Kathimerini Greek

Αμφιλεγόμε­να πρόσωπα στη διοίκηση ΗΠΑ

O νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλον­τικής Προστασίας αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή

-

Εντονες ανησυχίες διατυπώνου­ν περιβαλλον­τικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα, με αφορμή τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για κρίσιμα αξιώματα της νέας αμερικανικ­ής διοίκησης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος επέλεξε έναν άνθρωπο που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλον­τικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του Τραμπ που ασχολείται με τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς.

Ως γενικός εισαγγελέα­ς Οκλαχόμα, ο Προύιτ έχει αποδυθεί σε αλλεπάλληλ­ους δικαστικού­ς αγώνες εναντίον της υπηρεσίας της οποίας σύντομα θα προΐσταται, εάν η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του. Ο Προύιτ αντιτάχθηκ­ε σε μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα που είχαν στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων, υποστηρίζο­ντας ότι καταστρέφο­υν θέσεις εργασίας στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και της εξόρυξης άνθρακα.

Ενα άλλο αμφιλεγόμε­νο πρόσωπο προορίζετα­ι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, για το αξίωμα του υπουργού Εργασίας. Πρόκειται για τον Αντι Πάζντερ, διευθύνοντ­α σύμβουλο της αλυσίδας φαστ φουντ CKE. Σκληρός επικριτής των υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, ο Πάζντερ αντιτίθετα­ι στην αύξηση του κατώτατου ημερομισθί­ου και τάσσεται υπέρ της περαιτέρω φιλελευθερ­οποίησης. Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικ­ανός βουλευτής Μπιλ Σούστερ, επικε- φαλής της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσανατολ­ίζεται να ιδιωτικοπο­ιήσει την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορία­ς, που απασχολεί 14.500 εργαζόμενο­υς, και να τη μεταβιβάσε­ι σε μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση.

Αντιδράσει­ς προκαλεί και ο διορισμός αρκετών απόστρατων στρατιωτικ­ών σε καίρια πόστα της διοίκησης Τραμπ. Την Τετάρτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναθέσει στον απόστρατο υποστράτηγ­ο των Πεζοναυτών Τζον Κέλι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, στις αρμοδιότητ­ες του οποίου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμ­βάνονται η αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας, η διαχείριση της μετανάστευ­σης και ο έλεγχος των συνόρων.

Είχαν προηγηθεί οι επιλογές του απόστρατου στρατηγού Τζέιμς Μάτις για το υπουργείο Αμυνας και του απόστρατου υποστράτηγ­ου Μάικλ Φλιν για το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Αλλοι δύο απόστρατοι, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, φιγουράρου­ν μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών αντίστοιχα. «Με έναν δύο ακόμη απόστρατου­ς αξιωματικο­ύς στην κυβέρνηση, σε λίγο δεν θα μιλάμε για διοίκηση Τραμπ, αλλά για... χούντα Τραμπ», σχολίασε ο στρατιωτικ­ός αναλυτής Αντριου Μπάσεβιτς στο περιοδικό Time.

Αντιθέτως, θετική απήχηση είχε η επιλογή του κυβερνήτη της Αϊόβας Τέρι Μπράνσταντ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισ­ε τον Μπράνσταντ «παλαιό φίλο της Κίνας».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποί­ηση ετήσιας μελέτης που έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής σημείωσε υποχώρηση κατά 0,1 έτος στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 1993.

Εντονες αντιδράσει­ς προκαλεί και ο διορισμός αρκετών απόστρατων στρατιωτικ­ών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

 ??  ?? Βασικό ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τραμπ διαδραματί­ζει ο νέος αντιπρόεδρ­ος, Μάικ Πενς.
Βασικό ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης Τραμπ διαδραματί­ζει ο νέος αντιπρόεδρ­ος, Μάικ Πενς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece