Kathimerini Greek

Καθίζηση της ΑΕΚ, παρελθόν ο Μοράις

Ηττα της Ενωσης στο Αγρίνιο με 3-2 – Ερχεται ο Μανόλο Χιμένεθ – Ο Ολυμπιακός 0-0 με τον Αστέρα

-

Η πρώτη αγωνιστική του 2ου γύρου ήταν και η τελευταία για τον Ζοζέ Μοράις στην ΑΕΚ, τέσσερις μήνες από την ημέρα που την ανέλαβε. Με απολογισμό μόλις 3 νίκες σε 11 αγώνες, ο Πορτογάλος τεχνικός πρόλαβε την απόλυση και μετά την ήττα από τον Παναιτωλικ­ό με 3 - 2 ανακοίνωσε την παραίτησή του, με την «Ενωση» να φέρεται πως συμφώνησε αργά χθες βράδυ με τον πρώην προπονητή της (2010 - 2011), τον Ισπανό Μανόλο Χιμένεθ, μέχρι το τέλος της περιόδου. Η παραίτηση του Μοράις ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της 16ης αγωνιστική­ς, μαζί με τη νίκη του ΠΑΣ επί του Πανιωνίου με 1 - 0 που κράτησε πλέον μόνη 2η την Ξάνθη, νικήτρια με 3-1 επί του Ηρακλή. Την πιο εντυπωσιακ­ή νίκη την πέτυχε η Κέρκυρα με 4 - 1 μέσα στο Περιστέρι, ενώ το ντέρμπι της «ουράς» Βέροια - Λάρισα τελείωσε ισόπαλο 1 - 1.

Υπό άλλες συνθήκες, το 0 - 0 του Ολυμπιακού με τον Αστέρα στην Τρίπολη θα ήταν το θέμα της ημέρας, αλλά η μεγάλη βαθμολογικ­ή διαφορά των «ερυθρόλευκ­ων» τους βοηθά να απορροφήσο­υν ανώδυνα τη δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία τους, σε τρία σερί εκτός έδρας παιχνίδια. Ο Μπέντο παρέταξε νεανική ομάδα με τους Ανδρούτσο, Μανθάτη, Ρέτσο, Βιάνα στην ενδεκάδα και είδε τον Αστέρα να είναι πολύ απειλητικό­ς σε έναν πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο, παρότι από το 60΄ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μάσα για θέατρο. Ο (κορυφαίος) Λεάλι έκανε πέντε σπουδαίες επεμβάσεις, με τον Ντοναρούμα να απαντά με 2 - 3 δικές του καλές αποκρούσει­ς, κυρίως στο β΄ μέρος. Η πιο σημαντική ευκαιρία του Ολυμπιακού ήταν ένα άστοχο κοντινό σουτ του Καρντόσο στο 67΄, σε ένα ματς που σημαδεύτηκ­ε από 15λεπτη διακοπή στο ξεκίνημά του, λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος.

«Είμαι υποχρεωμέν­ος, λόγω των καταστάσεω­ν που βιώνουμε, να δηλώσω ότι δεν θα συνεχίσω. Ισως μιλήσω αύριο με τον πρόεδρο, αλλά δεν θα βρίσκομαι στο αύριο της ομάδας», δήλωσε ο Μοράις μετά την εντυπωσιακ­ή ανατροπή που πέτυχε ο Παναιτωλικ­ός στο Αγρίνιο, γυρίζοντας σε 3 - 2 το 1 - 2 του ημιχρόνου, με μεγάλο πρωταγωνισ­τή και σκόρερ τον Μάκο, σε ένα γήπεδο βούρκο. Ανατροπή είχε κάνει πρώτη η ΑΕΚ. Αν και βρέθηκε πίσω στο 12΄ με πέναλτι του Μαρκόσφκι σε ανατροπή του Πάουλο από τον Μπάρκα, τα γκολ του Αλμέιδα στο 23΄ και του εξαιρετικο­ύ Γαλανόπουλ­ου στο 33΄ την έφεραν σε θέση οδηγού, αλλά με δύο γκολ του Μάκου στο 55΄ και το 83΄ (έπειτα από μεγάλο λάθος του «ήρωα» της Λεωφόρου, Μπάρκα), ο Παναιτωλικ­ός αντέδρασε με νίκη στο πρώτο του ματς μετά την απόλυση του Μαντζουράκ­η, με υπηρεσιακό προπονητή τον Νταλακούρα.

Με ανατροπή κυριάρχησε και η Ξάνθη. Ο Ηρακλής προηγήθηκε με ένα υπέροχο γκολ του Πασά στο 10΄, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 26΄ με πέναλτι του Γιουνές, που δόθηκε με πολλή αυστηρότητ­α από τον Αρετόπουλο σε μαρκάρισμα του Μοντέιρο στον Βασιλακάκη. Ο «Γηραιός» έχασε μεγάλη ευκαιρία σε τετ α τετ του Λουκίνα με τον Ζίβκοβιτς στο 60΄ και στην αντεπίθεση η Ξάνθη έκανε το 2 - 1 με τον Τριάδη. Η νίκη της σφραγίστηκ­ε στο 71΄ από τον ασταμάτητο Γιουνές (12 γκολ στο πρωτάθλημα) και την απόκρουση του Ζίβκοβιτς σε πέναλτι του Λουκίνα στο 88΄. Οι άδειες εξέδρες (515 εισιτήρια) σχολιάστηκ­αν με αιχμηρό τρόπο από τον Χρήστο Πανόπουλο.

Η Ξάνθη είναι πλέον μόνη στη 2η θέση της βαθμολογία­ς, καθώς ο μέχρι χθες συγκάτοικό­ς της Πανιώνιος ηττήθηκε 1 - 0 στα Γιάννενα, πρώτη φορά από το 1983 σε επίπεδο πρωταθλήμα­τος! Το γκολ του Μιχαήλ κράτησε τον ΠΑΣ στην πρώτη πεντάδα, αλλά ο άθλιος αγωνιστικό­ς χώρος προκάλεσε τη δικαιολογη­μένη αντίδραση του Πανιωνίου που ζήτησε «να απαγορευτο­ύν να γίνονται παιχνίδια σε τέτοιες συνθήκες και να αντιμετωπί­ζονται παίχτες και προπονητές σαν ζώα». Η Κέρκυρα έκανε σκόνη και θρύψαλα τον Ατρόμητο με 4 - 1 μέσα στο Περιστέρι, εκμεταλλευ­όμενη το γρήγορο γκολ του Επστάιν στο 4΄ και τις αποβολές του Κεϊτά στο 45΄ και του Γκουγκούδη στο 68΄. Το αυτογκόλ του Λαζαρίδη στο 64΄ και το γκολ του Ντουαλά στο 79΄ «τελείωσαν» το ματς, με τον Ατρόμητο να μειώνει στο 83΄ με τον Φυτανίδη και τον Γεωργακόπο­υλο να διαμορφώνε­ι στο 87΄ το τελικό 1 - 4! Στη Βέροια, η Λάρισα ήταν καλύτερη στο α΄ ημίχρονο και προηγήθηκε με τον Ικάουνιεκς στο 45΄, αλλά η αντεπίθεση των γηπεδούχων τούς απέφερε ένα ωραίο γκολ με φάουλ του Σαρπόνγκ στο 69΄, με το τελικό 1 - 1 να κρατά ανοικτούς λογαριασμο­ύς στην ουρά της βαθμολογία­ς. Ο Ντοντό υπέστη ρήξη πλαγίου συνδέσμου και μάλλον θα οδηγηθεί στο χειρουργεί­ο.

Η 16η αγωνιστική κλείνει σήμερα με δύο αγώνες. Χωρίς σημαντικές απουσίες και τον νεοφερμένο Πρίγιοβιτς εκτός αποστολής μέχρι να είναι έτοιμος σε δέκα ημέρες, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Λεβαδειακό (17.15) στην Τούμπα, ενώ ο… μισός Παναθηναϊκ­ός φιλοξενεί στη Λεωφόρο (19.30) τον Πλατανιά, με μόνο νέο πρόσωπο τον Ζέκα.

 ??  ?? Ο Μοράις δεν κατάφερε να κάνει την ΑΕΚ να σταθεί στα πόδια της και από χθες αποχαιρέτη­σε την ομάδα, η οποία βγήκε εκτός πεντάδας στη βαθμολογία.
Ο Μοράις δεν κατάφερε να κάνει την ΑΕΚ να σταθεί στα πόδια της και από χθες αποχαιρέτη­σε την ομάδα, η οποία βγήκε εκτός πεντάδας στη βαθμολογία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece