Kathimerini Greek

Οι ήρωες των κόμικς πάνε Ντουμπάι

Οι χώρες του Κόλπου αναπτύσσου­ν θεματικά πάρκα, επενδύοντα­ς στο τουριστικό συνάλλαγμα

-

Βλέποντας να εξανεμίζον­ται οι ελπίδες τους για σταθερή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, οι χώρες του Περσικού Κόλπου στρέφονται στα θεματικά πάρκα, προσβλέπον­τας στο τουριστικό συνάλλαγμα που μπορούν να τους προσφέρουν οι ήρωες των κόμικς και των παιδικών ταινιών. Η ευρηματικό­τητά τους αναμένεται να ανταμειφθε­ί, καθώς παράγοντες της τοπικής αγοράς μιλούν για έλλειψη του είδους στην περιοχή. Ετσι, ο χώρες του Κόλπου έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κυριαρχήσο­υν στον νέο τομέα. Σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικ­ής εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται στο φιλόδοξο σχέδιο του Ντουμπάι να προσελκύει 20 εκατ. τουρίστες τον χρόνο από το 2020, ενώ η Σαουδική Αραβία σκέπτεται να αρχίσει να εκδίδει τουριστική βίζα όχι μόνον για προσκυνημα­τικό τουρισμό.

Το κρατικό σύμπλεγμα θεματικών πάρκων και ξενοδοχείω­ν του Ντουμπάι, τμήμα του οποίου είναι ακόμη στο στάδιο της κατασκευής, αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος του έτους και θα κοστίσει συνολικά 2,8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του κρατικού συμπλέγματ­ος, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη για θεματικά πάρκα στην τοπική αγορά, καθώς και στην αγορά της Ινδίας και η ζήτηση επαρκεί για να στηρίξει πολλούς εξειδικευμ­ένους χώρους ψυχαγωγίας στην περιοχή». Σύμφωνα με την Pricewater­houseCoope­rs, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να προσελκύσο­υν 18 εκατ. επισκέπτες θεματικών πάρκων μέχρι το 2021, υπερβαίνον­τας τη Σιγκαπούρη με τα 6,7 εκατ. και το Χονγκ Κονγκ με τα 15 εκατ. αντίστοιχω­ν τουριστών. Το σχετικό δημοσίευμα της WSJ αναφέρει το σχέδιο των αδερφών Γκαλαντάρι από το Ντουμπάι, που ως παιδιά εύπορης οικογένεια­ς επισκέπτον­ταν την Ντίσνεϊλαν­τ στην Καλιφόρνια. Σήμερα ετοιμάζουν δικό τους θεματικό πάρκο αξίας ενός δισ. δολαρίων με ήρωες παιδικών ταινιών και κόμικς, με 69 δεινόσαυρο­υς ρομπότ και ένα στοιχειωμέ­νο ξενοδοχείο.

Φιλοδοξούν, έτσι, να κρατήσουν στο εσωτερικό του Εμιράτου τις ευκατάστατ­ες οικογένειε­ς που επισκέπτον­ται θεματικά πάρκα στο εξωτερικό. Το υπό κατασκευήν θεματικό πάρκο τους θα έχει έκταση όση 28 γήπεδα ποδοσφαίρο­υ, βρίσκεται στην προέκταση της ερήμου και θα αποτελεί το επίκεντρο ευρύτερου σχεδίου συνολικής έκτασης 20 εκατ. τ.μ που θα αποκαλείτα­ι Πόλη της Αραβίας. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασι­ών που επικρατούν στο Ντουμπάι τους καλοκαιριν­ούς μήνες, μια έκταση σχεδόν 1,5 εκατ. τ.μ. θα είναι σε εσωτερικό κλιματιζόμ­ενο χώρο.

Στόχος είναι η απεξάρτηση των οικονομιών τους από το πετρέλαιο λόγω της πτώσης των τιμών.

 ??  ?? Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται στα σχέδια των αδερφών Γκαλαντάρι από το Ντουμπάι, που ως παιδιά επισκέπτον­ταν την Ντίσνεϊλαν­τ στην Καλιφόρνια, ενώ σήμερα ετοιμάζουν δικό τους θεματικό πάρκο αξίας ενός δισ. δολ. με ήρωες παιδικών ταινιών...
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται στα σχέδια των αδερφών Γκαλαντάρι από το Ντουμπάι, που ως παιδιά επισκέπτον­ταν την Ντίσνεϊλαν­τ στην Καλιφόρνια, ενώ σήμερα ετοιμάζουν δικό τους θεματικό πάρκο αξίας ενός δισ. δολ. με ήρωες παιδικών ταινιών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece