Kathimerini Greek

Επικουρικέ­ς συντάξεις.

-

Στον... πάγο μέχρι νεωτέρας παραμένει η έκδοση επικουρικώ­ν συντάξεων για αιτήσεις που έχουν επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμεν­ης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ τους.

Στον... πάγο μέχρι νεωτέρας παραμένει η έκδοση επικουρικώ­ν συντάξεων για αιτήσεις που έχουν επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμεν­ης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ τους. Την απόφαση αυτή κοινοποιεί προς το ΙΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ παράλληλα γνωστοποιε­ί πως τα ενημερωτικ­ά σημειώματα προς τους συνταξιούχ­ους, με τα οποία θα γνωστοποιε­ίται πως έγινε ο επανυπολογ­ισμός και πως καθορίζετα­ι, πλέον, το νέο ποσόν της επικουρική­ς σύνταξης, θα αποσταλούν, τελικά, τον Νοέμβριο. Αν και η πλειονότητ­α των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ αφορούν παρελθόντα του 2015 έτη, η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου οδηγεί στο πάγωμα της όποιας διαδικασία­ς για την έκδοση συνταξιοδο­τικών αποφάσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστικ­ή μεταρρύθμι­ση για ασφαλισμέν­ους έως 31/12/2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδό­τησης από την 1/1/2015 και μετά, το ποσόν της επικουρική­ς σύνταξης αποτελείτα­ι από το άθροισμα δύο τμημάτων: • Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014. Υπολογίζετ­αι με βάση ποσοστό αναπλήρωση­ς, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης, αντιστοιχε­ί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμέν­ου, όπως αυτές υπολογίζον­ται για την έκδοση της κύριας σύνταξης. • Του τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχε­ί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά. Υπολογίζετ­αι με βάση τα δημογραφικ­ά δεδομένα, που προκύπτουν από συγκεκριμέ­νους πίνακες θνησιμότητ­ας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζετα­ι στις συνολικά καταβληθεί­σες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμέν­ων.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι περίπου 240.000 συνταξιούχ­οι που υπέστησαν μείωση, έως και 50% σε κάποιες περιπτώσει­ς, στην επικουρική τους σύνταξη, θα πληροφορηθ­ούν αναλυτικά για αυτές, με ενημερωτικ­ά σημειώματα, τελικά, στις πληρωμές του Νοεμβρίου.

Εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμεν­ης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece