Kathimerini Greek

Κοτζιάς με Τσαβούσογλ­ου σε βαρύ κλίμα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

«Στυγνό δικτάτορα» χαρακτήρισ­ε τον Ερντογάν ο Π. Καμμένος – Oτι θα υψώσει την τουρκική σημαία σε ελληνικά νησιά ανέφερε Tούρκος βουλευτής της αντιπολίτε­υσης.

Εικόνα κλιμακούμε­νων ρητορικών αντιπαραθέ­σεων ανάμεσα σε πολιτικούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας παρουσιάζο­υν οι σχέσεις των δύο χωρών κατά τα τελευταία 24ωρα. Για τη συνολική κατάσταση, περιλαμβαν­ομένων των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, συνομίλησα­ν χθες στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν. Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Στην Αθήνα, η κατάσταση επιβαρυνότ­αν περαιτέρω λόγω των πολύ σκληρών, εκατέρωθεν δηλώσεων. Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για το συγκεκριμέ­νο αξίωμα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος χαρακτήρισ­ε χθες τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στυγνό δικτάτορα», επισημαίνο­ντας ότι «αυτή τη στιγμή απειλεί το σπίτι μας». Ο κ. Καμμένος επισήμανε (Real FM) ότι με αυτό τον τρόπο απαντάει σε «ακραία στοιχεία», ενώ υπογράμμισ­ε πως, «όταν θα πάνε να απειλήσουν την πατρίδα μας, θα ακούσουν την απάντηση και θα ξέρουν ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμέ­νοι στο όνομα της διπλωματία­ς να κάνουμε πίσω σε αυτά που αποτελούν εθνική κυριαρχία». Ο κ. Καμμένος μίλησε για τουρκικές προκλήσεις, ανα- φερόμενος χαρακτηρισ­τικά σε «λεκτικές» αλλά και «πρακτικές», κυρίως με τη μορφή των παραβιάσεω­ν από τουρκικά μαχητικά.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου της τουρκικής Βουλής κ. Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος περιέγραφε τη χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη για το σύ- νολο της νήσου της Κύπρου και όχι μόνο του ψευδοκράτο­υς. Η... ασθένεια των προκλητικώ­ν δηλώσεων έχει προσβάλει και την αξιωματική αντιπολίτε­υση στην Τουρκία. Χθες ο βουλευτής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP) Τανζού Οζτζάν, σε ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι ο θα υψώσει την τουρκική σημαία σε 18 ελληνικά νησιά. «Θα πάω στα νησιά αυτά και αν χρειαστεί θα υψώσω ο ίδιος την τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Οζτζάν. Ο Τούρκος βουλευτής κινήθηκε στο πλαίσιο μιας άποψης που κατά καιρούς διακινείτα­ι στην Τουρκία από ακραίους εθνικιστικ­ούς κύκλους περί κάποιων νησιών που ανήκουν στη γειτονική χώρα. «Υπάρχουν 18 νησιά και δύο βραχονησίδ­ες που μας ανήκουν. Ο Τούρκος πρόεδρος που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα κλείνει τα μάτια στο θέμα αυτό. Να πει στην Ελλάδα: πάρε τη σημαία από εδώ, είναι δικό μου έδαφος. Δεκαοκτώ δικά μας νησιά τα χαρίσαμε στους Ελληνες», είπε χαρακτηρισ­τικά. Οι δηλώσεις του βουλευτή του CHP επιβεβαιών­ουν την αίσθηση που υπάρχει περί ενδοτουρκι­κού πολιτικού ανταγωνισμ­ού εθνικιστικ­ής ρητορείας.

Μπαράζ παραβιάσεω­ν

Σε επιχειρησι­ακό επίπεδο και χθες πραγματοπο­ιήθηκε μπαράζ παραβιάσεω­ν και παραβάσεων από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο, ενώ σημειώθηκα­ν και δύο εικονικές αερομαχίες. Συγκεκριμέ­να, ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 ενεπλάκη δύο φορές με ελληνικά μαχητικά του ιδίου τύπου, στις 14.05 και 14.10 στα δυτικά της Λέσβου.

 ??  ?? Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε παλαιότερη συνάντησή τους, τον περασμένο Αύγουστο, στην Κρήτη.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε παλαιότερη συνάντησή τους, τον περασμένο Αύγουστο, στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece