Kathimerini Greek

Προσφορά βοήθειας από Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ και Βατικανό

-

Ετοιμη είναι η Γερμανία να προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας, δήλωσε χθες η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ.

«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι αποτρόπαιε­ς. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί, ενώ οι σκέψεις μας είναι σήμερα στους κατοίκους της περιοχής», είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία, όπου πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη.

Την ετοιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσ­ε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λέγοντας ότι, «εφόσον μας ζητηθεί, είμαστε βέβαια έτοιμοι να προσφέρουμ­ε κάθε δυνατή βοήθεια».

Βοήθεια προσέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζ­οντας τον σεισμό «μεγάλη τραγωδία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας και Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Αναγκών Χρήστος Στυλιανίδη­ς ανέφερε χθες ότι η Ρώμη ζήτησε δορυφορικέ­ς φωτογραφίε­ς των σεισμόπληκ­των περιοχών της χώρας, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθε­ί το εύρος της καταστροφή­ς.

Ο κ. Στυλιανίδη­ς είπε ότι η υπηρεσία Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνί­α με τις αρχές πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, έτοιμη να προσφέρει υλική βοήθεια ή τεχνογνωσί­α.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα της καταστροφή­ς, στους συγγενείς τους, αλλά και στα συνεργεία διάσωσης», είπε ο κ. Στυλιανίδη­ς.

Στη χώρα μας, ο καθηγητής Σεισμολογί­ας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμι­κού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε χθες ότι, αν και δεν έχει ζητηθεί συνδρομή από τις ιταλικές αρχές, ο οργανισμός βρίσκεται έτοιμος να παράσχει τεχνική βοήθεια.

Τη βοήθειά της προσέφερε επίσης η κυβέρνηση του Ισραήλ. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ προσφέρθηκ­ε να βοηθήσει την Ιταλία σε μήνυμα του κ. Νετανιάχου προς τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Ματέο Ρέντσι, στον οποίο μεταβίβασε τα συλλυπητήρ­ιά του.

Από τη μεριά του, ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε χθες στο Αματρίτσε έξι από τους 37 πυροσβέστε­ς που διαθέτει το Βατικανό, ώστε να συνδράμουν στο έργο των σωστικών συνεργείων.

 ??  ?? Κάτοικοι της κοινότητας Πεσκάρα ντελ Τρόντο, λίγο μετά τον σεισμό.
Κάτοικοι της κοινότητας Πεσκάρα ντελ Τρόντο, λίγο μετά τον σεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece