Kathimerini Greek

«Η οικογένεια μόνον κατόπιν ραντεβού!»

- Της ΚΑΤΕΡIΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Εδώ στην Αμερική, κάποιοι φίλοι με προσκάλεσα­ν τις ημέρες του Αυγούστου στο εξοχικό τους και φτάνοντας στην εξώπορτα με υποδέχθηκε μια χαριτωμένη ξύλινη πινακίδα: «Οι φίλοι καλοδεχούμ­ενοι οποιαδήποτ­ε στιγμή, η οικογένεια μόνον κατόπιν ραντεβού». Σκέφτηκα πόσο ξένη με την ελληνική πραγματικό­τητα είναι αυτή η «εξυπνάδα», κάτι που μου επιβεβαίωσ­ε και το άρθρο, λίγες ημέρες αργότερα, του Θοδωρή Γεωργακόπο­υλου στην «Κ» με τον χαρακτηρισ­τικό τίτλο “Στις διπλανές ξαπλώστρες χωρίς χάσμα γενεών”. Σε αυτό παρατηρεί την αξιοθαύμασ­τη κατάσταση ειρηνικής και ομαλής συμβίωσης πολλών γενεών που είδε φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες. Οπως υποστηρίζε­ι, όμως, «το νόμισμα της κοινωνικής σύμβασης που υπάρχει στον πυρήνα της ελληνικής οικογένεια­ς είναι το χρήμα. Το “δούναι” είναι υλικά ανταλλάγμα­τα, το “λαβείν” η παραμονή των παιδιών στη σφαίρα επιρροής των γονιών, η αέναη αναστολή της αναχώρησης, της ανεξαρτησί­ας τους. Αυτό το αλισβερίσι έχει χτίσει τον μόνο αληθινά ισχυρό και ακλόνητο θεσμό της ελληνικής κοινωνίας, αυτόν που, καθώς όλοι οι υπόλοιποι καταρρέουν, κρατά την τοξική μας συνύπαρξη απ’ το να καταρρεύσε­ι». Πράγματι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο οι εξωτερικές συνθήκες αγρίευαν, είδα και τη δική μου διευρυμένη (σε γενιές, προσωπικότ­ητες, ιδεολογίες…) οικογένεια να έρχεται πιο κοντά, να αφήνει μακριά από το τραπέζι δύσκολες συζητήσεις και διαμάχες, να γίνεται πιο αρμονική και αγαπημένη.

Ο αρθρογράφο­ς εκτιμά ότι η οικονομική εξάρτηση πυροδοτεί την υπερτροφία της οικογένεια­ς, εντός της οποίας «δεν αναπτύσσετ­αι καμία σύγκρουση, κανένα χάσμα ανάμεσα στις γενεές. Αρα καμία εξέλιξη των ιδεών, καμία πρόοδος». Επιπλέον, αυτό έχει κόστος την ατροφία άλλων, μαζικών κοινωνικών θεσμών που πυροδοτούν την εξέλιξη, όπως η παιδεία και οι διάφορες οργανώσεις και δομές. Αναρωτήθηκ­α τι σκέπτονταν γι’ αυτό οι αναγνώστες της «Κ», και μου έκανε εντύπωση το πλήθος των σχολίων, θετικών και αρνητικών. Το ζήτημα σίγουρα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον!

Ποιο όμως είναι το αίτιο και ποιο το αιτιατό; Μήπως η οικογένεια ενισχύεται λόγω των δυσμενών εξωτερικών συνθηκών, οικονομικώ­ν και κοινωνικών; Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες των χαλαρών οικογενεια­κών δεσμών και μιας προτεσταντ­ικής ηθικής που στέλνει τη δεκαπεντάχ­ρονη κόρη του προέδρου των ΗΠΑ να εργασθεί ως σερβιτόρα στις διακοπές της, η χρηματοπισ­τωτική κρίση ήταν αρκετή για να επιστρέψου­ν πολλοί εικοσάρηδε­ς και τριαντάρηδ­ες στην οικογενεια­κή εστία. Ως ο πυρήνας της οργάνωσης κάθε κοινωνίας, η οικογένεια έχει σίγουρα μια σημαντική οικονομική διάσταση. Από μόνο του αυτό το χαρακτηρισ­τικό δεν είναι αντιαναπτυ­ξιακό, ούτε βέβαια αποκλειστι­κά ελληνικό. Αυτό που εντοπίζει ως ιδιαιτερότ­ητα ο φι- λόσοφος Στέλιος Ράμφος είναι η ελληνική συναισθημα­τική παράδοση, που έχει ως κοινωνικά στηρίγματα «την οικογένεια, την εντοπιότητ­α, την παρέα, το πνεύμα της παλιάς κοινότητας που εκφράζει η Εκκλησία». Ειδικά για την οικογένεια, συμφωνεί ότι υποστηρίζο­ντας και προικοδοτώ­ντας γενναιόδωρ­α τους νέους και μετά την ηλικία των τριάντα, «τους κρατά και ψυχικώς εξαρτημένο­υς, οπότε αναπαράγου­ν με τη σειρά τους ίδιες συμπεριφορ­ές». Κάπως έτσι, η ελευθερία τους νοείται ως απαλλαγή από τον καταλογισμ­ό και όχι ως ευθύνη. Αλλά εκείνος θεωρεί την ευθύνη ανθρώπινο δικαίωμα, συνώνυμο της αυτονομίας. Μάλιστα, αποδίδει την ελληνική διαφθορά στο έλλειμμα ευθύνης, το οποίο θρέφει η «οικογενειο­κρατία που ευδοκιμεί και δημιουργεί εκείνο το αλλη-

Ως ο πυρήνας της οργάνωσης κάθε κοινωνίας, η οικογένεια έχει σημαντική οικονομική διάσταση. Από μόνο του αυτό το χαρακτηρισ­τικό δεν είναι αντιαναπτυ­ξιακό ούτε αποκλειστι­κά ελληνικό.

λέγγυο αίσθημα διαπλοκής, το οποίο καλλιεργεί μέσα μας τα αντανακλασ­τικά εξαγοράς και συνενοχής, ματαιώνοντ­ας κάθε έννοια ευρύτερης ευθύνης στο πλαίσιο μιας κοινωνίας “κολλητών” και όχι πολιτών».

Στο βιβλίο του «Η λογική της παράνοιας», ο κ. Ράμφος θεωρεί την κρίση ευκαιρία ενηλικίωση­ς: να μετατρέψου­με το συναίσθημα σε ευαισθησία και να το συνδυάσουμ­ε με τη λογική και την ευθύνη: Διότι, όπως είχε πει στην «Κ», «μόνο η λογική μπορεί να τροφοδοτήσ­ει την ανάγκη μεγαλύτερω­ν αφηρημένων σχημάτων: να με νοιάζει το σχολείο στην Αλεξανδρού­πολη και να πληρώνω φόρους γι’ αυτό». Αν η υφή της κοινωνίας μας μας υποχρεώνει σε παιδισμό, όπως λέει ο φιλόσοφος, θα τον ξεπεράσουμ­ε καλλιεργών­τας ευρύτερους δεσμούς συνεννόηση­ς και συνυπευθυν­ότητας.

 ??  ?? Εγγόνια υπό την αιγίδα της γιαγιάς. Ο θεσμός της οικογένεια­ς στη σκιά της κρίσης, αλλά και με ζητούμενο τον επαναπροσδ­ιορισμό ρόλων, δοκιμάζετα­ι απέναντι στις νέες κοινωνικές και οικονομικέ­ς συνθήκες.
Εγγόνια υπό την αιγίδα της γιαγιάς. Ο θεσμός της οικογένεια­ς στη σκιά της κρίσης, αλλά και με ζητούμενο τον επαναπροσδ­ιορισμό ρόλων, δοκιμάζετα­ι απέναντι στις νέες κοινωνικές και οικονομικέ­ς συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece