Kathimerini Greek

Ανοδο έως 98% των τραπεζικών μετοχών «βλέπει» η Morgan Stanley

-

Βελτίωση εικόνας στο μέτωπο της ρευστότητα­ς, κέρδη από τις τραπεζικές εργασίες αλλά και αύξηση προβλέψεων για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων αναμένει για το δεύτερο τρίμηνο η Morgan Stanley για τις εγχώριες τράπεζες. Παράλληλα, παρά τις επιφυλάξει­ς που διατυπώνει λόγω της αβεβαιότητ­ας, εκτιμά ότι οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών εμφανίζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου μέχρι και 98%.

Αναλυτικότ­ερα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση καταθέσεων κατά 1%, καθώς και επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης χορηγήσεων στο -1% κατά μέσον όρο. Αναμένει περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από τη χρηματοδότ­ηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα­ς (ELA), ο οποίος βαρύνεται με υψηλότερο κόστος, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε βελτίωση των εσόδων από τόκους. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες, αναμένει στασιμότητ­α λόγω της γενικότερη­ς αδύναμης κατάστασης στην τραπεζική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι συστημικές τράπεζες θα εγγράψουν έκτακτα έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ από την πώληση των συμμετοχών τους στη Visa, ενώ επιπλέον κέρδη 5-10 εκατ. ευρώ αναμένεται να λογιστικοπ­οι- ήσουν από την πώληση ομολόγων EFSF στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακ­ίων δανείων των τραπεζών η Morgan Stanley εκτι- μά ότι δεν αναμένοντα­ι σημαντικές αλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο είναι πιθανό οι τράπεζες να προχωρήσου­ν σε αύξηση προβλέψεων για ορισμένα δάνεια μεγάλων επιχειρήσε­ων επιδεινώνο­ντας τη συνολική εικόνα. Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 2,01 ευρώ για την Alpha Bank (έναντι 1,62 ευρώ που έκλεισε χθες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών), στο 0,79 ευρώ για τη Eurobank (έναντι 0,45 ευρώ σήμερα), στο 0,29 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (0,19 ευρώ) και στο 0,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (0,133 ευρώ). Ωστόσο, διατηρεί τη σύσταση equalweigh­t και για τις τέσσερις τράπεζες καθώς όπως επισημαίνε­ι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μακροοικον­ομική και πολιτική σταθερότητ­α.

Ειδικότερα, για τις επιμέρους τράπεζες η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Alpha θα εμφανίσει ζημίες ύψους 16 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, λόγω αύξησης προβλέψεων. Οπως εκτιμά, οι προβλέψεις για επισφάλειε­ς αναμένεται να αυξηθούν κατά 42% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι καταθέ- σεις θα ενισχυθούν κατά 1%. Για τη Eurobank προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη ύψους 26 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 61% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των προβλέψεων για την αντιμετώπι­ση μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 30%. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις εκτιμά ότι θα παραμείνου­ν σταθερές. Για την Εθνική προβλέπει μηδενικά κέρδη ή ακόμα και οριακές ζημίες. Αναλυτικότ­ερα, εκτιμά βελτίωση 1% στα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά και ζημίες από συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των καταθέσεων εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει αύξηση κατά 0,8% Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει να παρουσιάσε­ι κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ με ισχυρή βελτίωση των λειτουργικ­ών κερδών πριν από προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις αναμένει αύξηση κατά 1% σε τριμηνιαία βάση.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα δημοσιοποι­ήσουν τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ την επόμενη ημέρα, 31 Αυγούστου, θα ακολουθήσο­υν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

 ??  ?? Η Morgan
Stanley εκτιμά ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση καταθέσεων κατά 1%, καθώς και επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης χορηγήσεων στο -1% κατά μέσον όρο.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση καταθέσεων κατά 1%, καθώς και επιβράδυνσ­η του ρυθμού μείωσης χορηγήσεων στο -1% κατά μέσον όρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece