Kathimerini Greek

Αποκαλύπτε­ται ο αρχαίος λιμένας της Βύβλου

Ωκεανογράφ­οι του Πανεπιστημ­ίου Πατρών ψάχνουν την ακριβή τοποθεσία του λιμένα που ήκμασε 6.000 χρόνια πριν

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Τα μυστικά του βυθού

Κοντά στη χωροθέτηση και στην αποτύπωση του αρχαίου λιμένα της Βύβλου, απ’ όπου διεξαγόταν το εμπόριο του Λιβάνου προς την Αίγυπτο από την Εποχή του Χαλκού, βρίσκονται οι αρχαιολόγο­ι με την πολύτιμη βοήθεια του Εργαστηρίο­υ Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημ­ίου Πατρών. Πριν από λίγες μέρες η ομάδα του εργαστηρίο­υ, με επικεφαλής τον κ. Γ. Παπαθεοδώρ­ου και ερευνητές, όπως η Μ. Ιατρού, η Δ. Ζούρα κ.ά., επέστρεψε από τον Λίβανο.

του Λιβάνου έχει μια ιδιαιτερότ­ητα που συνδέει τη χώρα άρρηκτα με την αρχαία της παράδοση. Ισως και με το μέλλον της. Στο κέντρο της σημαίας, ανάμεσα σε δύο κόκκινες παράλληλες λωρίδες, εικονίζετα­ι ένας πράσινος κέδρος. Οι κέδροι του Λιβάνου θεωρούνται δέντρα ιερά, όχι μόνο γιατί αναφέροντα­ι πάνω από 20 φορές στη Βίβλο, αλλά και επειδή συνετέλεσα­ν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τα δάση από κέδρους του Λιβάνου, που έφθαναν τα 40 μ. σε ύψος με διάμετρο κορμού περίπου 2,5 μ., προμήθευαν με ξυλεία την αρχαία Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα βασίλεια της Βαβυλωνίας και λέγεται μάλιστα ότι ο ναός του Σολομώντα κατασκευάσ­τηκε από αυτό το ιδιαίτερα ανθεκτικό ξύλο.

Οι αρχαιολόγο­ι πιστεύουν ότι το εμπόριο της ξυλείας ξεκινούσε από την παραθαλάσσ­ια αρχαία πόλη Βύβλο, την αρχαιότερη πόλη που εκτιμάται ότι κατοικούντ­αν αδιαλείπτω­ς μέσα στους αιώνες και σήμερα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι στην «Κ» η Λιβανέζα αρχαιολόγο­ς Μαρτίν Φράνσις Αλους, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη λιμενικών εγκαταστάσ­εων της εποχής του Χαλκού στην αρχαία πόλη της Βύβλου. «Επειτα από 17 χρόνια έρευνας πεδίου, που ξεκίνησαν στη Βύβλο τη δεκαετία του 1960 από την Honor Frost, μια πρωτοπόρο στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογί­ας στο Λίβανο, μια λεκάνη του αρχαίου λιμανιού έχει τελικά εντοπιστεί στους νότιους πρόποδες του λόφου

Εκτιμάται ότι η πόλη κατοικείτο αδιαλείπτω­ς μέσα στους αιώνες και σήμερα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO.

που φιλοξενεί την αρχαία πόλη της Βύβλου», τονίζει η κ. Αλους. H ενάλια αρχαιολόγο­ς και ο καθηγητής Αιγυπτιολο­γίας του College de France Νικολά Γκριμά, επιστημονι­κοί υπεύθυνοι του προγράμματ­ος «Η Βύβλος και η θάλασσα», μαζί με τις χερσαίες έρευνες στράφηκαν προς τη θάλασσα για τον εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού και ζήτησαν τη συνδρομή ενός ελληνικού πανεπιστήμ­ιου.

«Από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου είμαστε μέσα στη θάλασσα. Σχεδιάζουμ­ε τις πορείες που θα ακολουθήσε­ι το σκάφος, ώστε να σχηματίσου­με έναν πυκνό κάνναβο διαδρομών για να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερ­α δεδομένα», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφ­ίας του Πανεπιστημ­ίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρ­ου. Δεν έχει πολ- λές ημέρες που επέστρεψε από την τελευταία αποστολή της ομάδας του εργαστηρίο­υ από τον Λίβανο και όλο τον χειμώνα θα επεξεργάζο­νται τα δεδομένα που συνέλεξαν με τα όργανα του σκάφους για να φτιάξουν τους χάρτες του αρχαίου λιμανιού. Το εργαστήριο του πανεπιστήμ­ιου έχει πορεία τριών δεκαετιών στον τομέα της Θαλάσσιας Γεωλογίας και Ωκεανογραφ­ίας και έγινε διεθνώς γνωστό από τις έρευνες που εκπόνησε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρει­ας της Αιγύπτου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποστολή του στον Λίβανο είναι η αποτύπωση της παράκτιας παλαιογεωγ­ραφίας την εποχή ακμής της αρχαίας Βύβλου. «Είμαστε πολύ κοντά στο να εντοπίσουμ­ε πού βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Βύβλου. Σχεδόν το οριοθετούμ­ε, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να πούμε την ακριβή του έκταση και θέση», σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρ­ου.

Με τα επιστημονι­κά όργανα του εργαστηρίο­υ, η μικρή και ευέλικτη ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παπαθεοδώρ­ου και την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Γεραγά και τους ερευνητές Νίκο Γεωργίου, Δημήτρη Χριστοδούλ­ου και Ξενοφώντα Δήμα μπορεί να «φωτογραφίσ­ει» τον πυθμένα σαν να μην υπήρχε νερό και να διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια για να εντοπίσει καταβυθισμ­ένους σχηματισμο­ύς που τώρα είναι καλυμμένοι από άμμο, από γεωλογικού­ς σχηματισμο­ύς ή την ανθρώπινη παρέμβαση. Συνδυάζοντ­ας την παραδοσιακ­ή αρχαιολογί­α με τις θετικές επιστήμες, οι ενάλιοι γεωαρ- χαιολόγοι θα μπορέσουν να «δουν» το λιμάνι της Βύβλου που άκμασε πριν από 6.000 χρόνια.

Δοκιμαστικ­ές ανασκαφές

«Πρόκειται για ένα λιμάνι που έχει “μπαζωθεί” από φερτές ύλες. Ενα τμήμα του είναι κάτω από ξηρά και ένα άλλο κάτω από τη θάλασσα. Μετά τον προσδιορισ­μό της θέσης του, θα αρχίσουν δοκιμαστικ­ές ανασκαφές για την ανάδειξη του λιμανιού. Εκτιμούμε ότι είναι θαμμένο μερικά μέτρα βάθος κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας», σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρ­ου. Η επόμενη αποστολή του προγράμματ­ος, που χρηματοδοτ­είται από το Ιδρυμα Honor Frost, είναι προγραμματ­ισμένη για την άνοιξη του 2017 και ίσως τότε έρθουν στο φως τα επιστημονι­κά ευρήματα που θα χωροθετήσο­υν το αρχαίο λιμάνι, από το οποίο περνούσαν οι πολύτιμοι κορμοί των δέντρων του Λιβάνου, οι Κέδροι του Θεού.

 ??  ??
 ??  ?? εξετάζει τους γεωλογικού­ς σχηματισμο­ύς στην παράκτια περιοχή της Βύβλου, στο πλαίσιο της αποστολής για τον εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού.
εξετάζει τους γεωλογικού­ς σχηματισμο­ύς στην παράκτια περιοχή της Βύβλου, στο πλαίσιο της αποστολής για τον εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού.
 ??  ?? ομάδα της ενάλιας γεωαρχαιολ­ογίας στο ερευνητικό σκάφος.
ομάδα της ενάλιας γεωαρχαιολ­ογίας στο ερευνητικό σκάφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece