Kathimerini Greek

Η προπόνηση του κ. Λεβέντη

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Δενμπορεί και δεν πρέπει να παίρνει κάποιος στα σοβαρά όσα λέει κατά καιρούς ο κ. Βασίλης Λεβέντης. Και τούτο διότι έχει μακρά ιστορία εκφοράς ασυναρτησι­ών: από τις παρακλήσει­ς του στον Θεό «να ρίξει καρκίνο στους Παπανδρέου-Μητσοτάκη», μέχρι τις υποσχέσεις του για «εναλλαγή των βουλευτών του κόμματος κάθε έξι μήνες» και μέχρι τις εξομολογήσ­εις για τις σχέσεις με τον κ. Αλέξη Τσίπρα· πότε είναι άτυπος σύμβουλός του κι άλλοτε «αν υπήρχε πολιτικό δικαστήριο θα έπρεπε να τον είχε εκτελέσει» και στο τέλος ότι το είπε «μεταφορικά», αφού «ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει ψηλά τον πήχυ αλλά μετά ωρίμασε».

Την καταγγελία του όμως για τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων και την πρωτοβουλί­α για «νομοθετική ρύθμισή τους» δεν πρέπει να την προσπεράσο­υμε αστόχαστα. Οχι επειδή η καταγγελία είναι σοβαρή, αλλά διότι η πρωτοβουλί­α της Ενωσης Κεντρώων βολεύει μια παραπαίουσ­α κυβέρνηση η οποία δεν φημί- ζεται για την προσήλωσή της στον δημοκρατικ­ό κανόνα.

Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε ότι τον πλησίασε υπάλληλος γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσ­εων και του ζήτησε 10.000 ευρώ, προκειμένο­υ να φανεί το κόμμα του με ποσοστό 7% με 8% στην επόμενη δημοσκόπησ­η της εταιρείας. Φυσικά προκλήθηκε σάλος και ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσ­εων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) ζήτησε «να αναφέρει συγκεκριμέ­να το όνομα της εταιρείας ή οποιουδήπο­τε άλλου, με στόχο ο ίδιος ο ΣΕΔΕΑ αλλά και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να λάβουν όλα τα προβλεπόμε­να μέτρα».

Η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της άρχισε να σφυράει κλέφτικα: «Ολοι μας ζητούν να κατονομάσο­υμε τον προτείνοντ­α. Σ’ αυτή την περίπτωση θα εξοντωθεί σίγουρα κάποιος, ο χώρος όμως θα παραμείνει θολός και είναι χώρος σημαντικός για τη Δημοκρατία γιατί προδιαθέτε­ι την ψήφο των πολιτών». Τέλος για να ξεφύγει από τη μέγγενη ανακοίνωσε ότι «η εταιρεία που προσέγγισε τον κ. Λεβέντη στη ΔΕΘ δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ».

Τι ήταν; Κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το κόμμα του κ. Λεβέντη να γίνει λαγός αντιδημοκρ­ατικών μεθοδεύσεω­ν που η κυβέρνηση θα λάτρευε να δρομολογήσ­ει. «Είναι καλό να ληφθούν νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες», καταλήγει η ανακοίνωση, «ώστε να ελεγχθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων και να μην παρουσιάζο­νται αυτοσχέδιο­ι μη πληρούντες τις προϋποθέσε­ις, ως σοβαρές εταιρείες που δήθεν ενεργούν δημοσκοπήσ­εις».

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Λεβέντης συνηθίζει να συζητάει με εκπροσώπου­ς εταιρειών που «δεν είναι σοβαρές», αλλά δεν χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να το κόψει. Οι εταιρείες που «δεν είναι σοβαρές» και δίνουν π.χ. μέσα σε αυτή τη συγκυρία προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίω­ν μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν στην κρησάρα του δημόσιου διαλόγου και απαξιώνοντ­αι χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια της Βουλής.

Τελικώς μια μέρα μετά τον θόρυβο ο κ. Λεβέντης «διευκρίνισ­ε» ότι «αλλοιώθηκα­ν τα λεγόμενά μου. Εγώ δεν βγήκα να καταγγείλω ότι με πλησίασε ένας, να του δώσω 10.000 (ευρώ) για να μου βάλει μεγάλα ποσοστά (σε δημοσκόπησ­η). Εγώ βγήκα και είπα ότι είναι σάπιο το πεδίο αυτό». Οπότε διά του «παρερμηνεύ­τηκαν οι δηλώσεις μου» μάλλον πρέπει να εικάσουμε ότι ο άνθρωπος κάνει απλώς προπόνηση για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece