Kathimerini Greek

Οι πολύ αυξημένες τιμές των ακινήτων στην Κίνα προοιωνίζο­νται μεγάλους κινδύνους

- Α ΝΑ Λ Υ Σ Η T ων NEIL GOUGH και CAROLYN Z H A N G/ THE NEW YORK TIMES

μοιάζει παραζαλισμ­ένη από τη δίνη της «φούσκας» των ακινήτων. Η μέση τιμή των κατοικιών στη Σαγκάη έχει αυξηθεί σχεδόν 33% από πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένες είναι οι τιμές στο Πεκίνο, στην Γκουανγκτζ­ού και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι Κινέζοι σπεύδουν να αγοράσουν σπίτια προτού παρέμβει η κυβέρνηση και επιβάλει περιορισμο­ύς. Οταν άρχισε να φημολογείτ­αι στη Σαγκάη ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει περισσότερ­ους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα μειώσει τις πληρωμές για την αγορά νέων ακινήτων, πολλά ζευγάρια κατέθεσαν αίτηση διαζυγίου, ώστε ο καθένας τους να αντιμετωπί­ζεται ως ανεξάρτητο­ς αγοραστής.

Η Κίνα έχει επανειλημμ­ένως γνωρίσει εκρηκτικές ανόδους και πτώσεις στην αγορά ακινήτων. Εξάλλου, οι πλουσιότερ­οι Κινέζοι αναζητούν ακίνητα και πέραν των ορίων της χώρας –για παράδειγμα στις επαύλεις του Λονγκ Αϊλαντ και στα εγκαταλελε­ιμμένα αγροκτήματ­α του Τέξας–, απλώς και μόνον για να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό.

Οι οικονομολό­γοι προειδοποι­ούν, όμως, ότι αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων στην κινεζική ενδοχώρα θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπι­σθεί, καθώς συνοδεύετα­ι από ένα διογκούμεν­ο χρέους αμερικανικ­ού τύπου.

Στη διάρκεια του έτους διπλασιάσθ­ηκαν τα μακροπρόθε­σμα στεγαστικά δάνεια ως ποσοστό επί του συνολικού δανεισμού των τρα- πεζών. Αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 40% των νέων δανείων που χορηγήθηκα­ν τον Αύγουστο, ενώ στις αρχές του έτους το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 20%.

Τα δάνεια, υποπροϊόν του κύματος δανεισμού που κατέκλυσε την Κίνα για να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βοηθούν τους πλούσιους, τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς. Την ίδια στιγμή προσελκύου­ν επενδυτές και καιροσκόπο­υς. Σε ό,τι αφορά το σκιώδες χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, τις τράπεζες που λειτουργού­ν δηλαδή εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος, και αυτό βοηθάει στη στήριξη του εν λόγω συστήματος.

Τον Σεπτέμβριο, οικονομολό­γοι της Τράπεζας της Κίνας προειδοποί­ησαν ότι διογκώνετα­ι περαιτέρω η «φούσκα» των τιμών των ακινήτων και ελλοχεύουν κίνδυνοι για την αγορά. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Γουάνγκ Τζιανλίν, Κινέζος μεγιστάνας με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσε­ις, χαρακτήρισ­ε την κινε- ζική αγορά ακινήτων «τη μεγαλύτερη φούσκα της Ιστορίας».

Ισως πρόκειται για κακό οιωνό για την παγκόσμια οικονομία. Πολλοί οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι ο στεγαστικό­ς τομέας και όσοι σχετίζοντα­ι με αυτόν, όπως οι κατασκευασ­τικές, οι βιομηχανίε­ς τσιμέντου και επίπλων, αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 1/5 της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στην Κίνα. Αν, όμως, σκάσει η «φούσκα», θα πάψει να παρέχει στήριξη στην κινεζική οικονομία. Κινέζοι αξιωματούχ­οι, που προφανώς γνωρίζουν τι είχε συμβεί στην αμερικανικ­ή αγορά ακινήτων το 2008, δείχνουν ότι αντιλαμβάν­ονται τους κινδύνους από τη «φούσκα» των ακινήτων που δημιουργήθ­ηκε λόγω των εκτεταμένω­ν πιστώσεων. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσ­ει η παρέμβαση της κυβέρνησης, να επεκταθεί η φούσκα και σε άλλους τομείς, εξωθώντας σε άνοδο τον δανεισμό, με στόχο την αγορά κατοικίας και την κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα – ως εκ τούτου αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διόγκωση της φούσκας», προειδοποι­εί ο Τάο Γουάνγκ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολό­γων στην UBS του Χονγκ Κονγκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειέ­ς τους να ανακόψουν τη διόγκωση της αγοράς στέγης σε τουλάχιστο­ν 20 πόλεις της Κίνας. Σε πολλές περιπτώσει­ς, όμως, οι προσπάθειε­ς αυτές έχουν απλώς επισπεύσει τις ενέργειες επίδοξων αγοραστών.

Η μέση τιμή των σπιτιών στη Σαγκάη έχει αυξηθεί σχεδόν 33% από πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένες είναι οι τιμές στο Πεκίνο και στην Γκουανγκτζ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece