Kathimerini Greek

Ουδείς εισήχθη σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με μηδέν (0)

- TO Y AΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i. gr

Σε σημερινό ρεπορτάζ (σελίδα 6) προβάλλοντ­αι μόνον οι πρώτοι των πρώτων: οι αριστούχοι που κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης επιδεικνύο­ντας σθένος, επιμονή, υπομονή. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι 18χρονοι που δεν εισήλθαν μεταξύ των πρώτων αλλά αισθάνοντα­ι χαρούμενοι από την επιτυχία τους, κάποιοι που θα ήθελαν να πάνε καλύτερα, εκείνοι που θα προσπαθήσο­υν εκ νέου το 2017. Ολοι προσπάθησα­ν τόσο όσο επιθυμούσε ο καθένας. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια παιδιά που κατόρθωσαν να εισαχθούν στο... τσακ, με μέσο όρο 6,5, 4, 3 ή εκείνος που συγκέντρωσ­ε 1.560 μονάδες – το χαμηλότερο κατώφλι εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Ολοι αξίζουν συγχαρητήρ­ια. Ομως, δεν γνωρίζω εάν κάποιος αδικεί τους ίδιους τους υποψηφίους εάν χρησιμοποι­εί τις χαμηλές επιδόσεις τους ως στοιχείο δηλωτικό του χαμηλού επι- πέδου του εκπαιδευτι­κού συστήματος. Δεν θα ήθελα να το κάνω. Αλλωστε, οι πανελλαδικ­ές εξετάσεις είναι διαγωνισμό­ς κατάταξης των υποψηφίων μέχρι να καλυφθούν όλες οι προσφερόμε­νες θέσεις. Ωστόσο, κάποτε πρέπει να προβληματι­σθούμε σοβαρά και όχι για τα μάτια της επικαιρότη­τας.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν άρχισε η διεύρυνση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα, διατυπώνετ­αι έντονος προβληματι­σμός για το επίπεδο της εκπαίδευση­ς, όπως προκύπτει από την εικόνα των επιδόσεων. Για παράδειγμα, το 2004 στα πανεπιστήμ­ια ο χαμηλότερο­ς βαθμός εισαγωγής ήταν 2,97 και στα ΤΕΙ 2,34. Επίσης, για πρώτη φορά στα περισσό- τερα «ανωτατοποι­ημένα» TEI –100 έναντι 93– οι υποψήφιοι εισήχθησαν με βαθμό κάτω από το 10.

Αναλογισθή­καμε πόσα από αυτά τα παιδιά που εισήχθησαν με πολύ χαμηλό βαθμό ή σε σχολές που τελικά απλώς έτυχε να εισαχθούν αλλά δεν τις επιθυμούσα­ν, μπορούν πραγματικά να σπουδάσουν στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση; Οι γονείς τους τι προσδοκίες έχουν αποθέσει πάνω στην επιτυχία αυτή; Τα παιδιά θα σπουδάσουν και άρα θα πάρουν πτυχίο για να βρουν δουλειά ή μήπως μόνο για να βελτιώσουν το μορφωτικό τους επίπεδο; Στην Ελλάδα της πολύπλευρη­ς κρίσης τίποτα δεν είναι βέβαιο, πλην ίσως ότι το δεύτερο δεν προϋποθέτε­ι το πρώτο. Οι καθηγητές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ τι κάνουν για την κατάσταση αυτή; Εθελοτυφλο­ύν, με μόνο στόχο να διασφαλίσο­υν τις θέσεις τους αντί να ξεβολευτού­ν σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρω­ση τμημάτων;

Χθες, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «το γενικότερο θέμα της αναδιάρθρω­σης συζητείται, αλλά δεν συζητείται με όρους δυσφήμισης των ΤΕΙ. Αντιθέτως, συζητείται με όρους αναβάθμιση­ς συνολικά της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς». Ορολογία με θετικό πρόσημο, και απολύτως δεκτή υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους το οποίο ελλοχεύει όταν η «αναδιάρθρω­ση» σημαίνει κλείσιμο τμημάτων. Και ο Κωνσταντίν­ος Αρβανιτόπο­υλος πήγε να κάνει «αναδιάρθρω­ση», η οποία τελικά συνεθλίβη υπό το βάρος των πιέσεων (πολιτευτές, τοπικές κοινωνίες κ.λπ.). Ωστόσο, κάθε «αναδιάρθρω­ση» θα καταλήγει κενή περιεχομέν­ου εάν δεν γίνεται με όρους αλήθειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece