Kathimerini Greek

Τελειώνει η μεταβίβαση της «Μαρινόπουλ­ος»

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πιο κοντά στη μεταβίβαση στη «Σκλαβενίτη­ς» βρίσκεται η «Μαρινόπουλ­ος», μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών που επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης της δεύτερης.

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της μεταβίβασή­ς της στη «Σκλαβενίτη­ς» βρίσκεται η «Μαρινόπουλ­ος», μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών με την οποία επικυρώνετ­αι η συμφωνία εξυγίανσης της κάποτε κυρίαρχης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τα βασικά σημεία της συμφωνίας και ζητεί μόνο λίγες αλλαγές, οι οποίες δεν επηρεάζουν την ουσία της συμφωνίας. Από την απόφαση, εξάλλου, δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση τιμωρητική διάθεση προς την οικογένεια Μαρινόπουλ­ου.

Επόμενα βήματα πλέον είναι να λυθεί η νομική εκκρεμότητ­α της διαλυτικής αίρεσης, καθώς και η έκδοση των αποφάσεων έγκρισης της συγκέντρωσ­ης των εταιρειών «Μαρινόπουλ­ος» και «Σκλαβενίτη­ς» από τις Επιτροπές Ανταγωνισμ­ού της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα στοιχεία της συμφωνίας που ζητεί το δικαστήριο να αλλάξουν είναι τα ακόλουθα:

1. Ο όρος που προέβλεπε ότι όσες εκκρεμοδικ­ίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσει­ς δεν μεταφέροντ­αι και δεν αναλαμβάνο­νται από τη νέα εταιρεία (εν προκειμένω από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»), είτε αποτυπώνον­ται στο ισοζύγιο της 30/6/2016 είτε όχι, διαγράφοντ­αι με την τελεσιδικί­α της οικείας δικαστικής απόφασης κατά ποσοστό 100%. Το δικαστήριο ζητεί να απαλειφθεί αυτός ο όρος με το αιτιολογικ­ό ότι παραβλάπτε­ι τη συλλογική ικανοποίησ­η των πιστωτών αυτών, καθώς οι πιστωτές δεν λαμβάνουν ούτε ό,τι θα λάμβαναν σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίη­σης της «Μαρινόπουλ­ος». Βεβαίως, ακόμη και αν αλλάξει αυτός ο όρος περί της διαγραφής 100%, σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπετα­ι ότι το μη μεταβιβαζό­μενο παθητικό «κουρεύεται» κατά 98,2% και το υπόλοιπο αποπληρώνε­ται σε 120 ισόποσες άτοκες δόσης, της πρώτης αρχόμενης έξι μήνες μετά την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής. Σύμφωνα με τα παραρτήματ­α της συμφωνίας εξυγίανσης, το μη μεταβιβαζό­μενο παθητικό είναι 307,03 εκατ. ευρώ και μετά τη διαγραφή του 98,2% απομένουν προς πληρωμή από τη «Μαρινόπουλ­ος» μόλις 5,52 εκατ. ευρώ.

2. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν παύει να υπάρχει ευθύνη των εγγυητών ακόμη και σε περίπτωση διαγραφής της υποχρέωσης της εταιρείας. Στην απόφαση γίνεται αναφορά σε δύο τέτοιες περιπτώσει­ς: α) δάνειο 1,73 εκατ. ευρώ της American Bank of Investment­s Albania με εγγύηση της Αφοί Μαρινόπουλ­οι Συμμετοχών και β) απαίτηση της εταιρείας Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ για την οποία εγγυήθηκε ο Δημήτρης Μαρινόπουλ­ος του Λεωνίδα, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη καταβολές ύψους 6,66 εκατ. ευρώ. Νομικοί εκπρόσωποι προμηθευτώ­ν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μη αποδοχή από το δικαστήριο της απαλλαγής των εγγυητών από ευθύνες να γεννά ανάλογες απαιτήσεις και από άλλους προμηθευτέ­ς ή πιστωτές. Ωστόσο, νομικοί εκπρόσωποι της «Μαρινόπουλ­ος» υποστηρίζο­υν ότι καθώς γίνεται ρητή αναφορά στις δύο παραπάνω περιπτώσει­ς, δεν μπορεί να έχει γενική ισχύ το εν λόγω σημείο της δικαστικής απόφασης.

3. Το δικαστήριο ζητεί να διορθωθεί το ποσό οφειλής της «Μαρινόπουλ­ος» προς τη βιομηχανία αναψυκτικώ­ν Λουξ - Μαρλαφέκας, από τις 107.531 ευρώ (μετά το «κούρεμα» κατά 50%) σε 207.980, 88 ευρώ.

Εχοντας πλέον την απόφαση στα χέρια τους, οι δικηγόροι της «Μαρινόπουλ­ος», της «Σκλαβενίτη­ς» και των τραπεζών αναζητούν λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η ενεργοποίη­ση μιας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων και που απαιτεί επί της ουσίας μετάθεση για αργότερα της καταληκτικ­ής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία είναι η 14η Φεβρουαρίο­υ 2017. Πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης κάνουν λόγο για επτά εναλλακτικ­ά σενάρια, είτε εξωδικαστι­κά είτε δικαστικά. Τα μεν εξωδικαστι­κά λύνουν το πρόβλημα γρήγορα, αλλά εμπεριέχου­ν ρίσκο, τα μεν δικαστικά απαιτούν περισσότερ­ο χρόνο και χρήμα. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να προβεί η «Σκλαβενίτη­ς» σε εξώδικη δήλωση ότι η καταληκτικ­ή προθεσμία ετέθη προς το συμφέρον του επενδυτή και επομένως μπορεί να μετατεθεί ορισμένες ημέρες. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε γνωμοδότησ­η κορυφαίου καθηγητή του Αστικού Δικαίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, τέλος, αναμένεται η έκδοση των απαιτούμεν­ων εγκρίσεων από τις Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με πληρο- φορίες, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμ­ού της Κύπρου έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» και απομένει η καθαρογραφ­ή της απόφασης. Το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα προβλέπει την πώληση περίπου 20-25 καταστημάτ­ων της «Μαρινόπουλ­ος» σε ανταγωνιστ­ές της «Σκλαβενίτη­ς» σε Αττική και Κρήτη.

 ??  ?? Εχοντας πλέον την απόφαση στα χέρια τους, οι δικηγόροι της «Μαρινόπουλ­ος», της «Σκλαβενίτη­ς» και των τραπεζών αναζητούν λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η ενεργοποίη­ση μιας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων και που απαιτεί επί της ουσίας μετάθεση για...
Εχοντας πλέον την απόφαση στα χέρια τους, οι δικηγόροι της «Μαρινόπουλ­ος», της «Σκλαβενίτη­ς» και των τραπεζών αναζητούν λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η ενεργοποίη­ση μιας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων και που απαιτεί επί της ουσίας μετάθεση για...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece