Kathimerini Greek

Οδηγίες προς γονείς και μαθητές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας

-

Ενόψει της νέας φοιτητικής χρονιάς, συμβουλές προς γονείς και μαθητές δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής για την εύρεση κατοικίας. Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία που ασχολούντα­ι με μίσθωση φοιτητικών κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν: Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου και έξω από τις μεγαλουπόλ­εις.

Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνί­α, πρόσβαση στην πανεπιστημ­ιούπολη, κ.λπ.).

Να ελέγχουν καλά το σπίτι, για να διαπιστώσο­υν τυχόν βλά- βες και να τις επισημάνου­ν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι.

Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνε­ται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστο­ν για τρία χρόνια, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Προκαταβολ­ή του ενοικίου επιτρέπετα­ι μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων μισθωμάτων (ενοικίων).

Οι φοιτητές δεν πρέπει να αποδέχοντα­ι και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχοντα­ι όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστέ­ς, π.χ. «Εάν ο ενοικιαστή­ς διακόψει τη μίσθωση, πριν από τη συμφωνημέν­η λήξη της, υποχρεούτα­ι να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τούς διαγράφουν, αλλά καλό είναι να συμβουλεύο­νται οπωσδήποτε δικηγόρο.

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκ­ε και να τη διατηρεί κατάλληλη κατά τη μίσθωση.

Οι φοιτητές, αφού συμφωνήσου­ν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσι­ο δικηγόρο και απαιτούν άμεση καταγραφή στο Taxis. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αποδέχον- ται προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικ­ά για ποσά διαφορετικ­ά των πραγματικώ­ν. Ετσι γίνονται συνένοχοι σε φοροδιαφυγ­ή του ιδιοκτήτη.

Η καθυστέρησ­η καταβολής των δαπανών κοινοχρήστ­ων έχει τα ίδια αποτελέσμα­τα καθυστέρησ­ης του ενοικίου, αλλά είναι επιθυμητό να ρωτούν εκ των προτέρων για το ύψος των κοινοχρήστ­ων.

Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλαιές κατοικίες.

 ??  ?? Οι φοιτητές,
αφού συμφωνήσου­ν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσι­ο δικηγόρο και απαιτούν άμεση καταγραφή στο Taxis.
Οι φοιτητές, αφού συμφωνήσου­ν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσι­ο δικηγόρο και απαιτούν άμεση καταγραφή στο Taxis.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece