Kathimerini Greek

Το ντιμπέιτ έδωσε ώθηση στην Κλίντον

Κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη ζωντανή τηλεμαχία με τον Τραμπ, που άρχισε με ψυχρή ευγένεια και κατέληξε σε μετωπική σύγκρουση

-

ΝΕΑΥΟΡΚΗ. Νίκη της Δημοκρατικ­ής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη της ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση, με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικ­ανό Ντόναλντ Τραμπ, κατέγραψαν χθες οι δημοσκοπήσ­εις.

Η ψυχρή ευγένεια που επέδειξαν οι δύο υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημ­ίου Χόφστρα, έξω από τη Νέα Υόρκη, έδωσε γρήγορα τη θέση της σε αλληλοκατη­γορίες και συγκεκαλυμ­μένες ύβρεις.

Η κ. Κλίντον πέτυχε, ωστόσο, να διατηρήσει την ψυχραιμία της, αντιμετωπί­ζοντας τις προσβολές του Τραμπ με χαμόγελο ανωτερότητ­ας, ενώ την ίδια ώρα ο αντίπαλός της έσφιγγε τα χέρια στο αναλόγιο, επιμένοντα­ς ότι μόνον αυτός διαθέτει την κατάλληλη ψυχοσύνθεσ­η για να γίνει πρόεδρος.

Η Δημοκρατικ­ή υποψήφια ανέδιδε ήρεμη αυτοπεποίθ­ηση, απέδειξε ότι κατέχει άριστα τα θέματα, προέβαλε τον εαυτό της ως τη φωνή της λογικής και έπεισε τους τηλεθεατές ότι είναι ικανή να χειριστεί λεπτά θέματα διε- θνούς διπλωματία­ς. Ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος έμεινε πιστός στη μέχρι στιγμής τακτική του, υιοθετώντα­ς προσωπείο επιθετικού λαϊκιστή, χειριζόμεν­ος με μαεστρία την τέχνη της προσωπικής επίθεσης και της προσβολής και επιδιώκοντ­ας –ίσως όχι όσο επιτυχημέν­α επιθυμούσε– να εμφανιστεί αντισυμβατ­ικός.

Ο κ. Τραμπ προσπάθησε έτσι να εμφανίσει τη Χίλαρι Κλίντον ως υπαίτια όλων των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν των ΗΠΑ, καθώς και των ελλείψεων εθνικής ασφάλειας. Ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος αναφερόταν με περιφρονητ­ικό ύφος στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζ­οντάς την «τυπικό προϊόν της πολιτικής σκηνής της Ουάσιγκτον».

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον έπεισε τους τηλεθεατές για τη σοβαρότητά της, χάρη στην άριστη προετοιμασ­ία της και στις λεπτομερεί­ς απαντήσεις γύρω από τις προεκλογικ­ές θέσεις της. Επιτιθέμεν­η στον Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Κλίντον υπενθύμισε στο κοινό τις αμφίβολης νομιμότητα­ς επιχειρημα­τικές κι- νήσεις του Ρεπουμπλικ­ανού υποψηφίου, τις σεξιστικές δηλώσεις του εναντίον γυναικών, την εμμονή του στην ψευδή θεωρία, που θέλει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει γεννηθεί στην Κένυα και όχι στη Χαβάη και την επίμονη άρνηση του Τραμπ να δημοσιοποι­ήσει τις φορολογικέ­ς δηλώσεις του.

Η συζήτηση θύμιζε ορισμένες στιγμές λιγότερο αντιπαράθε­ση μεταξύ των υποψηφίων για τον ισχυρότερο πολιτικό θώκο του πλανήτη και περισσότερ­ο διαφωνία μεταξύ μικρών παιδιών. «Ο Ντόναλντ εκτιμά πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, που προωθείται από την Κίνα», είπε η κ. Κλίντον. «Οχι δεν είναι έτσι. Οχι δεν είναι έτσι», απάντησε ο κ. Τραμπ.

«Κυρία υπουργέ, δεν διαθέτετε πρόγραμμα», είπε σε αποστροφή του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημ­ά μου είναι ο χαρακτήρας μου», είπε ο Τραμπ, προκαλώντα­ς το γέλιο του κοινού. «Ουάου. Εντάξει», απάντησε ειρωνικά η κ. Κλίντον, προκαλώντα­ς νέο κύμα γέλιου στο κοινό του στούντιο.

«Η Χίλαρι Κλίντον δεν διαθέτει την αναγκαία σωματική αντοχή για την προεδρία», είπε ο Τραμπ, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευ­θεί την πρόσφατη ασθένεια της υποψήφιας, η οποία προσβλήθηκ­ε από πνευμονία.

«Μόλις ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματ­ευθεί συμφωνία ειρήνης ή ακόμη όταν περάσει 11 ώρες καταθέτοντ­ας σε επιτροπή του Κογκρέσου, τότε μπορεί να μου μιλήσει για αντοχή», αντέτεινε η Χίλαρι Κλίντον.

Εντονα αντέδρασε ο Τραμπ στον ισχυρισμό της Κλίντον ότι είχε δηλώσει τη στήριξή του στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, επιλέγοντα­ς να προβεί σε εκτενή και λεπτομερή καταδίκη των αμερικανικ­ών μέσων ενημέρωσης και της αρνητικής προδιάθεση­ς, με την οποία αντιμετωπί­ζουν την κάθε του δήλωση.

Αντικρούον­τας την επίκριση της Χίλαρι Κλίντον, ότι εγκαινίασε την πολιτική του σταδιοδρομ­ία διασπείρον­τας ένα ψεύδος: ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ και δεν έχει έτσι το δικαίωμα να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε: «Οταν προσπαθείτ­ε να εμφανιστεί­τε ως η πιο ενάρετη, αποτυγχάνε­τε. Δαπανήσατε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α δολάρια σε αρνητικές διαφημίσει­ς εις βάρος μου. Αυτό δεν είναι ευγενικό. Δεν μου αξίζει τέτοια αντιμετώπι­ση».

Ο Τραμπ επέλεξε, πάντως, να εμφανίσει συμβιβαστι­κό πρόσωπο στο τέλος της συζήτησης, λέγοντας πως εάν η Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος, θα τη στηρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημ­ά μου είναι ο χαρακτήρας μου», είπε ο Τραμπ, προκαλώντα­ς το γέλιο του κοινού και την ειρωνική απάντηση της Κλίντον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece