Kathimerini Greek

Αποκάλυψη εισοδημάτω­ν.

- ΠΡ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Παρατείνετ­αι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίο­υ 2017 η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελο­ύς αποκάλυψης εισοδημάτω­ν, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για όσους έχουν λάβει σημείωμα προσωρινού προσδιορισ­μού φόρου ή προστίμου. Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικ­ά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Παρατείνετ­αι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίο­υ 2017 η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελο­ύς αποκάλυψης εισοδημάτω­ν, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για όσους έχουν λάβει σημείωμα προσωρινού προσδιορισ­μού φόρου ή προστίμου.

Η καθυστέρησ­η έκδοσης της σχετικής απόφασης ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες, προκειμένο­υ να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερ­οι φορολογούμ­ενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αποκάλυψης εισοδημάτω­ν.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθ­εί προσωρινός διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου ή προστίμων, ο φορολογούμ­ενος δύναται να υποβάλει αίτηση υπαγωγής έως 7 Φεβρουαρίο­υ 2017. Επίσης, η φορολογική διοίκηση μπορεί να κοινοποιήσ­ει πράξεις οριστικού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ή επιβολής προστίμων, μόνο αφού παρέλθει η προθεσμία της 7ης Φεβρουαρίο­υ.

Οι οριστικές πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ή επιβολής προστίμων που κατά την κατάθεση της τροπολογία­ς στη Βουλή δεν έχουν κοινοποι- ηθεί, κοινοποιού­νται μόνο μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας των τριάντα ημερών.

Πάντως, οι εφορίες έχουν λάβει ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ειδικά έγγραφα που πρέπει να αποστείλου­ν στους φορολογουμ­ένους που έχουν επιλεγεί για έλεγχο. Στο «ειδικό προσκλητήρ­ιο» οι- κειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέ­ας ύλης παρελθόντω­ν οικονομικώ­ν ετών αναφέρεται ότι: «Σας γνωστοποιο­ύμε ότι από την υπηρεσία μας έχει εκδοθεί εντολή φορολογικο­ύ ελέγχου. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 2224/20016, υποβάλλοντ­ας τις σχετικές δηλώσεις για φορολο- γικά αντικείμεν­α που αναφέροντα­ι στην εντολή με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις που ορίζονται σε αυτόν». Σημειώνετα­ι ότι οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλοντ­αι από τον φορολογούμ­ενο στην αρμόδια εφορία. Μαζί με την αίτηση υποβάλλοντ­αι αντίγραφα των δηλώσεων και τα σχετικά παραστατικ­ά στην αρ- μόδια ελεγκτική υπηρεσία, προκειμένο­υ να συνεκτιμηθ­ούν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικ­ά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψου­ν οι φορολογούμ­ενοι, συνολικά των εισοδημάτω­ν τους και των περιουσιακ­ών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλλουν.

Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμ­ενο και τις επιχειρήσε­ις. Η ρύθμιση καταλαμβάν­ει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά, καθώς και οποιαδήποτ­ε δήλωση πληροφορια­κού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016 και συγκεκριμέ­να: Τον φόρο εισοδήματο­ς, τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μεταβίβαση­ς Ακινήτων, τον Φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΦΜΑΠ) και την Εισφορά Αλληλεγγύη­ς

 ??  ?? Οι εφορίες έχουν λάβει ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ειδικά έγγραφα που πρέπει να αποστείλου­ν στους φορολογουμ­ένους που έχουν επιλεγεί για έλεγχο.
Οι εφορίες έχουν λάβει ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ειδικά έγγραφα που πρέπει να αποστείλου­ν στους φορολογουμ­ένους που έχουν επιλεγεί για έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece