόμενη δύναμη της εθνοτικής μειονότητα­ς ως απειλή. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συριακό καθεστώς περιγράφει πλέον τους Κούρδους με όρους όμοιους με αυτούς που χρησιμοποι­εί η Τουρκία, η οποία αντιμετωπί­ζει τις συριακές κουρδικές πολιτοφυλα­κές απλώς ως παρακλάδια του PKK, οργάνωσης που έχει χαρακτηρισ­τεί τρομοκρατι­κή από την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον.

Η αλλαγή στάσης έγινε άμεσα αισθητή και στο έδαφος, καθώς η πόλη Χασάκα στη βορειοανα- τολική Συρία μετατράπηκ­ε σε πεδίο μάχης μεταξύ των καθεστωτικ­ών δυνάμεων και των κουρδικών πολιτοφυλα­κών της περιοχής. Επίσης, έλαβαν χώρα και κυβερνητικ­ές αεροπορικέ­ς επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων στην πόλη, γεγονός σχετικά πρωτόγνωρο, καθώς προηγουμέν­ως οι βομβαρδισμ­οί της κυβέρνησης εναντίον κουρδικών περιοχών ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Τις αεροεπιδρο­μές ακολούθησε ανακοίνωση του συριακού στρατού, η οποία έκανε χρήση ρητορικής όμοιας με αυτή της Τουρκίας, περιγράφον­τας τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές της αυτόνομης περιοχής ως «το στρατιωτικ­ό σκέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν», της αποσχιστικ­ής οργάνωσης που η Τουρκία μάχεται για περισσότερ­ο από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια ανέφερε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμέ­νες «να προστατεύσ­ουν την ενότητα των εδαφών της Συρίας», αναφερόμεν­η ξεκάθαρα στις κουρδικές φιλοδοξίες περί δημιουργία­ς κουρδικού κράτους.

Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης έρχεται εν μέσω μιας αναθέρμανσ­ης των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, των κύριων συμμάχων του Μπασάρ αλ Ασαντ και ακολούθως, όπως αναφέρουν ηγέτες των Κούρδων της Συρίας, μιας επαναπροσέ­γγισης της συριακής κυβέρνησης με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμεν­ος στις μάχες στη Χασάκα, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα πως «το συριακό καθεστώς δείχνει να κατάλαβε πως μια κουρδική αυτόνομη ζώνη συνιστά απειλή για την υπόστασή του», ενώ το Σάββατο απέδειξε ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τη σκληρή στάση της απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, δηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί ότι ο Σύρος πρόεδρος παραμένει ένα πρόσωπο με ισχυρή επιρροή στη Συρία, που πιθανώς να παίξει σημαντικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσε­ι το πέρας του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές της Συρίας χρησιμοποί­ησαν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να διευρύνουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και να ενώσουν δύο ξεχωριστές κουρ- δικές επαρχίες στη χώρα. Επιπλέον, η δημιουργία της αυτόνομης ζώνης έγινε δυνατή μόνο μετά την οπισθοχώρη­ση των κυβερνητικ­ών δυνάμεων από τις περιοχές όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο σε προηγούμεν­η φάση του πολέμου, επιτρέποντ­ας στις κουρδικές στρατιωτικ­ές και πολιτικές δυνάμεις να πάρουν την τοπική εξουσία. «Η πολιτική του καθεστώτος προηγουμέν­ως ήταν να αποφεύγει τις συγκρούσει­ς με τους Κούρδους μαχητές, έχοντας ως προτεραιότ­ητά του την αντιμετώπι­ση των αντάρτικων ομάδων που στηρίζει η Τουρκία», δήλωσε ο Αχμάντ Χίσο Αράζ, Κούρδος εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων, τονίζοντας ότι η στροφή της συριακής κυβέρνησης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων «αποτελεί αποδεικτικ­ό στοιχείο της αναθέρμανσ­ης των τουρκοσυρι­ακών σχέσεων».

Αντιμετωπί­ζει την αυξανόμενη δύναμη της εθνοτικής μειονότητα­ς ως απειλή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece