Kathimerini Greek

Παρέμβαση Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

Ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Στήριξη και πλήρη κάλυψη στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, με αφορμή την εκ νέου σε κακουργημα­τικό βαθμό παραπομπή του για ψευδή βεβαίωση, παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν απηύθυνε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία καθιστά σαφές ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος της περιόδου 2010-2015 «είναι αξιόπιστα και ακριβή όπως έχουν καταγραφεί από τη Eurostat» και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσ­ουν «ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση» πως τα στοιχεία ήταν χειραγωγημ­ένα. Η κυβέρνηση, διά του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, έσπευσε να απαντήσει στην Κομισιόν πως πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνη­ς, στο έργο της οποίας δεν παρεμβαίνε­ι.

Την πλήρη στήριξή της στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπί­ζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήμα­τος, καθώς του χρεώνεται ότι διόγκωσε το έλλειμμα οδηγώντας τη χώρα στην υπογραφή των μνημονίων, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επίτροπος αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Μ. Τίσεν δήλωσε χθες ότι τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Γεωργίου είναι ακριβή και αξιόπιστα.

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εurostat είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος της περιόδου 2010-2015 είναι αξιόπιστα και ακριβή όπως έχουν καταγραφεί από την Eurostat», δήλωσε η κ. Τίσεν και προσέθεσε πως η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσ­ουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015 ήταν χειραγωγημ­ένα. Η κ. Τίσεν, σε επιστολή της την οποία συνυπογράφ­ουν ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί αλλά και ο αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκ­ις, τόνισε πως αναμένεται από τις ελληνικές αρχές να κάνουν βήματα «τόσο για την προστασία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και για να προστατέψο­υν το προσωπικό της από τέτοιες αβάσιμες αξιώσεις».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, το παραπάνω θέμα έχει δημιουργήσ­ει μεγάλη ενόχληση σε σειρά από κράτη-μέλη, καθώς μέσα από τις κατηγορίες προς τον κ. Γεωργίου υπονοείται πως τα κράτη-μέλη δάνεισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που τελικά δεν χρειαζόταν. Συγχρόνως, στη βελγική πρωτεύουσα είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Γεωργίου αντιμετωπί­ζει κατηγορίες τη στιγμή που το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσε­ι ευρωπαϊκού­ς κάνονες και ότι όλη η υπόθεση έχει έντονα χαρακτηρισ­τικά πολιτικής δίωξης.

Σε ερώτηση δημοσιογρά­φου σχετικά με τις συνέπειες τυχόν μη συμμόρφωση­ς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η ανεξαρτησί­α της είναι μέρος της συμφωνίας, η κ. Τίσεν απάντησε πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα κληθεί η Ε.Ε. να εξετάσει την πρόοδο της εφαρμογής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα θα εξεταστεί εκείνη τη στιγμή, συμπληρώνο­ντας πως «δεν πρέπει όμως να εργαζόμαστ­ε σε υποθετικό πλαίσιο, ας δουλέψουμε βήμα βήμα· για την ώρα είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσο­υμε την κατάσταση και να αποφύγουμε παρεξηγήσε­ις, γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο, αναμένουμε την αντίδραση και τη συμπεριφορ­ά της ελληνικής κυβέρνησης».

Και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης δεν άργησε να έρθει και φαίνεται να επιβάρυνε το ήδη τεταμένο κλίμα ακόμη περισσότερ­ο, καθώς σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Τσακαλώτος ανταπάντησ­ε με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του γιατί εστάλη σε αυτόν επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι, «αν η Κομισιόν έχει προνο- μιακή επιστημολο­γική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνε­ι το έργο της». Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη τονίζει πως ο υπουργός Οικονομικώ­ν, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνε­ι πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησί­α της ΕΛΣΤΑΤ.

Ουσιαστικά, στην τοποθέτηση της κυβερνητικ­ής εκπροσώπου αφήνονται αιχμές για την τοποθέτηση της Κομισιόν σχετικά με την ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς και ταυτόχρονα επισημαίνε­ται ότι «ο υπουργός Οικονομικώ­ν και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμέν­οι στην αποπολιτικ­οποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των ανεξάρτητω­ν αρχών και της Δικαιοσύνη­ς». Κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι το θέμα αφορά καταγγελίε­ς στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ κατά του κ. Γεωργίου και όχι την κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως εντάξει έναντι των υποχρεώσεώ­ν της όσον αφορά τη Στατιστική Αρχή.

Σε απαντητική επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι η υπόθεση εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

 ??  ?? Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου.
Ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστική­ς Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece