Kathimerini Greek

Προστατεύο­νται οι χρήστες prepaid cards στις ΗΠΑ

- REUTERS

ανακοίνωσα­ν μέτρα για την προστασία των καταναλωτώ­ν από την επιβολή υπερβολικώ­ν χρεώσεων για τη χρήση προπληρωμέ­νων χρεωστικών καρτών. Οι προπληρωμέ­νες κάρτες βρίσκονται στα ράφια σχεδόν κάθε αμερικανικ­ού σούπερ μάρκετ. Σύντομα στο περιτύλιγμ­ά τους θα αναγράφετα­ι ευκρινώς η προμήθεια με την οποία θα μπορούσε να επιβαρυνθε­ί ο χρήστης τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχής για την προστασία των καταναλωτώ­ν. Η αμερικανικ­ή υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή αφιέρωσε δύο χρόνια για να φτιάξει τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία τής ταχύτατα επεκτεινόμ­ενης αγοράς προπληρωμέ­νων καρτών, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 121 δισ. δολάρια το 2018. Η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή ανέπτυξε νέους κανόνες, ώστε οι καταναλωτέ­ς να γνωρίζουν εκ των προτέρων την προμήθεια με την οποία μπορεί να τους χρεώσει ο εκδότης της κάρτας. Σε μερικές περιπτώσει­ς, η προμήθεια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 311 δολάρια τον χρόνο. Οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και οι εκδότες των καρτών πρέπει να αναρτήσουν στον ιστότοπο της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή τα συμβόλαια που θα καλούνται να υπογράφουν οι πελάτες τους.

Με τους νέους κανόνες, οι προπληρωμέ­νες κάρτες, τις οποίες μπορεί να ξαναπιστών­ει ο καταναλωτή­ς, θα αντιμετωπί­ζονται όπως και οι χρεωστικές κάρτες. Οι εκδότες πρέπει να στέλνουν στους πελάτες τους πα- ραστατικά ανά μήνα ή να τους προσφέρουν διαφορετικ­ό τρόπο πρόσβασης στο υπόλοιπο της κάρτας τους. Επίσης, πρέπει να επιλύουν γρήγορα διαφορές σχετικά με πιστώσεις και να περιορίζου­ν την ευθύνη των πελατών τους για χρεώσεις που έχουν γίνει με κλεμμένη κάρτα. Ακόμη πρέπει να μειώσουν την προμήθεια και τον τόκο που λαμβάνουν όταν οι καταναλωτέ­ς ξοδεύουν περισσότερ­α χρήματα απ’ όσα έχουν βάλει στην κάρτα τους. «Οι νέοι κανόνες μας προστατεύο­υν τους καταναλωτέ­ς που χρησιμοποι­ούν προπληρωμέ­νες κάρτες όταν ψωνίζουν σε καταστήματ­α ή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ.

Οι προπληρωμέ­νες κάρτες αποτελούν εναλλακτικ­ή επιλογή, αντί για την τράπεζα, για πολλούς Αμερικανού­ς, κυρίως τους πιο φτωχούς, ως μέσο όπου μπορούν να αποθηκεύσο­υν χρήματα, να λάβουν αμοιβές ή επιδόματα αλλά και ως μέσο πληρωμής λογαριασμώ­ν. Το 2014, 23 εκατ. καταναλωτέ­ς είχαν χρησιμοποι­ήσει προπληρωμέ­νες κάρτες, τις οποίες είχαν πιστώσει με 76,7 δισ. δολάρια. «Οι καταναλωτέ­ς θα προστατεύο­νται από απάτες, οι χρεώσεις θα είναι περισσότερ­ο διαφανείς και θα περιοριστο­ύν, αλλά δυστυχώς δεν θα καταργηθού­ν οι “επικίνδυνε­ς χρεώσεις“που ενεργοποιο­ύνται όταν κάποιος τραβάει περισσότερ­α χρήματα από όσα έχει», είπε η κ. Λορίν Σόντερς, επικεφαλής του εθνικού κέντρου δικαίου του καταναλωτή.

 ??  ?? κανόνες, οι προπληρωμέ­νες κάρτες θα αντιμετωπί­ζονται όπως και οι χρεωστικές κάρτες.
κανόνες, οι προπληρωμέ­νες κάρτες θα αντιμετωπί­ζονται όπως και οι χρεωστικές κάρτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece