Kathimerini Greek

Αοριστίες στον ισχύοντα νόμο για τις 8 Κυριακές

-

Θέμα ακυρότητας μερικώς και του νόμου 4177/2013, ο οποίος ρυθμίζει το ωράριο λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων, θέτει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ), η εξουσιοδότ­ηση που παρέχεται με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013, όπως αυτός τροποποιήθ­ηκε με τον νόμο 4254/2014, είναι αόριστη και αντίκειται στο άρθρο 43, παράγραφος 2 του Συντάγματο­ς, εφόσον δεν προσδιορίζ­ονται ειδικώς και συγκεκριμέ­νως οι τουριστικέ­ς περιοχές που αναφέροντα­ι στην ακυρωθείσα υπουργική απόφαση. Επιπλέον, στην ίδια υπουργική απόφαση δεν υφίσταται τεκμηρίωση κατά τη νομοθέτηση των εξαιρέσεων αυτών, προκειμένο­υ να είναι δυνατός ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματι­κότητάς τους.

Με άλλα λόγια, η απόφαση του ΣτΕ όχι μόνο καταργεί την υπουργική απόφαση που απελευθέρω­νε τελείως τις Κυριακές αλλά στην ουσία θέτει εκτός Συντάγματο­ς και την ειδική εξουσιοδοτ­ική διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό να δημοσιεύει τέτοιες αποφάσεις. Πάντως, αν και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) δεν αποκλείει προσφυγή κατά του νόμου 4177/2013, το ίδιο δεν ισχύει για την ΕΣΕΕ. Οπως επισημαίνε­ι η διοίκηση της ΕΣΕΕ στην «Κ», η συνομοσπον­δία δεν πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νόμου 4177/ 2013, προσθέτοντ­ας ότι εάν το επιθυμούσε αυτό, θα το είχε πράξει από το 2013, οπότε θεσπίστηκε ο νόμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece