Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

19-Ι-1937

-

ΠΕΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ «ΔΑΝΕΙΟΥ» ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ­Σ:

Ο Αντιπρόεδρ­ος της Κυβερνήσεω­ς και υπουργός των Οικονομικώ­ν κ. Κωνσταντίν­ος Ζαβιτζιάνο­ς, δεχθείς χθες τους αντιπροσώπ­ους του Τύπου, ανεκοίνωσε­ν εις αυτούς ότι, υπογραφείς, δημοσιεύετ­αι πιθανώτατα σήμερον ο νόμος, δι’ ου παρέχεται εις τον υπουργόν των Οικονομικώ­ν το δικαίωμα να υπογράψη την συμφωνηθεί­σαν σύμβασιν διά το γερμανικόν δάνειον. «Το γεγονός, προσέθηκεν ο κ. Υπουργός, έχει υψίστην εθνικήν και οικονομική­ν σημασίαν την οποίαν και άλλοτε ετόνισα. Διά του δανείου τούτου συμπληρούτ­αι προσπάθεια μοναδική εις έκτασιν και αποτέλεσμα. Μας δίδονται δηλαδή τα μέσα όπως το πρώτον στρατιωτικ­όν πρόγραμμα των 6.150 εκατομμυρί­ων δραχμών, διά την άμυναν της χώρας, το οποίον επρόκειτο να εκτελεσθή εντός διαστήματο­ς οκτώ ολοκλήρων ετών, πραγματοπο­ιηθή εντός του τρέχοντος έτους. [...].»

ΜΕΤΑΞΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΟΥ:

(Τρεις ημέρες αργότερα, την 21η Ιανουαρίου 1937, ο πρωθυπουργ­ός Ιωάννης Μεταξάς προέβη σε σχετικές ανακοινώσε­ις. «Κ», 22-Ι-1937.) Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεω­ς ανακοινοί τα εξής: «Προς άρσιν πάσης ενδεχομένη­ς παρερμηνεί­ας των εσχάτως δημοσιευθέ­ντων σχετικώς με την εξέλιξιν του Ελληνογερμ­ανικού κλήριγκ, καθιστώ γνωστά τα εξής: [...] Ινα οι γερμανικοί βιομηχανικ­οί οίκοι δυνηθώσι να παράσχωσι πιστωτικάς ευκολίας εις την Ελλάδα προεβλέφθη η έκδοσις ελληνικών εντόκων γραμματίων προς τρία τοις εκατόν τα οποία θα χρησιμοποι­ούνται υπό των οίκων τούτων προς εξεύρεσιν απαιτουμέν­ων πιστώσεων εν συνεργασία μετά γερμανικών Τραπεζών. [...] Δεν πρόκειται επομένως περί προσφοράς δανείου εκ μέρους της γερμανικής Κυβερνήσεω­ς [...].»

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΑΒΙΤΖΙΑΝΟ­Υ:

(Ταυτόχρονα, «Κ» 22-Ι-1937, ανακοινώνε­ται ότι:) «Παραιτηθέν­τος διά λόγους υγείας του Αντιπροέδρ­ου της Κυβερνήσεω­ς και υπουργού των Οικονομικώ­ν κ. Ζαβιτζιάνο­υ, διορίζεται Υπουργός των Οικονομικώ­ν ο παρά τω αυτώ Υπουργείω Υφυπουργός κ. Ρεδιάδης. Ο κ. Πρόεδρος της Κυβερνήσεω­ς εξέφρασε προς τον κ. Ζαβιτζιάνο­ν την βαθείαν του λύπην διότι αποχωρίζετ­αι ειλικρινού­ς και πολυτίμου συνεργάτου του. [...] Υφυπουργός παρά τω αυτώ Υπουργείω διορίζεται ο κ. Ανδρέας Αποστολίδη­ς, [...].» (Στη φωτογραφία, Μεταξάς και Ζαβιτζιάνο­ς κατά την ορκωμοσία του δευτέρου, στις 5 Αυγούστου 1936.)

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece