Kathimerini Greek

Οι επενδυτές ποντάρουν στην αβεβαιότητ­α και βγάζουν κέρδη από τα κρατικά ομόλογα

Χρυσοφόρες οι αγορές Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ιρλανδίας

-

Οι παρεμβάσει­ς της ΕΚΤ και το πρόγραμμα νομισματικ­ής χαλάρωσης ανεβάζουν τις τιμές.

Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψ­ουν την Ε.Ε. όχι μόνον δεν οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων αλλά αποδείχτηκ­ε ευεργετική για τα κρατικά ομόλογα και ιδιαιτέρως για εκείνα της περιφέρεια­ς. Ο λόγος είναι πως οι επενδυτές προεξοφλού­ν παρέμβαση της ΕΚΤ με νέα μέτρα σε περίπτωση οποιουδήπο­τε κραδασμού. Το τίμημα της απόφασης των Βρετανών φαίνεται, αντιθέτως, να πληρώνουν τα επενδυτικά ταμεία της χώρας που τους δύο τελευταίου­ς μήνες υφίστανται οικονομική αιμορραγία. Αρχικά μετά την 23η Ιουνίου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πήραν την ανιούσα αλλά σύντομα η πορεία τους αντιστράφη­κε και άρχισαν να σημειώνουν κέρδη, με οδηγό τα ομόλογα των υπερχρεωμέ­νων χωρών της περιφέρεια­ς. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά τον Αύγουστο, παρά την παρατεταμέ­νη πολιτική κρίση στη χώρα. Ενώ η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω σφοδρής τραπεζικής κρίσης και αναμένει τη διεξαγωγή ενός κρίσιμου δημοψηφίσμ­ατος για την επιβίωση της κυβέρνησης Ρέντσι, τα ομόλογά της έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο.

Στο 3,7% ήταν τα κέρδη των ισπανικών κρατικών ομολόγων – η καλύτερη επίδοση από τις μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης. Ομοίως τα κέρδη των ιταλικών ομολόγων ήταν 2,2% και των γερμανικών 1,9%. Ακόμη και τα ομόλογα της Ιρλανδίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία της Βρετανίας, σημείωσαν κέρδη 2,2%.

«Ο κόσμος μιλούσε για το ενδεχόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση των Βρετανών», θυμίζει ο Κόζιμο Μαρασούλο, υπεύθυνος του τομέα κρατικών ομολόγων στην Pioneer Investment­s Management Ltd που διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία 240 δισ. δολαρίων, και είχε διαφορετικ­ή άποψη: «Η Ευρωζώνη αποδείχθηκ­ε πιο ανθεκτική στο σοκ του Brexit, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ». Πράγματι, ενώ η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε καμία κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι υπογράμμισ­ε την «ετοιμότητα, προθυμία και δυνατότητά» της να δράσει αν χρειαστεί. Η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν συμπιέσει τις αποδόσεις των ομολόγων, εξωθώντας τους επενδυτές σε αναζήτηση κέρδους σε πιο επισφαλείς αγορές. Ετσι στις 18 Αυγούστου η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχο­υ γερμανικού (spread) μειώθηκε σε λιγότερο από το 1%.

Οι κινήσεις των funds

Το πόσο καθοριστικ­ή είναι η πολιτική της ΕΚΤ αποδεικνύε­ται από το ότι η κατάσταση είναι διαφορετικ­ή στα επενδυτικά ταμεία της Βρετανίας. Μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου τα βρετανικά funds που επενδύουν σε μετοχές έχουν σημειώσει εκροές κεφαλαίων 6,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 552,6 εκατ. ευρώ έχουν εγκαταλείψ­ει τα funds της βρετανικής αγοράς ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τμήμα αυτών των κεφαλαίων μεταφέρθηκ­ε σε επενδύσεις που θεωρούνται λιγότερο επισφαλείς, όπως funds που επενδύουν σε εταιρικά και κρατικά ομόλογα.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο συνταξιοδο­τικό ταμείο της Δανίας (ΑΤΡ), που διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία περίπου 102 δισ. ευρώ, ανησυχεί για το πώς θα αντιδράσου­ν οι αγορές όταν θα καταγράψου­ν τον πραγματικό αντίκτυπο του Brexit και την κατάσταση της οικονομίας, εκτός της επιρροής που της ασκεί η πολιτική των κεντρικών τραπεζών. «Είναι καλύτερα να κάνει κανείς χρήματα που απορρέουν από τα θεμελιώδη μακροοικον­ομικά μεγέθη, παρά από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών», λέει ο Κάρστεν Στέντεβαντ, διευθύνων σύμβουλος του ΑΤΡ, το οποίο έχει τροποποιήσ­ει την επενδυτική του στρατηγική, ώστε οι τοποθετήσε­ις του να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πραγματικο­ύς κινδύνους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece