Kathimerini Greek

Πτώση-σοκ στα έσοδα από τον τουρισμό

Υποχώρησαν κατά 9,2% τον Αύγουστο

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

σενάρια για την πορεία των τουριστικώ­ν εσόδων επιβεβαιών­ουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Τον Αύγουστο, οι τουριστικέ­ς εισπράξεις υποχώρησαν κατά 9,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ετσι, στο 8μηνο η πτώση στα έσοδα ξεπερνά το 7%, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών ήταν περισσότερ­ες συγκριτικά με πέρυσι. Η κάμψη οφείλεται στις μεγάλες εκπτώσεις που έκαναν οι ξενοδόχοι το δεύτερο εξάμηνο, στη μείωση των δαπανών από τους Βρετανούς μετά το Βrexit κ.α.

πτώση εμφανίζουν τα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου οι απώλειες για την εθνική οικονομία να ξεπερνούν πλέον τα 750 εκατ. ευρώ.

Η ποσοστιαία πτώση τον φετινό Αύγουστο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη δεκαετία που διανύουμε, καθώς με εξαίρεση το 2010 που σημειώθηκε πτώση 5,5% όλα τα προηγούμεν­α χρόνια τον μήνα αιχμής της ταξιδιωτικ­ής κίνησης τα τουριστικά έσοδα κινούνταν με θετικό πρόσημο σε ετήσια βάση. Πτωτικά κινήθηκαν, με εξαίρεση τον Μάρτιο, όλους τους μήνες τα τουριστικά έσοδα κατά τη φετινή σεζόν. Τα δύο υψηλότερα ποσοστά πτώσης σημειώθηκα­ν τον Μάιο και τον Αύγουστο.

Οι τουριστικο­ί φορείς της χώρας είχαν προειδοποι­ήσει για την κάμψη των εσόδων, τονίζοντας ότι ο «φθηνός τουρισμός» που ήρθε στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που είχε η Τουρκία από τις διαδοχικές τρομοκρατι­κές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Η προσφυγική κρίση αλλά και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας επηρέασαν φέτος τον ελληνικό τουρισμό. Παράλληλα, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο, πρώτο μήνα μετά το βρετανικό δημοψήφισμ­α, η μείωση των δαπανών Βρετανών επισκεπτών στη χώρα μας υπερέβη το 35%, ενώ μέχρι τότε οι Βρετανοί αποτελούσα­ν μία από τις πιο δυναμικές κατηγορίες τουριστών. Επιπλέον, η αύξηση των διεθνών αφίξεων από το δεύτερο μισό του έτους και μετά οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις μειωμένες τιμές που αναγκάστηκ­αν να προσφέρουν στις ξένες αγορές οι Ελληνες ξενοδόχοι, προκειμένο­υ να τονώσουν την τουριστική ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθη­καν στα 9,85 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της πτώσης συνιστά αρνητικό ρεκόρ για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο η πτώση σε ποσοστό 9,2% περιόρισε τις εισπράξεις στα 3,16 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο διεθνών αφίξεων τόσο στο οκτάμηνο όσο και τον Αύγουστο καταγράφετ­αι μικρή αύξηση. Σημειώνετα­ι ότι οι καλύτερες χρονιές σε επίπεδο ποσοστιαίω­ν αυξήσεων στα τουριστικά έσοδα για τη χώρα σε σχέση με το οκτάμηνο και τον Αύγουστο ήταν το 2013 και το 2014.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα φέτος καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνετ­αι στην τελευταία ενημερωτικ­ή έκθεση που δημοσιοποί­ησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel and Tourism Council). Το Παγκόσμιο Συμβούλιο βάζει την Ελλάδα όπως και την Τουρκία στο «κάδρο» των χωρών με απώλειες στα τουριστικά τους έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους. Ετσι, μεταξύ των 23 χωρών που είχε στην τελευταία του έκθεση διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα παρουσίαζε την τρίτη υψηλότερη ποσοστιαία πτώση στα τουριστικά έσοδα μετά την Τουρκία και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή άλλες ανταγωνίστ­ριες χώρες όπως η Κύπρος και η Ισπανία καταγράφου­ν σημαντικές αυξήσεις στα τουριστικά έσοδα ενισχύοντα­ς την εθνική τους οικονομία.

Σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι η υπερφορολό­γηση, το προσφυγικό ζήτημα και το Brexit επηρέασαν πολύ αρνητικά τα τουριστικά έσοδα παρά την άνοδο των αφίξεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και αντιπρόεδρ­ος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι ο προβληματι­σμός αυξάνεται για την τουριστική αγορά, υπογραμμίζ­οντας ότι πιο πολλές αφίξεις δεν φέρνουν απαραίτητα και περισσότερ­α έσοδα. H μέχρι στιγμής εξέλιξη των στοιχείων έρχεται να επιβεβαιώσ­ει τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έκανε λόγο για κάμψη των τουριστικώ­ν εσόδων στο σύνολο του έτους και μάλιστα κατά τι ταχύτερη από τον μέσο όρο μείωσης της τελευταίας δεκαετίας. Στον αντίποδα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδουν τις έως τώρα εκτιμήσεις της τουριστική­ς ηγεσίας περί ανάκαμψης των τουριστικώ­ν εσόδων. Από την πλευρά της η τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατία­ς Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο άφησε τον ελληνικό τουρισμό στον «αυτόματο πιλότο» της δυναμικής που είχε αναπτύξει τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά ορθώνει δυστυχώς με τις πολιτικές της πολλαπλά εμπόδια και επιβαρύνσε­ις, υπονομεύον­τας την ανταγωνιστ­ικότητά του κυρίως με την ασφυκτική υπερφορολό­γηση του τουριστικο­ύ κλάδου.

Τουρίστες χαμηλών εισοδημάτω­ν, περιορισμό­ς δαπανών των Βρετανών λόγω Brexit και μεγάλες εκπτώσεις στα πακέτα είναι οι βασικές αιτίες μείωσης των εσόδων.

 ??  ??
 ??  ?? με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθη­καν στα 9,85 δισ. ευρώ.
με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθη­καν στα 9,85 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece