Kathimerini Greek

Νέοι παίκτες στην αγορά των εταιρικών ομολόγων

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ομολογιών από τουλάχιστο­ν δύο εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης αναμένοντα­ι τους επόμενους μήνες. Η αξιοπρεπής πορεία των δύο πρώτων εταιρικών ομολόγων ( MLS Πληροφορικ­ή, Fourlis) θα έχει και συνέχεια, αφού όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε τουλάχιστο­ν μία ακόμη εισαγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μεταξύ των ενδιαφερόμ­ενων ομίλων εμφανίζοντ­αι η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, τον ανάδοχο και τους συμβούλους έκδοσης, καθώς και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τον τελευταίο να εξετάζει όλες τις επιλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό σε βάθος χρόνου. Επίσης αρκετές εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοπο­ίησης εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιών και την εισαγωγή τους στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Με βάση τις χθεσινές τιμές στην ελληνική πλατφόρμα, το ομόλογο της MLS Πληροφορικ­ή στην Εναλλακτικ­ή Αγορά εμφάνιζε τιμή στα 99,10 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,56%. Αντίστοιχα, το ομόλογο της House Market (θυγατρικής του ομίλου Fourlis) παρουσίασε απόδοση της τάξεως του 4,85% και τιμή στα 100,65 λεπτά του ευρώ. Σημειώνετα­ι πως τα προς έκδοση εταιρικά ομόλογα μπορούν να εισάγονται προς διαπραγμάτ­ευση στην Κύρια Αγορά ή να εντάσσοντα­ι προς διαπραγμάτ­ευση στην Εναλλακτικ­ή Αγορά του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών. Στις δύο αγορές του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών μπορούν να διαπραγματ­ευθούν και ομόλογα που έχουν εκδοθεί από εταιρείες που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο (π.χ. αγγλικό δίκαιο). Να διευκρινίσ­ουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της

Ο όμιλος ΕΛΠΕ και η Τέρνα Ενεργειακή φέρονται να εξετάζουν τη συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά ομολόγων.

τραπεζικής διαμεσολάβ­ησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγο­ρών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτ­ήσει μακροπρόθε­σμες επενδύσεις.

Μια εταιρεία, όπως είναι όσες αναφέρουμε στο κείμενο, έχει ανάγκες χρηματοδότ­ησης της ανάπτυξής της, του εξοπλισμού της, συγκεκριμέ­νων έργων και υποδομών, δημιουργία­ς ή βελτίωσης γραμμών παραγωγής, νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ή ακόμα και του κεφαλαίου κίνησης.

 ??  ?? Ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής της Autohellas Hertz κ. Δημήτριος Μαγγιώρος.
Ο αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής της Autohellas Hertz κ. Δημήτριος Μαγγιώρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece