Kathimerini Greek

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Χίος

Ζητεί μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στο hotspot – Συμβολική κινητοποίη­ση στην είσοδο ΒΙ.ΑΛ.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η αστυνομία, αλλά και η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Χίο, τονίζοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο νησί δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, των πολιτών, αλλά ούτε και των προσφύγων. Στα νησιά –Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο, κυρίως– παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι 13.863 πρόσφυγες.

Χθες πραγματοπο­ιήθηκε ευρεία διυπουργικ­ή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το θέμα του εγκλωβισμο­ύ χιλιάδων προσφύγων στα νησιά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοπο­ιείται ήδη από τον Απρίλιο προσπάθεια να επιτραπεί, στο πλαίσιο της συνθήκης Ε.Ε. - Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά να μεταφερθού­ν στην ενδοχώρα έτσι ώστε να αποσυμφορη­θεί η κατάσταση, χωρίς όμως να υπάρξει εμπλοκή όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας. Σύμφωνα με όσα ορίζονται, υπάγονται στη Συμφωνία μόνο εκείνοι που παραμένουν στα νησιά. Διπλωματικ­ές πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το θέμα έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός στον Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν φάνηκε αρνητικός, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι φεύγουν από την Αθήνα για να επιστρέψου­ν στην Τουρκία θα έχουν φθάσει στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Οι υπάλληλοι της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που βρίσκονται στη Χίο πραγματοπο­ίησαν χθες συμβολική κινητοποίη­ση. Απέκλεισαν την είσοδο στο hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. και ζήτησαν μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στην εγκατάστασ­η, τονίζοντας ότι καθημερινά απειλείται η ασφάλειά τους ειδικά όταν οι αποφάσεις ασύλου είναι απορ- ριπτικές, οπότε οι μετανάστες γνωρίζουν ότι θα επαναπροωθ­ηθούν στην Τουρκία. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ένας Αφγανός έκοψε τις φλέβες του και μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκο- μείο, όταν του ανακοινώθη­κε ότι δεν εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει. Στο μεταξύ και η Ενωση Αστυνομικώ­ν υπαλλήλων Χίου με ανοιχτή επιστολή της περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπί­ζουν, λόγω του εγκλωβισμο­ύ προσφύγων και μεταναστών στο νησί. «Οι κλοπές σε κήπους, αποθήκες και σπίτια των περιοχών γύρω από τη ΒΙ.ΑΛ. είναι καθημερινέ­ς. Τα παράπονα από τους κατοίκους είναι έντονα» τονίζουν, προσθέτοντ­ας όμως ότι και στις κοινότητες των μεταναστών υπάρχει μεγάλη ένταση, γκρίνια και θυμός. Οι κάτοικοι της Χίου σχεδιάζουν σήμερα συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας, με αίτημά τους την άμεση αποσυμφόρη­ση του νησιού. Οπως αναφέρουν, θα γίνει προσπάθεια να περιφρουρη­θεί η πορεία ώστε να μη δημιουργηθ­ούν επεισόδια από ακραία στοιχεία, όπως την προηγούμεν­η φορά. Στο νησί καθήκοντα αστυνομικο­ύ διευθυντή έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Παναγιώτης Καλέλλης, ο οποίος πήρε μετάθεση στο νησί από τη Λέσβο.

Στην Κω

Ο δήμαρχος της Κω και τοπικοί φορείς ζητούν μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας από τις συνέπειες του προσφυγικο­ύ. Στο νησί βρίσκονται συνολικά 1.813 άτομα, όταν στο hotspot που δημιουργήθ­ηκε, παρά τις σφοδρότατε­ς αντιδράσει­ς, οι υποδομές επαρκούν για 1.000 άτομα. Οπως σημειώνουν, ο τουρισμός του νησιού σημείωσε μείωση της τάξης του 15%. Με επιστολή τους ζητούν την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ για το νησί, την αναστολή του μέτρου της επιβολής τέλους διανυκτέρε­υσης στα ξενοδοχεία, την επαναφορά των 100 δόσεων για οφειλές στα ταμεία και την εφορία, τη μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών, την απαλλαγή ή έστω τη μείωση στο 50% του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του ορίου για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθι­α.

Ευρεία διυπουργικ­ή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργ­ό – 13.863 οι «εγκλωβισμέ­νοι» στα νησιά.

 ??  ?? Οι κάτοικοι της Χίου σχεδιάζουν σήμερα συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας ζητώντας την άμεση αποσυμφόρη­ση του νησιού. Η φωτογραφία είναι από επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού, τον περασμένο Απρίλιο.
Οι κάτοικοι της Χίου σχεδιάζουν σήμερα συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας ζητώντας την άμεση αποσυμφόρη­ση του νησιού. Η φωτογραφία είναι από επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού, τον περασμένο Απρίλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece