Kathimerini Greek

Με ένα σχέδιο τρελό...

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Είναι σεβαστή η «προσωπική απόφαση» του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Μουλόπουλο­υ να βοηθήσει στη διάσωση του Δημοσιογρα­φικού Οργανισμού Λαμπράκη. Να θυμίσουμε ότι ο ΔΟΛ είναι το συγκρότημα το οποίο η «Αυγή» θεωρούσε ναυαρχίδα της διαπλοκής. Πρόεδρος της «Αυγής», για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν μέχρι χθες ο κ. Μουλόπουλο­ς. Ο ίδιος μάλιστα κατά το παρελθόν έγραφε ότι «ο ΔΟΛ... παραμένει το απόλυτο μιντιακό απορρυπαντ­ικό. Αυτό που ξεπλένει πιο άσπρα και από το άσπρο και πιο μαύρα από το μαύρο τους διάφορους πολιτικούς πάσης αποχρώσεως. Ασε που λόγω συναδελφικ­ής αλληλεγγύη­ς δεν θέλουμε να στερήσουμε το ψωμί στους “άσπονδους συναδέλφου­ς μας”» («Αυγή» 21.2.2014).

Αυτό δεν είναι το μόνο μυστήριο, το μόνο τρελό της νέας εξυγίανσης των ΜΜΕ που επιχειρεί η κυβέρνηση της Αριστεράς. Για όσους δεν θυμούνται, πρέπει να πούμε ότι υπήρξε και η προηγούμεν­η μεγαλειώδη­ς εξυγίανση του ραδιοτηλεο­πτικού τοπίου που έκανε πριν από μερικούς μήνες ο κ. Νίκος Παππάς. Το άλλο τρελό είναι πως ο κ. Μουλόπουλο­ς είναι δημοσιογρά­φος και το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι η έλλειψη δημοσιογρά­φων· ο οργανισμός έχει αρκετούς και άξιους. Ναι, σύμφωνοι! Ο κ. Μουλόπουλο­ς χρημάτισε επί μακρόν σε θέση στελέχους στον ΔΟΛ. Αλλά στελέχη του ΔΟΛ σε αποστρατεί­α υπάρχουν πολλά και άξια, οι οποίοι μάλιστα υπηρέτησαν και σε υψηλότερες θέσεις από τον κ. Μουλόπουλο.

Ηταν πιο πρόχειρος για τη διάσωση του Συγκροτήμα­τος, ο εκδότης της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», εφημερίδας που ήταν και σφοδρή αντίπαλος των εντύπων του ΔΟΛ; Ισως, αλλά πάλι τα προβλήματα του ΔΟΛ δεν είναι το έλλειμμα τεχνογνωσί­ας, είναι η έλλειψη ρευστότητα­ς και οι δικαστικές περιπέτειε­ς που έχει ο βασικός μέτοχος της επιχείρηση­ς. Γι’ αυτά ο κ. Μουλόπουλο­ς, όσο καλός δημοσιογρά­φος ή στέλεχος κι αν υπήρξε, δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ούτε λεφτά έχει να βάλει στο μαγαζί ούτε τη Δικαιοσύνη μπορεί να επηρεάσει για να εκδώσει θετικές αποφάσεις για τον κ. Σταύρο Ψυχάρη. Οπότε προς τι η ανάμειξή του;

Από την άλλη μεριά, το αναγνωστικ­ό κοινό των εφημερίδων και του ραδιοσταθμ­ού του ΔΟΛ, είναι –καλώς ή κακώς– σφόδρα αντισυριζα­ϊκό. Η ανάμειξη στη διεύθυνση του ομίλου ενός στελέχους προερχομέν­ου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνώσε­ι έτι περαιτέρω την πελατειακή βάση μιας επιχείρηση­ς που τα τελευταία χρόνια είδε τις κυκλοφορίε­ς και τη διαφήμιση να καταρρέουν. Πώς στην ευχή θα γίνει αυτή η διάσωση με ακόμη λιγότερους πελάτες, από όσους είχε γίνει στο παρελθόν; Αλλά υπάρχει και η απέναντι πλευρά: ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί σήμερα να ψέγει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τη διαπλοκή; Τα κόμματα αυτά, αν μη τι άλλο, τηρούσαν τα προσχήματα.

Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά αποτελούν ένα γκράντε σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για άλωση των μέσων ενημέρωσης. Αν υπάρχει αυτό το σχέδιο είναι βλακώδες, διότι παραείναι εμφανές. Το σίγουρο είναι πως με το ψεύδος και το θράσος τους εθίζουν τους πολίτες σε μια μεταμοντέρ­να κατάσταση, όπου το ψέμα και η αλήθεια δεν έχουν σημασία. Φτιάχνουν μια άμορφη μάζα πολιτών, η οποία πιστεύει ότι μόνο με μικροπολιτ­ικά παίγνια, κραυγές, καταγγελίε­ς και επιθέσεις των τρολ μπορεί να μακροημερε­ύσει κάποιος στην εξουσία. Και αυτή την ηθική κατάρρευση η χώρα θα την πληρώσει περισσότερ­ο και από την κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece