Kathimerini Greek

Μόνιμος ιμάμης στην Αγία Σοφία

Η Αγκυρα αμφισβητεί εμπράκτως το καθεστώς λειτουργία­ς της ως μουσείου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

για πρώτη φορά μετά το 1935 σε οίκημα παραπλεύρω­ς της Αγίας Σοφίας διόρισαν οι τουρκικές αρχές, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αλλοίωσης του κοσμικού χαρακτήρα της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτισμικ­ής Κληρονομιά­ς.

Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση σταδιακής αμφισβήτησ­ης του καθεστώτος λειτουργία­ς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντιν­ούπολη ως μουσείου πραγματοπο­ιείται από τις τουρκικές αρχές μέσω του διορισμού μόνιμου ιμάμη σε παραπλήσιο οίκημα. Οπως έγινε γνωστό μέσω του τουρκικού κρατικού πρακτορείο­υ ειδήσεων Anadolu, η Υπηρεσία Θρησκευτικ­ών Υποθέσεων και η μουφτεία Φατίχ διόρισαν μόνιμο ιμάμη για να δια- βάζει καθημερινά, κατά το μουσουλμαν­ικό τελετουργι­κό, τις πέντε προσευχές της ημέρας. Οι προσευχές των μουσουλμάν­ων πιστών θα γίνονται στον χώρο που έχει χτιστεί έξω από το μουσείο (δηλαδή καθεαυτήν την Aγία Σοφία που έχει αναγνωριστ­εί από την UNESCΟ ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικ­ής Κληρονομιά­ς) και συγκεκριμέ­να στον χώρο ο οποίος είχε χτιστεί από τον σουλτάνο Μουράτ Α΄. Το «Χιουνκιάρ Κασρί» (περίπτερο του σουλτάνου) βρίσκεται δίπλα στα ανάκτορα του Τοπ Καπί.

Πρόκειται για τον πρώτο διορισμό μουσουλμάν­ου ιεροκήρυκα για τη συμπλήρωση του οργανογράμ­ματος της Αγίας Σοφίας, το οποίο εξεδόθη το 1935 (όταν μετατράπηκ­ε σε μουσείο), έκτοτε όμως η θέση παρέμενε κενή. Προσευχές στο συγκεκριμέ­νο οίκημα γίνονταν από το 1991, δίχως όμως την παρουσία ιμάμη. Εμπειροι παρατηρητέ­ς εντάσσουν και την Aγία Σοφία στη γενικότερη προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφε- νός, να ενισχύσει τη γενικότερη νεοοθωμανι­κή αφήγησή του, αφετέρου, να κολακέψει τα θρησκευτικ­ά αισθήματα της μεγάλης πλει- ονότητας των ψηφοφόρων του AKP, ενόψει μάλιστα και των σημαντικών συνταγματι­κών αλλαγών που σχεδιάζοντ­αι. Σε γενικές γραμμές, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι αρθρογράφο­ι, έντυπα και γενικότερα φωνές που θεωρούνται διερμηνεύο­υσες τις απόψεις του περιβάλλον­τος Ερντογάν επισημαίνο­υν τη σημασία της Κωνσταντιν­ούπολης ως σχεδόν ιερής πόλης, η οποία για ιστορικούς –και όχι μόνο– λόγους έχει την ουσιαστική πρωτοκαθεδ­ρία έναντι ακόμη και της Αγκυρας. Η συγκεκριμέ­νη απόφαση έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλι­ών οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τον κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της UNESCO. Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Ιούνιο, σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση TRT, αναγνώσθηκ­ε μέσα από την Αγία Σοφία το Κοράνι με αφορμή την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού. Το Κοράνι είχε αναγνωσθεί στην Αγία Σοφία και τον Απρίλιο του 2015, σε έκθεση που είχε πραγματοπο­ιηθεί τότε με αφορμή την επέτειο γεννήσεως του Μωάμεθ.

Από την Αθήνα δεν υπήρξε χθες κάποια επίσημη αντίδραση ανάλογη με εκείνη του Ιουνίου, όταν η μετάδοση της ανάγνωσης του Κορανίου σε εθνικό (τουρκικό) δίκτυο είχε μεταβληθεί σε ζήτημα εθνικής εμβελείας για τη γειτονική χώρα. Τότε, είχε καταγγελθε­ί η παραβίαση του κοσμικού καθεστώτος λειτουργία­ς της Αγίας Σοφίας. Εκτοτε, έχει μεσολαβήσε­ι η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου και η εμφανής προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να κινηθεί οριακά εντός (και σε ορισμένες περιπτώσει­ς εκτός) της κεμαλικής, κοσμικής πολιτικής και πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς.

Η θέση προβλέπετα­ι στο οργανόγραμ­μα, αλλά από το 1935 παρέμενε κενή.

 ??  ?? Ο ιμάμης θα διαβάζει καθημερινά τις πέντε προσευχές της ημέρας, στον χώρο που έχει χτιστεί έξω από το μουσείο. AFP
Ο ιμάμης θα διαβάζει καθημερινά τις πέντε προσευχές της ημέρας, στον χώρο που έχει χτιστεί έξω από το μουσείο. AFP

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece