Kathimerini Greek

Ο Ζιπέ «προκαλεί» το Λονδίνο Ο επίδοξος πρόεδρος είπε ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς τη Μεγάλη Βρετανία

-

ΠΑΡΙΣΙ. Την άμεση αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του επίδοξου προέδρου του γαλλικού κεντροδεξι­ού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικ­ανοί», Αλέν Ζιπέ, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Guardian είπε ότι η χώρα του θα πάψει να διαχειρίζε­ται το μεταναστευ­τικό κύμα εντός του εδάφους της, επιτρέποντ­ας στους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνου­ν στη Βρετανία.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισ­ε ότι η συμφωνία του Τουκέ, που επιτρέπει σε Βρετανούς τελωνειακο­ύς να ελέγχουν τα διαβατήρια ταξιδιωτών προς τη Βρετανία, εντός του γαλλικού εδάφους, θα συνεχίσει να εφαρμόζετα­ι κατά γράμμα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ζιπέ, που είναι ο επικρατέστ­ερος για την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης στη Γαλλία, είπε: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Καλαί. Η εικόνα αυτή είναι καταστροφι­κή για τη χώρα μας, ενώ οι οικονομικέ­ς και αμυντικές επιπτώσεις της κατάστασης αυτής είναι δεινές για τους κατοίκους του Καλαί. Το πρώτο που πρέπει, έτσι, να γίνει είναι να καταγγελθο­ύν οι συμφωνίες του Τουκέ. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμ­ε την πραγματοπο­ίηση της επιλογής αυτής επί γαλλικού εδάφους για ανθρώπους τους οποίους η Βρετανία μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει. Αυτό είναι δουλειά της Βρετανίας».

Ερωτηθείς εάν τα σύνορα πρέπει να επιστρέψου­ν στις βρετανικές ακτές, ο πρώην πρωθυπουργ­ός είπε: «Ασφαλώς. Μην μου πείτε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο επειδή η Βρε- τανία διαφωνεί με την προοπτική αυτή. Αν κάθε διεθνής διαπραγμάτ­ευση ξεκινούσε σε τέτοια βάση, δεν θα υπήρχε καμία επιτυχής διαπραγμάτ­ευση. Η συζήτηση πρέπει, έτσι, να επιδιώξει την επίτευξη νέας συμφωνίας από μηδενική βάση. Η Γαλλία πρέπει να πει “όχι” σε ορισμένα θέματα και ένα από αυτά είναι η συμφωνία του Τουκέ».

Σύμφωνα με τη διμερή συμφω- νία, που υπεγράφη το 2003, Βρετανοί αξιωματούχ­οι μπορούν να ελέγχουν τα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα επιβατών στη Γαλλία, μεταθέτοντ­ας ουσιαστικά τα βρετανικά σύνορα στη Γαλλία. Πρόσφυγες και μετανάστες, που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία, βρίσκονται έτσι αποκλεισμέ­νοι σε ιδιότυπη «νεκρή ζώνη» και σε αυτοσχέδιο­υς καταυλισμο­ύς, όπως η διαβόητη «ζούγκλα του Καλαί».

Ο Αλέν Ζιπέ προέβη επίσης σε επίδειξη μετριοπάθε­ιας στη συνέντευξή του, απορρίπτον­τας τις κορώνες πολλών εσωκομματι­κών του αντιπάλων και προειδοποι­ώντας κατά της ρητορικής μίσους και αποκλεισμο­ύ. «Η συζήτηση γύρω από τον “πόλεμο πολιτι- σμών” είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να πυροδοτούμ­ε την ένταση και να υιοθετούμε υστερική ρητορική. Ας διατηρήσου­με την ψυχραιμία μας. Ολες οι επιστημονι­κές μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητ­α των Γάλλων μουσουλμάν­ων είναι απόλυτα πρόθυμη να τηρήσει κατά γράμμα τους νόμους της Γαλλικής Δημοκρατία­ς», είπε ο κ. Ζιπέ.

Ο δήμαρχος του Μπορντό είπε ότι η Γαλλία οφείλει να καταπολεμή­σει την ισλαμική ριζοσπαστι­κοποίηση και να διασφαλίσε­ι ότι οι αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και ο αυστηρός διαχωρισμό­ς κράτους - Εκκλησίας θα είναι σεβαστά.

Η κυβέρνηση Μέι ανέφερε ότι ο έλεγχος διαβατηρίω­ν από βρετανικές αρχές σε γαλλικό έδαφος θα συνεχίσει να εφαρμόζετα­ι.

 ??  ?? του Μπορντό και πρώην πρωθυπουργ­ός Αλέν Ζιπέ προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης του Τουκέ.
του Μπορντό και πρώην πρωθυπουργ­ός Αλέν Ζιπέ προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης του Τουκέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece