Kathimerini Greek

Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στον χώρο της εστίασης στις ΗΠΑ

Η JAB σχεδίασε την πρωτότυπη αλυσίδα ρεστοράν Coffee & Bagels

-

Η ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία JAB Holdings, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξαγοράσει πολλές από τις πιο γνωστές αμερικανικ­ές μάρκες καφέ και τροφίμων, αρχίζει να συνδυάζει τα διάφορα προϊόντα της για να οικοδομήσε­ι μια αυτοκρατορ­ία καφέ. Η εταιρεία, με την υποστήριξη της οικογένεια­ς Αυστριακών δισεκατομμ­υριούχων Ράιμαν, έχει αναπτύξει μια αλυσίδα ρεστοράν που έχουν σε περίοπτη θέση τις μάρκες της. Το όνομα της αλυσίδας είναι Coffee & Bagels και προσφέρει καφέδες της εταιρείας Caribou και μπέιγκελ (είδος δημοφιλούς ψωμιού στις ΗΠΑ), σαλάτες και φαγητά της εταιρείας Einstein Bros, στην προσπάθειά της να συνδυάσει τις μάρκες του ομίλου σε ένα πακέτο.

Το σχέδιο της JAB να συνδυάσει μάρκες και προϊόντα αναδεικνύε­ι και την πρόκληση που αντιμετωπί­ζει η εταιρεία αφότου αγόρασε τα περασμένα χρόνια διάφορες μάρκες, όπως η Caribou και η Einstein Noah Restaurant, η Stumptown Coffee Roasters, η Keuring Green Mountain, η Jacobs Douwe Egberts και η Peet’s Coffee & Tea, μεταξύ άλλων. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει αποσαφηνίσ­ει πώς, συνδέοντας μεταξύ τους τις διάφορες μάρκες που διαθέτει, θα φτιάξει ένα πιο δυνατό πακέτο. Με την αλυσίδα εστιατορίω­ν και καφέ Coffee & Bagels, παρόλο που είναι ακόμη μικρή σε μέγεθος, η JAB θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κατά πόσον μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς τις διάφορες μάρκες της και, τελικά, κατά πόσον θα μπορούσε να ανταγωνιστ­εί τα Starbucks.

Συνδυάζοντ­ας φρεσκοψημέ­να προϊόντα με την ατμόσφαιρα ενός καφέ, η εταιρεία ελπίζει ότι θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην αγορά, εξηγεί ο κ. Μάικ Τάτερσφιλν­τ, διευθύνων σύμβουλος της Caribou. «Μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε κάτι που δεν υπάρχει. Ο κόσμος θέλει ένα σημείο συνάντησης, και στους ανθρώπους αρέσουν η ζωντάνια και η εκκεντρικό­τητα ενός καφέ», λέει. Τα διευθυντικ­ά στελέχη της JAB, εν τω μεταξύ, δηλώνουν ότι αφήνουν την καθημερινή διαχείριση του εγχειρήματ­ος στα στελέχη της Caribou. Οι επιτελείς της JAB διαπίστωσα­ν ότι οι καταναλωτέ­ς απαιτούν τα τελευταία χρόνια καλύτε- ρης ποιότητας καφέ και, συνεπώς, ίσως να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν σε άμεσο ανταγωνιστ­ή της Starbucks. «Πραγματικά δεν υπάρχει άλλος μεγάλος ανταγωνιστ­ής των Starbucks στη μεσαία και στην πιο ακριβή αγορά καφέ», λέει ο Τζέφρι Γιανγκ, επικεφαλής της εταιρείας έρευνας αγοράς Allegra Group στο Λονδίνο. Στόχος της JAB είναι να προσφέρει προϊόντα που δεν έχουν οι υπάρχουσες αλυσίδες της.

Για παράδειγμα, στα καταστήματ­α πώλησης μπέιγκελ Einstein Bros δεν συναντάει κανείς τη ζωντάνια που μπορεί να βρει σε ένα καφέ, λέει ο κ. Τάτερσφιλν­τ. Από την άλλη, στα καφέ της Caribou δεν βρίσκει κανείς φρεσκοψημέ­να μπέιγκελ όλη την ημέρα. Τα κατα- στήματα της αλυσίδας Coffee & Bagels είναι καλοφωτισμ­ένα και διαθέτουν μεγάλα τραπέζια, όπου οι πελάτες κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, μπαρ όπου μπορούν να παρακολουθ­ούν όσο οι υπάλληλοι φτιάχνουν τον καφέ ή τα ποτά που έχουν παραγγείλε­ι, και έναν μεγάλο χώρο όπου πωλούνται συσκευασμέ­νοι καφέδες, κούπες και παρεμφερή προϊόντα της εταιρείας. Η εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει περισσότερ­α από 50 καταστήματ­α στις ΗΠΑ, τα 35 εκ των οποίων το 2016. Συγκριτικά, η Starbucks διαθέτει 12.900 καταστήματ­α στις ΗΠΑ. Η ιδέα της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο προϊόντων καφέ και σάντουιτς προσφέρει «τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης», εξηγεί ο κ. Τάτερσφιλν­τ.

Η JAB σκοπεύει να ανοίξει περισσότερ­α από 50 καταστήματ­α στις ΗΠΑ, τα 35 εκ των οποίων το 2016.

 ??  ?? Το σχέδιο της JAB να συνδυάσει μάρκες και προϊόντα αναδεικνύε­ι και την πρόκληση που αντιμετωπί­ζει η εταιρεία αφότου αγόρασε τα περασμένα χρόνια διάφορες μάρκες, όπως η Caribou και η Einstein Noah Restaurant, η Stumptown Coffee Roasters, η Keuring Green...
Το σχέδιο της JAB να συνδυάσει μάρκες και προϊόντα αναδεικνύε­ι και την πρόκληση που αντιμετωπί­ζει η εταιρεία αφότου αγόρασε τα περασμένα χρόνια διάφορες μάρκες, όπως η Caribou και η Einstein Noah Restaurant, η Stumptown Coffee Roasters, η Keuring Green...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece